Discover the finest spaces
Delen

De Gelderlandfabriek: broedplaats voor creatief cultureel ondernemerschap

De Gelderlandfabriek aan het Spoor in Culemborg heeft nu officieel een nieuwe bestemming. De voormalige locomotiefloods en meubelfabriek heropende onlangs als creatieve broedplaats voor ondernemerschap. De culturele hotspot biedt flexwerkplekken, ateliers, expositieruimten, evenementenruimten en een Italiaans restaurant.

 

Al maanden fungeerde het gebouw als cultureel broeinest, maar eind mei werd de Gelderlandfabriek officieel geopend. De kleinere ruimtes – zoals de Kleedkamer op de eerste verdieping van de locomotiefloods – zijn ideaal voor een vergadering of workshop. De Zaal heeft een grote verplaatsbare tribune, maar het is ook een bijzonder industrieel decor voor een sitdown diner, beurs, fotoshoot of training. Op het Pleintje, de open plek tussen de entree en de ateliers is een mobiele broeikas te vinden die geschikt is voor bijzondere bijeenkomsten, zoals een kleinschalige vergadering of een diner.

De Gelderlandfabriek - 2016

Rauwe ruimte

“Het is een bruisende en stoere plek voor creatief cultureel ondernemerschap. Het industriële karakter straalt er vanaf”, vertelt directeur Mark van Dooren enthousiast. “De rauwheid van de voormalige fabrieken is behouden. Aan de wanden en muren is echt niks gedaan. De verfladders staan er nog en je voelt de trein voorbij razen.“

De Gelderlandfabriek - 2016

Ook wijst van Doorn op de sociale functie die deze plek heeft in de Culemborgse gemeenschap. “Het vervult een hele belangrijke rol in Culemborg en omgeving. Het wordt geassocieerd met het station en heeft iets nostalgisch. Voor bewoners is het een vertrouwde plek, veel mensen hebben er ooit gewerkt. Mensen zijn heel blij dat het nu weer in gebruik is.”

De Gelderlandfabriek - 2016

Het initiatief voor de herbestemming van het gebouw kwam dan ook van de krakers die het pand bewoonden, ‘fabriekers’ genoemd. Deze schrijvers, keramisten, interieurontwerpers, metaal- en houtbewerkers huren nu de ateliers, werkplaatsen en sommige flexwerkplekken in het pand. Zij bouwden samen met vrijwilligers mee aan het interieur.

 

 

 De Gelderlandfabriek - 2016

 Foto’s: Jord Visser

 

 

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.