Discover the finest spaces
Delen

Floating Farm Rotterdam: ‘s werelds eerste drijvende vergaderboerderij

Vergaderen tussen de koeien op een boerderij? Rotterdammers hoeven daarvoor binnenkort niet eens de stad meer uit. In de Merwe-Vierhaven komt in 2018 een stadsboerderij, en niet zo maar één: het wordt ’s werelds eerste drijvende melkveebedrijf. De Floating Farm Rotterdam moet zoveel mogelijk circulair en zelfvoorzienend werken, en maakt het voedselproductieproces transparant voor het publiek. Tegen de achtergrond van deze bijzondere innovatie onderneming wordt het ook mogelijk om bijeenkomsten en mogelijk kookworkshops te houden.

Midden in het Rotterdamse havengebied, tussen de containerschepen en oude industrie staat straks een kudde koeien te grazen – en dat in een futuristisch glazen paviljoen dat drijft op het water. Het zal een opvallende verschijning worden, als de Floating Farm af is. Dat bijzondere plan wordt momenteel daadwerkelijk uitgewerkt.

Floating Farm Rotterdam

Een drijvende boerderij ziet er natuurlijk prachtig uit, maar het bijzondere ontwerp heeft ook een functie. Dat vertelt Minke van Wingerden, partner bij Beladon, een partnerbedrijf dat betrokken is bij de uitwerking van de Floating Farm. “De Floating Farm neemt de huidige voedselproductie onder de loep en realiseert een andere aanpak. De reden hiervoor is dat onze planeet onder hoge druk staat. Klimatologische veranderingen, een snel groeiende wereldbevolking, urbanisatie en milieuvraagstukken vragen om transitie. De Floating Farm is een game changer in de agrosector.”

De Merwe-Vierhaven is gekozen omdat deze haven niet langer geschikt is voor de huidige generatie containerschepen. De haven is in transitie. Volgens de initiatiefnemers van Floating Farm past hierin een nieuwe functie met dagelijks vers, gezond voedsel produceren voor de Rotterdammers.

Circulair en zelfvoorzienend

Een drijvende boerderij runnen klinkt al lastig genoeg, maar de Floating Farm Rotterdam heeft nog een uitdaging: om zoveel mogelijk circulair en zelfvoorzienend te zijn. “De Farm bestaat daarom uit drie ‘gestapelde landschappen’. Ten eerste is er het uitermate stabiele drijflichaam, dat mede dankzij maritieme technologie is ontwikkeld. Hierop is een procesvloer gestapeld waar de zuivelproductie plaatsvindt, water wordt gezuiverd, mest wordt verwerkt en voer voor de koeien wordt gekweekt onder led-licht. Daar bovenop komt de koeientuin, met een aantrekkelijk verblijfsklimaat voor de koeien. Door de nieuwste technologie toe te passen, maken we het boerenbedrijf aantrekkelijk voor de jeugd.”

Zoals de glazen constructie al doet vermoeden, is het hele project en daarmee het voedselproductieproces in de Floating Farm transparant én toegankelijk is voor publiek en groepen. Groepen kunnen een presentatie krijgen over de achtergrond van de Floating Farm Rotterdam, hoe die wordt gebouwd en over de toekomstvisie. Dit is zelfs momenteel al mogelijk: tijdens de bouw staat op de kade in de haven een bezoekerscentrum van waaruit de bouw is te volgen. Dit kan in combinatie met lunches of een diner verzorgd vanuit een foodtruck.

Bijeenkomsten

Als de Floating Farm Rotterdam klaar is, komen aan boord van de boerderij ook ruimten die te huur zijn voor bijeenkomsten. De precieze invulling hiervan is nog even mysterieus, maar het wordt in ieder geval mogelijk om bij de koeien te komen en om de processen die op de boerderij plaatsvinden van dichtbij te zien. Daarnaast meldt Minke dat een kookstudio ook hoog op de wensenlijst staat.

Het is nog even geduld voor we ook echt kunnen vergaderen op deze bijzondere drijvende veeboerderij. De drijvers waarop de constructie wordt gebouwd komen in januari 2018 de haven binnen varen en naar verwachting is de boerderij in het derde kwartaal up and running.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.