Discover the finest spaces
Delen

DeFabrique experimenteert met mogelijkheden beacons

Workshop inzet beacons

Wat kun je met beacons tijdens jouw evenement? DeFabrique beschikt als eerste evenementlocatie over een beaconnetwerk, en gaf nieuwsgierige conceptontwikkelaars met een workshop ruimte om te experimenteren met de mogelijkheden. Wij spraken met Séla Diender, die samen met DeFabrique onderzoek doet naar het gebruik van beacons tijdens evenementen.

Eerst even wat achtergrondinformatie: Een beacon is een klein apparaat wat bestaat uit een zendertje en een batterij. Deze apparaatjes kunnen via bluetooth smartphones lokaliseren en hiermee communiceren. Op deze manier kunnen ze locatierelevante informatie naar de mobiele apparaten in de buurt sturen.

DeFabrique

Workshop inzet beacons

Om de vele mogelijkheden van beacons tijdens evenementen in kaart te brengen organiseerde DeFabrique workshops. Séla Diender ontwikkelde voor deze workshops een spel wat duidelijkheid gaf over de mogelijkheden van de beacons tijdens evenementen. Séla: “Elk evenement is verschillend, het was dus onmogelijk om het bij één uitleg te houden. Daarom heb ik de beacongame bedacht. Het spel is in verschillende bouwstenen ingedeeld, elke bouwsteen stond voor een evenementtype. Aan de hand hiervan konden zij verder bouwen, kijken welke mogelijkheden bij welke evenementen passen. De deelnemers werden geprikkeld te brainstormen op basis van deze bouwstenen en konden zo de vertaalslag maken naar hun eigen evenement.”

DeFabrique

Gebruik voor evenementen

Beacons worden in enkele branches al gebruikt met verscheidende doeleinden. Winkelketens zetten de apparaatjes in om het winkelen leuker te maken en tegen te gaan dat mensen bijvoorbeeld in hun winkel passen om vervolgens online het product te kopen. Voor DeFabrique onderzocht Séla hoe beacons voor de evenementenbranche van meerwaarde kunnen zijn. “Het idee was om door het gebruik van beacons de beleving van het winkelen verbeteren.  Ook de evenementenbranche zal er heel anders uit gaan zien door de implementatie van beacons. Er zijn veel verschillende toepassingen mogelijk.”

De toepassingen zijn in vijf categorieën te verdelen:

  • Proximity: De mogelijkheid om locatiegevoelige pushberichten uit te zenden, een verlengstuk van bijvoorbeeld een beursstand.
  • Re-marketing: Met deze toepassing kunnen de interesses van de bezoekers vastgelegd worden en is het mogelijk deze bezoekers gerichter te benaderen.
  • Navigatie: Hier kun je zien waar je bent en hoe je bestemming te bereiken is.
  • Clienteling: Kan informatie over bezoekers doorsturen naar personeel, waardoor de gastvrijheid omhoog gaat en er leuke gesprekken gevoerd kunnen worden
  • Analyse: Brengt de doelgroep in kaart en legt in het algemeen vast waar de interesses van de bezoekers lagen.

Séla: “In mijn onderzoek hoorde ik een leuke opmerking: De enige limitatie is het aantal karakters van de pushberichten en je creativiteit.Deze uitspraak is me bijgebleven, omdat het perfect weergeeft dat de mogelijkheden van beacons bijna oneindig zijn.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.