Discover the finest spaces
Delen

Derde Locatietour Utrecht: ‘The Urban Story’

Benieuwd wat de stad Utrecht te bieden heeft op gebied van evenementenlocaties? Op maandag 27 maart is de Locatietour Utrecht, een initiatief van het Utrecht Convention Bureau (UCB) dat inmiddels al voor de derde keer plaatsvindt. Ruim 70 boekers van evenementenlocaties schreven zich al in. Wij spraken met directeur van het UCB Hans Sittrop en Linda Kerkhoven (Linda op Locatie) over het thema voor deze derde editie.

Precies een jaar geleden werd de eerste Locatietour gehouden in Utrecht, gevolgd door de tweede editie in het najaar van 2016. In de eerste editie lag de nadruk op de diversiteit van de binnenstad, in de tweede op de groene kant van de regio. In deze derde editie keren we terug naar het centrum van de Domstad, waar opnieuw zeven nieuwe en verrassende locaties hun deuren openen.

Dit is alweer de derde editie van de locatietour, in iets meer dan een jaar tijd. Hoeveel edities komen er nog?

Hans: “Als Utrecht Convention Bureau vinden we het belangrijk om op een inhoudelijke manier het verhaal van de stad en de regio vertellen. Dat doet Linda heel goed met de Locatietour Utrecht. Bij de vorige tour richtten we ons op het groene verhaal, van buiten de stad, en dit keer gaat het over de urban story. Dat zijn twee totaal verschillende proposities. In de stad richten we ons de komende jaren vooral op de internationale markt voor congressen. De stad krijgt er komende vier, vijf jaar ruim duizend hotelkamers bij. Dat is heel veel, op een totaal van 1750 momenteel. Daarnaast zie je dat er telkens weer allemaal nieuwe locaties meedoen, en ook dit keer weer een boel waarvan ik zeker weet dat niemand ze nog kent. Er komen voortdurend nieuwe locaties bij in Utrecht. Tijdens deze Locatietour krijg je een andere beleving en beeld dan wanneer je de foto’s op de website bekijkt.”

Dit keer dus naar de stad. Is er verder een overkoepelend thema?

Hans: “Utrecht heeft een hele compacte binnenstad, waarbij alles op tien minuten loopafstand is. Mensen weten vaak nog niet hoe klein en authentiek de binnenstad eigenlijk is.”

Linda: “Ook veel locaties zitten erg dicht bij elkaar. Het thema van deze locatietour is het zoeken van combinaties. De ene locatie heeft grote ruimtes waarin je een paar honderd man kunt ontvangen, terwijl de buurlocatie weer allerlei leuke subruimtes aanbiedt. Op een van de locaties op de route kun je plenair veel mensen ontvangen, bij de buren kan je een subsessie doen in mooie kleine subzalen, en aan het eind van de middag stap je via de achtertuin in een bootje naar een andere locatie waar je een activiteit kan doen of om te dineren, en vanwaar je lopend naar een uniek hotel zou kunnen. Je gasten zitten telkens in een heel andere entourage én ze hebben meteen een frisse neus gehaald. Met deze locatietour willen we boekers ideeën voor mogelijke combinaties aanreiken.”

Hans Sittrop
Linda Kerkhoven

Veel steden organiseren inspiratiedagen voor evenementenorganisatoren. Wat maakt de Locatietour in Utrecht anders?

Linda: “Het onderscheidende is dat we echt een afwisselend programma neerzetten, en meedenken met de locaties. We leveren niet alleen maar een dubbeldekkerbus vol potentiële boekers af, om na een paar minuten door te rijden naar de volgende locatie. We zetten samen met de locaties inhoudelijk een heel goed programma neer, want deze groep is eigenlijk het meest kritische publiek dat je kan hebben. Het zijn allemaal mensen die de hele dag bezig zijn met het zoeken van bijzondere locaties en met het verrassen van klanten, dus ze zijn wel wat gewend. Dan moet je wel een aantrekkelijk programma hebben en ze echt iets kunnen bieden.”

Hans: “Dit is de derde keer dat wij de Locatietour Utrecht organiseren, veel steden doen dat al veel langer. Het gaat ons er echt om dat de bezoekers Utrecht en de locaties beleven, dat ze het verhaal meekrijgen. Het is belangrijk dat het programma divers genoeg is om voor verschillende doelgroepen interessant te zijn. De een zoekt een state of the art evenementenlocatie, en de andere wil iets rauwers. Maar iedereen is geïnteresseerd in de kans om een nieuwe locatie als eerste te ontdekken, zodat ze weer iets vernieuwends hebben om te presenteren aan een klant. Dat wordt gewaardeerd: de eerste keer met een 8,9 en de tweede keer met een 8,5.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.