Discover the finest spaces
Delen

Eventbranche bestaat vijf jaar: ‘We willen de VI van de branche worden’

De collega’s van Eventbranche bestaan vijf jaar. Tijdens Event 10, deze week vijf jaar gelden, maakte het duo Sjoerd Weikamp en Mark Wichmann de doorstart bekend van het voormalige FZ (Feestelijk Zakendoen). Een interview met hoofdredacteur en jubilaris Sjoerd Weikamp.

Weikamp werd 7 jaar geleden nog tijdens zijn studie communicatiewetenschap aangetrokken als de nieuwe hoofdredacteur van Reed’s vakblad Feestelijk Zakendoen. “Een bezuinigingsronde, achteraf gezien”, blikt hij terug. “Met veel bladen van Reed ging het in die tijd niet goed, en dat was met FZ niet anders. High Profile was ons voorbij gestreefd, terwijl wij van oudsher het vakblad van de evenementenbranche waren.”

Doorstart

Een jaar later deed Reed een flink aantal titels van de hand. “Ze trokken een streep: alles aan deze kant van de lijn blijft, de rest gaat eruit. Bij ons exitgesprek gaven Mark Wichmann en ik aan dat we verder wilden. Reed stond bekend als de uitgever met de beste secundaire arbeidsvoorwaarden. We vroegen: ‘Hoe gaan jullie ons op weg helpen met een doorstart?'”

Onder de naam Eventbranche ging het duo verder, aangevuld met uitgever Marion Andriessen. “We hadden één doel: een echt vakblad – of eerder een platform – voor de evenementenbranche worden. Niet met louter commercieel gedreven content, maar om de branche echt verder te helpen. Vanaf dat moment zijn we gegroeid, ieder jaar een beetje.”

“Toen wij startten was het logischer geweest om alleen online te gaan. Maar ons doel was om de VI van de eventbranche te worden. Daar hoorde in onze ogen een blad bij.”

Bindmiddel

Het trio koos voor een doorstart met een nieuwe naam, maar wel met een papieren magazine. Voor die tijd een verrassende keuze. “Toen wij startten was het logischer geweest om alleen online te gaan. Maar ons doel was om de VI van de eventbranche te worden. Daar hoorde in onze ogen een blad bij. Print is een belangrijk bindmiddel, en dat houden we voorlopig in stand. Het vernieuwen doen we online.”

Natuurlijk waren er de nodige hobbels op de weg. Zo gingen Wichmann en Weikamp  en Andriessen twee jaar na de start uit elkaar na onenigheid over de te varen koers. Daarnaast had Weikamp op iets meer steun vanuit de branche gerekend. “Wij bieden onze kennis en informatie aan, en dat was altijd om niet. We hoopten dat iedereen lid zou worden, in ieder geval sneller dan dat het nu is gegaan. De branche is verwend. Een platform als dat van ons, net als High Profile, dat zou je moeten steunen als branche. Wij doen onderzoek en delen kennis. De mensen uit de branche zien niet in hoe belangrijk dat is.”

Gouden Giraffe

Met de aanwinst van awardshow De Gouden Giraffe, waarvan Eventbranche dit jaar voor het eerst de organisatie voor zijn rekening neemt, heeft het in ieder geval een mooi middel in handen om het belang voor de branche aan te tonen. Het past ook in de toekomstvisie van Weikamp: “Als bedrijf willen we meegroeien met de branche. De evenementenbranche heeft in de toekomst hét marketingmiddel in handen. Online is krachtig, maar ik ben ervan overtuigd dat de live vorm uiteindelijk wint. Bij ons wordt ook die live communicatie, het kennis overbrengen met congressen en borrels een steeds belangrijkere poot.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.