Discover the finest spaces
Delen

Fokker Terminal spiegelt watergebruik in ontwikkelingslanden

Fokker Terminal in Den Haag vraagt aandacht voor het watergebruik op evenementenlocaties. Volgens berekeningen die de locatie liet maken is er per bezoeker aan een congres gemiddeld 200 liter water nodig – water dat in ontwikkelingslanden schaars is.

De Haagse evenementenlocatie werkt daarom als eerste Nederlandse locatie samen met Made Blue. Volgens het principe ‘een liter voor een liter’ wordt voor elke verbruikte liter drinkwater eenzelfde hoeveelheid schoon water beschikbaar gemaakt in ontwikkelingslanden.

Watervoetafdruk

Het gemiddelde waterverbruik per bezoeker aan de evenementenlocatie is vastgesteld op basis van onderzoek door het Water Footprint Network en de TU Twente. Deze ‘watervoetafdruk’ omvat al het schone drinkwater dat nodig is in de productieketen van eet- en drinkwaren die in Fokker Terminal genuttigd worden. Zo is bijvoorbeeld voor één kop koffie het tienvoudige nodig aan schoon water in de gehele keten van oogsten, spoelen, transport, enzovoort. Ook het waterverbruik voor schoonmaken, toiletbezoek en dergelijke is meegenomen in de berekening. In totaal komt het neer op 200 liter water per bezoeker.

“We geven de keuze om mee te doen. Het gaat om een klein bedrag per bezoeker, wat neerkomt op een paar tientjes voor een heel congres, waarmee we samen met onze opdrachtgevers heel veel kunnen bijdragen aan drinkwaterprojecten.”

 

9,6 miljoen liter

Elke liter wordt gespiegeld met dezelfde hoeveelheid schoon drinkwater in ontwikkelingslanden. Dit gebeurt in de vorm van donaties aan schoon-drinkwaterprojecten zoals ontziltingsmachines en waterpompen, maar ook bijvoorbeeld voorlichting.

Naar schatting zal de Fokker Terminal in 2015 circa 9,6 miljoen liter water beschikbaar maken. Daarmee kunnen bijna 1.300 mensen een jaar lang worden voorzien van schoon drinkwater, of kunnen ruim 9.700 kinderen een jaar lang op school genieten van schoon drinkwater. De uitvoering is in handen van erkende ontwikkelingsorganisaties; de projectselectie en controle vinden plaats door Aqua for All en PwC.

 

Klein bedrag per bezoeker

Fokker Terminal brengt hiervoor een bedrag per bezoeker in rekening. Maar de organisatie van bijvoorbeeld een congres kan altijd zelf bepalen of die meedoet, vertelt Tom Verhaar van de Fokker Terminal. “We geven de keuze om mee te doen. Het gaat om een klein bedrag per bezoeker, wat neerkomt op een paar tientjes voor een heel congres, waarmee we samen met onze opdrachtgevers heel veel kunnen bijdragen aan drinkwaterprojecten. Tegelijkertijd maken we bezoekers meer bewust van de noodzaak van schoon water voor iedereen. Ook voor opdrachtgevers vormt dit project zo een bijdrage aan de eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid.” Wanneer de opdrachtgever niet meedoet, dan springt de locatie zelf bij.

 

[Foto’s: Fokker Terminal]

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.