Een zeer modern stadion op ‘heilige’grond: positief advies voor vernieuwbouwplan De Kuip
Ruimte voor 70.000 bezoekers, een hightech membraandak en verbeterde faciliteiten voor evenementen en multifunctioneel gebruik: de ‘Nieuwe Kuip’ wordt een zeer modern stadion op de huidige ‘heilige’ grond. Feyenoord Founders Consortium (FFC) is verheugd over het advies van de verkenners, de heren Wim van Sluis, Jos van der Vegt en Hans Vervat, voor de ontwikkeling van een vernieuwd stadion voor Feyenoord. De verkenners hebben opdrachtgever Stichting 1 Feyenoord (vertegenwoordigers van BVO Feyenoord, Stadion Feijenoord N.V., Sportclub Feyenoord en supporters) na een uitvoerige selectieprocedure het definitieve advies gegeven de ingrijpende vernieuwbouw van het huidige stadion te realiseren met Feyenoord Founders Consortium als partner, overeenkomstig het plan van FFC voor De Nieuwe Kuip. FFC bestaat uit BAM, AM en Siemens.
Intensief selectieproces
“Wij zijn blij dat de verkenners na een intensief selectieproces hun voorkeur hebben uitgesproken voor onze aanpak”, zegt Marc de Vreede, directeur BAM Utiliteitsbouw, namens FFC. “Ons plan voorziet erin dat Feyenoord na een ingrijpende vernieuwbouwoperatie het grootste voetbalstadion van Nederland krijgt met een capaciteit voor ruim 70.000 bezoekers. Dit zal extra inkomsten genereren en Feyenoord structureel sterker maken. De Nieuwe Kuip zal de huidige Kuip, met zijn bijzondere sfeer, tradities en Het Legioen als twaalfde man, respecteren en versterken. Het wordt een modern stadion met uitstekende voorzieningen waarmee Feyenoord klaar is voor de toekomst.”
FFC zal de komende zes maanden in nauwe samenwerking met alle belanghebbende partijen het ontwerp, de financiering en de exploitatie nader uitwerken. Ook treedt het consortium in overleg met de gemeente over het vergunningentraject en de eisen ten aanzien van onder meer de infrastructuur en de parkeervoorzieningen rond het stadion.
Monument als basis voor ‘smart stadium’
De basis voor het ontwerp van FFC is het huidige stadion, dat zowel aan de binnen- als de buitenzijde zichtbaar blijft. De monumentale Kuip naar het ontwerp van Brinkman en Van der Vlugt wordt uitgebreid, waarbij de bestaande en de nieuwe bebouwing vloeiend in elkaar overlopen. Dankzij een hightech membraandak kan het stadion worden overdekt voor evenementen en multifunctioneel gebruik. Feyenoord kan tijdens de bouw in het eigen stadion blijven spelen. Door een slimme logistieke planning kunnen de bouwactiviteiten plaatsvinden gedurende het voetbalseizoen, met minimale hinder voor de bezoekers.
Zo voorziet het ontwerp in een snelle aanpak van de parterretribune, waardoor op korte termijn de faciliteiten voor de supporters worden verbeterd.
De Nieuwe Kuip zal elke bezoeker aanzienlijk betere voorzieningen bieden dan nu het geval is. Hierdoor kan Rotterdam zich weer als gastheer presenteren voor onder meer interlands. Daarnaast biedt het nieuwe stadion diverse exploitatiemogelijkheden op het gebied van andere sporten, concerten en overige grootschalige evenementen. Door benutting van moderne technologie volgens de principes van het ‘smart stadium’ krijgen comfort, veiligheid en beleving van de bezoekers in het stadion een nieuwe dimensie. De buitenzijde van het stadion bestaat uit een ‘smart skin’ van LED- verlichting met bewegende beelden.
Duurzame versterking Rotterdam-Zuid
Het vernieuwde stadion zal een positieve impuls geven aan de economische en sociale versterking van Rotterdam-Zuid. Meer werk, betere scholing en opleiding, hogere inkomens en aantrekkelijker wonen zijn speerpunten van het nationaal programma voor Rotterdam-Zuid. FFC heeft in het plan voor De Nieuwe Kuip tevens een aanzet gegeven voor het zogenoemde Feyenoord DOK met nieuwe sport-, vrijetijds- en verblijfsfuncties in de directe omgeving van het stadion. Hiermee worden tevens extra inkomsten voor Feyenoord en voor de stad als geheel gegenereerd. Het stadion zal voldoen aan hoge eisen op het vlak van duurzaamheid.
Supporters actief betrokken
Na de presentatie van het concept van De Nieuwe Kuip, eind januari, heeft dit plan veel positieve reacties opgeleverd van Feyenoord-supporters. De website www.dekuipgroeit.nl heeft meer dan 50.000 bezoekers verwelkomd. Velen hebben op het plan gereageerd en suggesties gedaan over onder meer het kleurgebruik in het stadion, de afstand tot het veld, de mogelijkheid om staanplaatsen te creëren, de gewenste voorzieningen voor de supporters tijdens de wedstrijden en functies rond het stadion die De Nieuwe Kuip versterken. Op basis van deze suggesties en de actieve dialoog met de achterban van Feyenoord heeft het consortium haar plan in de afgelopen maanden verder kunnen verfijnen. Ook de komende periode blijft FFC actief in gesprek met de supporters en maakt daarbij dankbaar gebruik van alle ideeën die leven in de Feyenoord-familie.
Feyenoord Founders Consortium
FFC bestaat uit BAM, gebiedsontwikkelaar AM en Siemens. Al meer dan twintig jaar is dit consortium nauw verbonden met Feyenoord. FFC is verantwoordelijk geweest voor de herontwikkeling en realisatie van de Kuip in de jaren negentig. De consortiumleden zijn gezamenlijk betrokken geweest bij de ontwikkeling en bouw van meer dan tweehonderd stadions wereldwijd, waaronder Auf Schalke (Gelsenkirchen), Allianz Arena (München) en Soccer City (Johannesburg). Geworteld in de regio Rotterdam en als founder van Feyenoord heeft FFC de afgelopen jaren op eigen initiatief Feyenoord ondersteund met haar ambities voor de toekomst: een stabiele financiële basis en vergroting van het spelersbudget door de vergroting en modernisering van het huidige stadion en verbetering van de voorzieningen.