Discover the finest spaces
Delen

De Westerkerk Amsterdam: locatie voor smaakvolle evenementen

In de Amsterdamse Jordaan staat één van de meest iconische gebouwen van de hoofdstad: de Westerkerk. De toren van de kerk, de Westertoren met zijn karakteristieke blauwe kroon, is de hoogste van de stad en wordt bezongen in menig Amsterdams levenslied. Dit bijzondere gebouw is sinds kort herontdekt als locatie voor diners en evenementen.

Nadat we op de poort van de Westerkerk klopten, stapten we met enige verbazing naar binnen. Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat hier de laatste jaren zo weinig gebeurde op het gebied van events. Dat kan toch bijna niet waar zijn? Onze verbazing hierover wordt gedeeld door Lisette de Jong van cateraar ‘a matter of TASTE’. Zij ontvangt ons in het middenschip van deze imposante kerk, die voor het eerst in gebruik werd genomen in het jaar 1631 en nog altijd primair een huis van god is. Sinds een jaar is ‘a matter of TASTE’ hier prefered cateringpartner.

Westerkerk

Grandeur

“We hebben eigenlijk een pareltje ontdekt”, zegt Lisette. “Iedereen kent de Wester, maar de kerk bleef het laatste decennium verstopt onder haar eigen grandeur. Het is een beroemde locatie, maar ik denk dat niemand er ooit bij heeft stilgestaan dat je er ook prachtige evenementen mag houden.”

Wie de Westerkerk nog nooit van binnen heeft gezien, staat achter de poort van de kerk aan de Prinsengracht een aangename verrassing te wachten. De kerkzaal is van binnen imposant hoog en licht, dankzij enorme ramen en het witte pleisterwerk. Monumentale zandstenen pilaren, hoge bogen en het eeuwenoude orgel dat boven de entree uittorent vormen een adembenemend decor voor chique feesten tot 2000 personen of sit down diners tot 400 personen. Dat zijn serieuze gastenaantallen zo midden in de stad. Leuk ook om te weten dat de gemeente al meerdere malen een vergunning verstrekte voor een gekoppelde tent op de Westermarkt.

Westerkerk5

Smaakvolle evenementen

Het kerkbestuur heeft de deuren van de Wester geopend, maar blijft nog voorzichtig en is daarom secuur wie ze binnenlaten, vertelt Lisette. “Op zondags zijn hier gewoon kerkdiensten en de kerk is een belangrijk onderdeel van haar gemeenschap. Alles moet in balans zijn met het organiseren van events. Dat maakt de locatie ook zo bijzonder, dat het écht is. Het is een kerk, en dat ademt het ook. De koster woont hier, een zeer gepassioneerde man, die misschien nog wel meer bezorgd is dan wij of alles wel goed loopt. Hij wil dat zijn kerk er mooi uitziet. ’s Avonds steekt hij bijvoorbeeld nog eigenhandig de honderden kaarsen aan, hoog in hun koperen kroonluchters. Als gast merk je dat misschien niet direct, maar het draagt zeker bij aan het gevoel van de locatie.”

Als Amsterdamse cateraar met een eigen historische locatie, Het West-Indisch Huis dat een paar honderd meter verderop ligt, is ‘a matter of TASTE hier goed op zijn plaats. “We beseffen heel goed dat dit geen party house is, maar een bijzondere plek waar je smaakvolle evenementen moet geven.”

westerkerk

Amsterdamse nostalgie

De Westerkerk heeft al honderden jaren een nauwe band met de stad. Een band die voelbaar is, maar ook zichtbaar tot uiting komt. Bijvoorbeeld in de grafzerken van beroemde Amsterdammers als Rembrandt van Rijn in de vloer tot aan de vele stadswapens op de muren. Een van de eerste events die ‘a matter of TASTE’ hier verzorgde was meteen een toepasselijke: de onthulling van de vernieuwde grafzerk van Lucas Bols, de stichter van het oudste gedistilleerd merk ter wereld. “Met daarna een diner voor zo’n 300 gasten, aan lange tafels, chique aangekleed. Met dat evenement merkten we meteen waar het hier ook om gaat: De Westerkerk is Amsterdamse historie en nostalgie. Dat komt heel mooi samen met de grandeur van deze prachtige locatie.”

Westerkerk[Foto’s: Cojan van Toor]

 

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.