Discover the finest spaces
Delen

Design shoppen en vergaderen in Atelier de Vijzel

De huidige trend in de horeca- en evenementenlocatiewereld is blurren. Verschillende producten of diensten komen samen op één plek. Zo kun je tegenwoordig bij sommige bakkers ook een kopje koffie drinken. Of op je vergaderlocatie meubels kopen. Dat is in ieder geval wat The Playing Circle doet: een vergaderlocatie combineren met een showroom van eigen interieurbureau The Loft. GreaterVenues spreekt met Wouter van der Krol, één van de mensen achter The Playing Circle, over hun nieuwste vergaderlocatie Atelier de Vijzel, blurren, en het concept en de filosofie van het bedrijf.

Naast de skateshop in de Vijzelstraat in Amsterdam zit een deur die uit zijn voegen hangt. Niet direct de entree die je van een chique gezelschap als The Playing Circle verwacht. Zitten we wel goed? Naast de deur hangt, voor alle zekerheid, toch echt een bordje waarop ‘The Playing Circle, derde verdieping’ te lezen valt. Eenmaal binnen is het elk Amsterdams trappenhuis: ietwat vervallen, krakkemikkig en vooral oud. Maar elke serie treden brengt ons verder naar de luxe. De trap wordt fraaier, de vloeren vetter in de olie en het schilderwerk steeds rustiger en strakker. Eenmaal aangekomen op de derde verdieping kan het niet meer missen: de ruimte ademt rust en luxe, karakter en klasse. We zijn aangekomen in een The Playing Circle locatie.

EnterTheLoft_IV_WEB_SMALL©AicoLind-12

Parel

Wouter licht toe: “Het zit goed verstopt, maar we hebben weer een pareltje gevonden. Moet je het uitzicht zien: je kunt zo alle achtertuinen van de grachtenpanden van dit blok overzien. Dat heb ik nou altijd al eens gewild.” Daarnaast zorgen de vele ramen aan beide zijden van het pand voor een bijzonder lichte ruimte. Wouter: “De lichtkoepel in het plafond zorgt dat ook van boven het licht mooi binnen komt. Dat maakt voor ons het verschil. Als we nou de ruimte hieronder aangeboden hadden gekregen hadden we dat niet gedaan, ook al is de ruimte verder identiek.”

Eén ding blijkt wel: ze zijn bij The Playing Circle bijzonder veeleisend. Elk detail telt. Wouter: “Aannemers worden soms gek van ons. Elk voegje checken we twee keer en we lopen alles na. Het moet tot in de kleinste details kloppen.” Want The Playing Circle wil meer zijn dan een dertien in een dozijn vergaderruimte. Veel meer nog dan faciliteren, willen ze inspireren. “We willen af van de gestandaardiseerde ruimte die iedereen al kent. Floris Koch (eigenaar van The Playing Circle, red.) heeft tien jaar geleden gedacht: kan dat niet anders? Kunnen we niet locaties opzetten die een oase van rust zijn, waar je echt geïnspireerd wordt alleen al door de locatie waar je bent en de ruimte waar je in zit?”

Atelier de Vijzel is een antwoord op die vragen. Het is er licht, heeft fraaie beige en zachtgrijze tinten en ademt rust, maar ook karakter. “Naast een rustgevende uitstraling moet een locatie wel een ziel hebben. We zullen niet snel in een nieuwbouwpand gaan zitten. Daarnaast, qua interieur, hebben we bijvoorbeeld gekozen om het plafond in de originele staat te behouden, dus houten balken met gerasterde planken ertussen. We hadden voor meer rust kunnen kiezen en er gipsplaten op kunnen zetten, maar juist die oude balken geven deze ruimte karakter.”

EnterTheLoft_IV_WEB_SMALL©AicoLind-9

EnterTheLoft_IV_WEB_SMALL©AicoLind-5

EnterTheLoft_IV_WEB_SMALL©AicoLind-13

Blurren

Het bedrijf groeit. Het team bestaat nu uit een kern van drie man en daarnaast zo’n twintig hostesses. Atelier de Vijzel is alweer de vierde locatie en bovendien is een paar jaar geleden een eigen interieurbureau opgezet: The Loft. Wouter: “Dat is eigenlijk een beetje vanzelf gegaan. Floris heeft hele goede ideeën over interieurdesign en dat zie je altijd terug in de locaties. Het is niet een gestandaardiseerde vergaderplek, maar een huiskamer-idee. Floris plantte hier een keukentje, daar een fijne zithoek; alles zodanig dat je ook even een break van vergaderen kan nemen en tot jezelf kan komen. Daar kregen we veel complimenten over, en die stapelden zich op tot het punt dat Floris gevraagd werd om een yogastudio in te richten, omdat hij zo’n ‘fijne flow’ heeft.” Van het één kwam het ander en sinds een jaar of twee draait eigen intererieurbureau The Loft als dochterbedrijf mee.

Wouter over blurren van vergaderlocatie en showroom: “Tot voor kort hadden we zelfs prijskaartjes aan de meubels die we in onze vergaderlocaties hebben staan. Onze klanten konden zo gelijk alles bij ons bestellen. Nu is dat net iets anders: niet alles is te koop en prijskaartjes hangen er niet meer. Maar je kan altijd vragen en dan wijzen wij je in de juiste richting.” Interieurbureau The Loft combineert zelfgemaakte producten met meubels van andere labels, vertelt Wouter: “Die kleine nachtkastjes naast het bed, die hebben we zelf gemaakt. En veel vergadertafels maken we ook zelf. Maar de rest komt van producenten die wij tof vinden. Ook daarvoor geldt: we zijn zeer veeleisend. Het moet echt passen en inspireren.”

Inspiratie

Tijdens het interview valt misschien zes keer het woord ‘inspiratie’. Dat is dan ook het sleutelwoord van The Playing Circle, vertelt Wouter. “Natuurlijk, we zijn een commercieel bedrijf, maar we willen ook echt inspireren. Dat zie je bijvoorbeeld aan ons Instagram-account. Op dat account proberen we op allerlei verschillende manieren te inspireren. We hebben inmiddels 28.000 volgers. Al onze vergaderlocaties zijn vanuit diezelfde wens om te inspireren opgezet.” Dat is in ieder geval voor Atelier De Vijzel weer gelukt, en wie weet waar The Playing Circle in de toekomst weer uitbreidt.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.