Felix negen maanden in de steigers: ‘Het kost tijd om een gebouw te leren kennen’
Sinds januari 2015 is Amerborgh de eigenaar van het Amsterdamse cultuurgebouw Felix Meritis. De nieuwe eigenaar steekt een boel geld in de verbouwing, om het gebouw klaar te maken voor de moderne tijd. Vanaf 31 december sluit Felix een jaar lang haar deuren, voor de grootste renovatie in de moderne geschiedenis van het pand. Maar tot die tijd blijft het gebouw open voor culturele en zakelijke evenementen, onder de naam ‘Felix in de steigers’.
Maria Grob is hoofd Sales & Events van Felix Meritis en De Nieuwe Liefde – ook al zo’n monumentaal pand met een culturele achtergrond dat werd gerenoveerd door Amerborgh. De komende negen maanden is ze nauw betrokken bij de organisatie van evenementen in de ‘oude’ Felix. Een periode die ze eigenlijk ziet als oefenen voor het echte werk.
“Vanaf 31 december sluit Felix een jaar lang haar deuren, voor de grootste renovatie in de moderne geschiedenis van het pand.”
Duizend anekdotes
Vanaf het podium in de ronde concertzaal van Felix Meritis wijst Maria Grob om haar heen. “Vroeger zat er een gat in het plafond, waardoor je dwars door alle verdiepingen heen naar de sterren kon kijken.” Haar stem weergalmt tussen de hoge wanden. “En voor een bezoek van Napoleon Bonaparte is het balkon opgehoogd, zodat hij voor het publiek in de zaal hoger leek. Dit pand heeft zóveel geschiedenis… Er zitten denk ik wel duizend bizarre anekdotes aan. Maar het kost tijd om een gebouw te leren kennen.”
“Door verschillende evenementen te organiseren, kunnen we heel goed zien wat het gebouw allemaal nodig heeft. We hebben een mooie mengelmoes van zakelijke evenementen, publieksevenementen, en publieksevenementen die door derden worden georganiseerd. We kunnen vast bestuderen hoe de gasten door het gebouw lopen, of de programmering van meerdere events tegelijk werkt.. Het is uniek dat je zo’n periode krijgt.”
Moderne faciliteiten
Felix Meritis bestaat uit zeven zalen, die allemaal grondig worden opgeknapt. Maar met respect voor het verleden, vertelt Grob. “Het is een monument, dus aan de structuur van het gebouw mag je niet veel veranderen. Wat we gaan doen is vooral de faciliteiten moderniseren en het gebouw zoveel mogelijk in oude staat terugbrengen.”
De concertzaal bijvoorbeeld heeft een akoestiek die eigenlijk alleen goed is voor muziek. Gesprekken weergalmen heel heftig, waardoor het minder geschikt is voor bijvoorbeeld een congres. “Het is een dure ingreep om de akoestiek aan te passen, maar nu we het groots aanpakken doen we dat wel.”
“Het schilderwerk is afgebladderd, er zitten scheuren in het stuukwerk. Het geeft een bijzondere, bijna industriële sfeer, maar een opknapbeurt is hard nodig.”
De Zuilenzaal op de eerste verdieping verkeert in een erg ruwe staat. Het schilderwerk is afgebladderd, er zitten scheuren in het stuukwerk. Het geeft een bijzondere, bijna industriële sfeer, maar een opknapbeurt is hard nodig. “De hele constructie van het gebouw is van hout. Als er houtrot ontstaat, dan kan zomaar het hele gebouw verloren gaan.”
Het grootste plan betreft het dakterras. Momenteel is er alleen aan de achterzijde een dakterras, met ruimte voor dertig personen. De bedoeling is dat die wordt doorgetrokken naar de voorkant, waar nog eens honderd personen kunnen staan.
Kruisbestuiving
Van 20 maart tot 31 december is Felix in de steigers te huur voor iedereen die nog iets in ‘de oude Felix’ wil doen. Er zijn gesprekken gaande met verschillende partners om de culturele programmering te doen, waaronder 22Tracks en De Correspondent. Zakelijk en cultuur moeten elkaar zo in Felix Meritis versterken. “Het wordt zeker geen congrescentrum. Maar zakelijk en cultuur zijn niet per definitie gescheiden werelden. Bezoekers van een publieksevenement kunnen Felix zien en besluiten te huren voor een zakelijk evenement. En andersom kan de bezoeker van een congres besluiten om ook eens naar een concert te gaan. We krijgen een leuke kruisbestuiving.”
[Foto’s: Felix Meritis]