Discover the finest spaces
Delen

FNV kiest Van Nelle Ontwerpfabriek voor historisch moment

Om deze redenen koos het FNV voor de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam als
locatie voor het belangrijke federatiecongres dat eens per vier jaar wordt gehouden. Op 14 en 15 mei werd hier meteen ook FNV- geschiedenis geschreven, want voor het eerst in de historie van de vakbeweging konden de 1,1 miljoen leden hun nieuwe voorzitter rechtstreeks kiezen. “Een prachtig meerdaags congres waar het gehele team van de Van Nelle Ontwerpfabriek trots op is!”

Meer zeggenschap voor leden
Bij slechts een nieuwe voorzitter bleef het niet. De vakcentrale is een nieuwe weg ingeslagen, waarbij de leden meer te zeggen krijgen. Daartoe werd o.a. een ledenparlement gekozen met meer dan 100 leden. Het congres in Rotterdam werd tevens aangegrepen om nieuwe bestuurders te kiezen. Zowel het dagelijkse als het algemene bestuur werden hier gekozen. Illustratief voor de modernisering is dat die stemrondes niet met briefjes geschiedden, maar dat de stemgerechtigden in de zaal allemaal met een iPad op schoot zaten.

Uitstraling
Eelco Tasma is senior beleidsadviseur bij de FNV en zat zowel organisatorisch als inhoudelijk ‘bovenop’ het congres dat de FNV samen met het team van de Van Nelle Ontwerpfabriek verzorgde. Zo een congres wordt om de vier jaar gehouden en telt een groot aantal vaste programmaonderdelen. Vier jaar terug kwamen de bondsleden bijeen in Amsterdam. Ditmaal viel de keuze op Rotterdam. Eelco:”Belangrijk is een goede bereikbaarheid, want onze leden komen uit het gehele land. We willen ook graag een locatie met uitstraling. Daar voldoet de Van Nelle Ontwerpfabriek aan. En dat een sociaal bewogen ondernemer deze fabriek liet bouwen omdat hij zijn werknemers betere arbeidsomstandigheden gunde spreekt onze leden ook wel aan.”

Daverende optredens en verplichte nummers

 

Oud & Nieuw
Met een nieuw logo met daarin de tekst ‘FNV in beweging’ geeft de vakcentrale letterlijk gezicht aan het nieuwe elan dat door de organisatie waart. Op het congres werd het nieuwe logo onthuld met een daverend optreden van percussieband Slagerij van Kampen. Direct na de allerlaatste trommelslagen aan het slot van hun energieke show werden banieren onthuld met daarop het nieuwe logo. Het verschil tussen ‘toen’ en ‘nu’ werd ook getoond aan de hand van paspoppen in FNV-actiekleding. Op de eerste dag van het congres waren die gehuld in de oude kleding, op de tweede dag droegen ze splinternieuwe polo’s met het nieuwe logo. Daarnaast was er een ‘walk of fame’ waarin foto’s van alle oud voorzitters waren tentoongesteld.

‘Kippenvelmoment’
Het FNV-congres telt een fiks aantal verplichte nummers. Het bestuur legt verantwoording af, er wordt gestemd en er worden visies op de toekomst gegeven. Een terugkerend onderdeel is verder de aandacht voor de internationale ontwikkelingen en de uitreiking van een prijs voor een vakbondsman of –vrouw die zijn of haar werk onder lastige omstandigheden moet verrichten. Eelco Tasma spreekt over een ‘kippenvelmoment’ toen dit jaar Said Iqbal de prijs in ontvangst nam en vertelde over zijn werk in Indonesië.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.