Discover the finest spaces
Delen

Deze locatie heeft minder voedselverspilling dankzij een slimme prullenbak

Medewerkers van het Novotel Amsterdam Schiphol Airport riskeren een berisping van de prullenbak als ze teveel voedsel weggooien. Het hotel heeft sinds kort namelijk ‘slimme’ prullenbakken. Met behulp van kunstmatige intelligentie herkent deze prullenbak van Zero foodwaste het afval, en wordt inzichtelijk waarvan je het meest weggooit.

Hoe het werkt? “Er wordt steeds een foto gemaakt van wat de prullenbak in gaat met als doel herkenning van het overschot en daardoor op termijn minder onnodige inkoop”, legt directeur Olaf van der Veen van Zero foodwaste uit. “Door dit steeds te herhalen en regelmatig beelden te maken, wordt de technologie steeds beter. Hoe meer data, hoe beter de herkenning. Om een voorbeeld te geven: als de computer eenmaal een croissantje van alle kanten heeft gezien tijdens het weggooien, dan herkent hij deze op een gegeven moment vanzelf.” Zo kan het systeem uiteindelijk doorgeven van welk product minder ingekocht hoeft te worden.

Voedsel- en kostenbesparend

Novotel Amsterdam Schiphol Airport is één van de eerste hotels die dit inzet. “We zijn nu een aantal weken met Zero foodwaste bezig en alhoewel we nog iedere dag nieuwe inzichten krijgen, schat ik de mogelijke potentiële besparing op de inkoop nu al op minstens 5 procent”, aldus General Manager Floris Licht van Novotel. “De Return On Investment (ROI) bereiken we daarmee al snel.” Hiermee speelt het hotel tevens in op een ontwikkeling waarvan Van Der Veen verwacht dat het een belangrijk onderwerp gaat worden in de toekomst. “Als je kijkt naar de doelen van de overheid, dan weet je gewoon dat dit straks verplicht wordt. Bij dit hotel is het echter een intrinsieke motivatie om dit nu al aan te pakken.”

“We vinden het belangrijk om ons steentje bij te dragen”, onderstreept Licht de maatschappelijke betrokkenheid. Ook is er veel vraag vanuit de bedrijfscatering en is ons doel om op korte termijn meer hotels binnen de Accor Group aan te sluiten. Van der Veen: “Dankzij deze technologie met kunstmatige intelligentie, die er tot een paar jaar geleden nog niet eens was, kunnen we hierin slagen.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.