Discover the finest spaces
Delen

Nieuw masterplan onthult ontwerp ‘Jaarbeurs 2.0’

De Jaarbeurs Utrecht, zoals wij die kennen, zal verdwijnen. Dat blijkt uit het nieuwe masterplan dat recent gepresenteerd werd. Na 100 jaar zullen de iconische hallen veranderen in duurzame gebouwen.

In 2016 hoorden we voor het eerst over plannen om de jaarbeurs aan te pakken. Sindsdien zijn deze plannen meermaals gewijzigd en is de intensiviteit van de verbouwing alleen maar toegenomen. Het idee dat op dit moment op tafel ligt zou in 2026 af moeten zijn en gaat naar schatting 300 miljoen euro kosten. De omvang van de Jaarbeurshallen zal krimpen, wel 25%, maar de overtuiging is dat er méér evenementen georganiseerd kunnen worden dan voorheen. Daarnaast is het idee dat de jaarbeurs meer één moet worden met de buurt. Een met groen bedekt stuk Utrecht, waar ruimte zal worden gemaakt voor wonen, werken, leven, recreëren én evenementen.

Buitenevenementen

Het Masterplan telt bijna 100 pagina’s maar onze ogen dwalen natuurlijk al snel af naar de plannen voor evenementen. Naast de hoofdgebouwen, de jaarbeurshallen, zal er ook een concerthal en een theater komen. Deze locaties zullen veel nieuwe mogelijkheden bieden voor evenementen. “Ook is de nieuwe venue schaalbaar. Door deze flexibele en compacte indeling kunnen er meer beurzen en evenementen georganiseerd worden en, nog belangrijker, kunnen ruimtes beter aangepast worden op de wensen van onze exposanten’’, zo laat de jaarbeurs weten.

Ook komt er bij de nieuwe jaarbeurs een evenementenpark, dat opties buiten de deuren aanbied. Wil je aan het water zitten? Aan de kade kunnen kleinschalige evenementen plaatsvinden, zowel als verlengstuk van (binnen-)beurzen, als locatie an sich. De nieuwe jaarbeurs zal in 2026 dus letterlijk en figuurlijk zijn deuren openen. Een ander voorbeeld hiervan is de aanleg van het groene dak: een park, ver boven de drukke stad. Dat is toch een keer wat anders dan een rooftopbar.

Duurzaam

Niet alle plannen voor de nieuwe Jaarbeurs zijn al helemaal rond. Op dit moment wordt er gekeken of er ruimte is om een (congres)hotel toe te voegen. Dit zou ervoor zorgen dat men na een lange dag niet meer af hoeft te reizen naar bijvoorbeeld Amsterdam, zoals nu vaak gebeurt. Is er iets fijner dan na een geslaagd evenement in een lekker hotelbed duiken?

De focus van het project komt te liggen op duurzaamheid. De 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties worden als uitgaanspunt gebruikt. Dit zijn doelen die verder reiken dan de standaard technische en duurzame/groene oplossingen, een mooi streven. In de toekomst zal de Jaarbeurs zijn geijkte plek in de evenementenbranche dus zeker behouden. Deze locatie gaat enkel met de tijd mee.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.