Discover the finest spaces
Delen

De sportieve venues van Sochi: waar onze helden voor goud gaan

En dan hebben we het niet over de politieke lading, want daar zijn we momenteel -door de nú al uitstekende prestaties van de Nederlandse sporters- even niet mee bezig. Wat ons natuurlijk vooral interesseert, is het enorme scala aan (sport)evenementenlocaties die bij dit enorme evenement betrokken is. En, niet minder belangrijk, de functie van deze venues wanneer het ‘zwarte gat’ na de OS aanbreekt. Een greep uit de ‘bucketlist sportvenues’ waar onze Nederlandse sporthelden de benen uit het lijf schaatsen, skiën en snowboarden om ons kikkerlandje -en zichzelf- op de kaart te zetten.

Een stadion in harmonie met haar omgeving
Het Fisjt Olympic Stadion (foto boven) was het podium voor een spectaculaire openingsceremonie op vrijdag 7 februari. Ook de medailleceremonies en de sluitingsceremonie vinden plaats in dit stadion dat ruimte biedt aan 40.000 toeschouwers.  Vanuit het stadion hebben bezoekers een fenomenaal uitzicht over de bergtoppen van het Noorden en de Zwarte Zee op het Zuiden. Het ontwerp van het stadion, door het Amerikaanse bureau Populous in samenwerking met Buro Happold, is uniek in Rusland. Een doorschijnend dak van polycarbonaat geeft uniek uitzicht op besneeuwde bergtoppen. Hiermee vormt het stadion een harmonieus geheel met het landschap van de Imeretinskaya –vallei en de bergen van de Kaukasus. Na de Spelen wordt het stadion hét domein van het Russische voetbalteam voor wedstrijden en trainingen. Ook zullen er grote evenementen en shows gehouden worden. In 2018 staat het stadion opnieuw in de internationale schijnwerpers tijdens het WK Voetbal.

De Sochi sportvenues -de bergaccommodaties uitgezonderd- zijn op slechts enkele minuten afstand van elkaar gelegen, dit maakt van deze editie de meest compacte Winterspelen ooit.

Van schaatshal tot beursgebouw
Olympische kampioenen Ireen Wüst, Sven Kramer en Michel Mulder (en inmiddels, d.d. 17 februari, ook Stefan Groothuis en Jorien ter Mors, red.) hebben alle andere langebaanschaatsers reeds achter zich gelaten tijdens hun eerste wedstrijden in het Adler Stadion. Voor de evenementenbranche een zeer interessante arena, want na de Spelen zal dit stadion dienst doen als beurs- en expogebouw. De overdekte schaatshal, met een capaciteit voor 8.000 toeschouwers, is ovaalvormig en beschikt over twee wedstrijdbanen en een trainingsbaan.

Twee venues én een trainingshal voor ijshockey
De Bolshoi Ice Dome én de Shayba Arena huisvesten de ijshockeywedstrijden tijden de Spelen. Het ontwerp van de Bolshoi Dome, met haar zilverkleurige, koepelvormige dak is gebaseerd op een bevroren druppel. De hal, die ruimte biedt aan 12.000 toeschouwers, zal na de spelen dienst gaan doen als ultramodern sportpaleis en entertainment center. De Shayba Arena heeft een capaciteit van 7.000 personen en is een zogenaamde ‘verplaatsbare venue’. Deze sportvenue, die haar naam leent aan het Russische woord voor ‘puck’ (wat verwijst naar haar ijshockeyfunctie tijdens de Spelen) kan na de Spelen worden afgebroken en elders als ijspaleis worden opgebouwd. Dit ijspaleis zal dan ook in een andere Russische stad ruimte gaan bieden aan diverse (sport)evenementen en concerten.

Iceberg Skating Palace
De kunst- en shorttrackschaatsers komen in actie in het ‘Iceberg Skating Palace’, een multifunctionele sportvenue met plaats voor 12.000 supporters. De bouw van dit stadion begon in 2009 en werd afgerond in 2012 (kosten zo’n 32 miljoen euro), waarna de lokale kunstschaatsers het stadion konden ‘uittesten’. Na een wedstrijd kunstschaatsen duurt het ongeveer twee uur om het ijs aan te passen en over te schakelen naar shorttrack of vice versa.  Na afloop van de Olympische Spelen zal het stadion (afgebroken en opnieuw opgebouwd in een andere stad) haar functie voor de schaatssport waarschijnlijk behouden, dan wel worden verbouwd tot velodrome (baanwielrennen).

Tijdens de bouw van de accommodaties is rekening gehouden met de unieke natuurlijke omgeving van de regio, het systeem van ‘groene standaarden’.

Waar is het feestje?
Het populaire Holland Heineken House, alwaar de Nederlandse sporters worden gehuldigd en avond aan avond het Nederlandse feest losbarst, is gevestigd op het terrein van het gloednieuwe Azimut Hotel Resort. In de enorme tuin van het viersterrenhotel vormt de toekomstige discotheek van het resort de basis voor het HHH, die een capaciteit heeft van 500 bezoekers. Het huis omvat 3.500 vierkante meter en maar liefst 21 vrachtwagens zijn begin december vanuit Nederland vertrokken voor de opbouw ervan. “De plek van het Holland Heineken House Sochi 2014 is uniek”, aldus Gerard Dielessen, Algemeen Directeur NOC*NSF. “Zo dicht bij de Olympische Sport zelf en tegelijk zo dicht bij het Olympisch dorp waren we nog niet eerder.” Vanuit het Holland Heineken House kijkt men uit op de besneeuwde bergtoppen, waar de Nederlandse bergsporters voor medailles strijden. Het Huis heeft een speciale ceremoniehal, waar de medaillehuldigingen van de sporters en optredens van artiesten plaatsvinden. Deze ruimte wordt later op de avond omgetoverd tot club, waar grote Nederlandse DJ’s hun opwachting zullen maken. Naast een outdoor ice bar zijn er ontvangstruimtes voor sponsoren, atletenruimtes, mediafaciliteiten, een consulaire afdeling en voorzieningen van het NOC*NSF. Het moderne viersterren Azimut Hotel Resort & Spa heeft maar liefst 720 kamers met panoramisch uitzicht, meerdere conferentiezalen, restaurants, een spa , fitnescentrum en zwembad.

Bronnen: Nocnsf.nl, Hollandheinekenhouse.nl
Foto’s: Sochi 2014, Azimuthotels.com

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.