Discover the finest spaces
Delen

Den Haag wordt verrijkt met groot cultuurcomplex

De plannen zijn gepresenteerd en er is groen licht voor de komst van een groot onderwijs- en cultuurcomplex (OCC) in Den Haag, zo valt op de website van de gemeente te lezen. De bouwcombinatie Cadanz heeft de aanbestedingsprocedure gewonnen voor de bouw en heeft een integraal plan gemaakt voor het nieuwe OCC. De plannen maken deel uit van een groot project waarbij het hele Spuikwartier opnieuw ontwikkeld wordt.

Het OCC komt op de plek waar het voormalige Ministerie van Justitie heeft gestaan. De sloop van dat pand is reeds afgerond. In deze periode wordt het bouwterrein ingericht voor de bouw. In juni 2017 gaan de eerste palen de grond in.

Cultuur

Een groot aantal culturele organisaties vestigt zich straks in het nieuwe complex. Onder andere het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater, de stichting Dans- en Muziekcentrum en het Koninklijk Conservatorium worden gezamenlijk gehuisvest in het pand.

Evenementenlocatie

De ontwikkeling van het OCC maakt deel uit van een project waarbij het hele Spuikwartier opnieuw wordt ingericht. In beginsel is het Spuiplein, waar het nieuwe OCC aan ligt, een rustige ‘huiskamer’. Maar wel een huiskamer die zich zomaar kan ontpoppen tot een wervelende evenementenlocatie en een vijfde podium. Het plein is geschikt om grote aantallen bezoekers te verwerken voor bijvoorbeeld festivals, concerten en markten. De brede trappen die vanaf het OCC naar het plein leiden, kunnen dan dienen als tribune; net als de trappen van het Mercure Hotel, dat een passende plek heeft gekregen in het ontwerp, maar bij eventuele nieuwe ontwikkelingen goed vervangbaar is.

Levendig en duurzaam

Volgens verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller zorgt het nieuwe ontwerp voor een levendig en aangenaam verblijfsklimaat in het gebied. Er komen logische en prettige wandel- en fietsroutes met een extra plein als nieuw kruispunt. Aan de zijde van de Schedeldoekshaven komt een stadsbalkon dat aansluit op het bordes en de trappen van het Mercurehotel aan het Spuiplein, dat een multifunctioneel en groen karakter krijgt.

Open en toegankelijk

Het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex heeft een open en toegankelijke plint met meerdere voordeuren. De publieksfuncties liggen dicht bij de begane grond en de zalen liggen naast elkaar waardoor het gebouw een bescheiden hoogte krijgt van 38 meter. Het gebouw is daarmee aanmerkelijk lager dan het naastgelegen stadhuis dat 50 meter hoog is. Door de compacte opzet van het plan, de hoge energiezuinigheid en de zonnepanelen op het dak is het ook een zeer duurzaam gebouw.

Volgens de planning moet het nieuwe OCC in 2020 open.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.