Generaal de Bonskazerne in Grave rekruteert exploitant eventlocatie
De Generaal de Bonskazerne in het Noord-Brabantse Grave krijgt een nieuwe bestemming als evenementenlocatie. BOEi, eigenaar van de kazerne uit de jaren ’40, zoekt een exploitant voor zeven gebouwen op het militaire terrein. Wordt dit historisch goed omgebouwd tot gave eventlocatie?
De Generaal de Bonskazerne is net voor de tweede wereldoorlog gebouwd vanwege de toenemende dreiging van onze oosterburen. De locatie lag op een kritiek punt. De Graafse Brug, vlakbij de locatie, moest verdedigd worden als de Duitsers het land binnenvielen. De bezetters kwamen eerder dan verwacht; voor de bataljons de kans hadden in te trekken was de kazerne al overgenomen door de Duitsers. Na de oorlog zijn ook Engelse en Canadese militairen in de Boskazerne gelegerd geweest en heeft het bijna tien jaar als AZC gediend. De bedoeling is dat een nieuwe exploitant van de kazerne een gloednieuwe evenementenlocatie maakt.
De toekomst
De Bonskazerne wordt een karakteristiek terrein voor evenementen, beurzen, congressen en overnachtingen in de kleine vestingstad Grave langs de Maas. Rondlopend over het terrein proef je de rijke historie van het bijna 70 jaar oude terrein. De typerende gebouwen, in expressionistische stijl en in synchrone formatie geplaatst, hebben hun karakter door al die jaren heen behouden. De sfeer wordt benadrukt door militaire parafernalia waar het terrein de panden mee worden aangekleed. De locatie brengt de bezoeker terug in de tijd.
De zeven gebouwen bieden een arsenaal aan mogelijkheden. Gebouw A heeft trainings- en werkplekken en een filmzaal, compleet gerestaureerd in de historische stijl uit de jaren ‘50. Deze plek waar de militairen zich terugtrokken om, tussen de inspanningen door, de ontspanning op te zoeken, kan straks ingezet worden voor events en congressen.
Voormalige legeringsgebouwen
Vijf voormalige legeringsgebouwen zijn geschikt voor overnachtingen tijdens een meerdaags evenement. Na de verbouwing van de gebouwen kunnen er ruim 500 man overnachten. Dit grote aantal slaapplekken maakt de locatie uniek in Nederland als een van de weinige meerdaagse evenementenlocaties. Dat komt goed uit, want in de stad Grave kun je nu nog helemaal niet overnachten. De kamers zijn, net als vroeger, gerangschikt in luxe naar de rangen van de militairen. Er zijn tweepersoonskamers, maar er zijn ook kamers voor tien personen. Elk gebouw wordt ingericht met ontspanningsruimtes en een bar.
Arno Boon, directeur van BOEi, licht toe: “De verschillende mogelijke functies die de gebouwen op de Generaal de Bonskazerne bieden, maakt het de ideale locatie voor (groeps)accommodatie voor één- of meerdaagse evenementen, zoals werkbijeenkomsten, beurzen, bedrijfsuitjes en opleidingstrajecten. De mogelijkheid om met zeer grote groepen te overnachten, maakt de Bonskazerne zelfs uniek in Nederland!”