Discover the finest spaces
Delen

De Batterijen: gloednieuwe locatie groene hart Utrecht

Sfeervol, ontspannend, inspirerend

Na 100 jaar afgesloten te zijn geweest, openen De Batterijen in Nieuwegein voor het eerst de deuren voor publiek. Het oude fort biedt nu ruimte voor inspirerende en ontspannende evenementen. De kersverse locatie, ‘waar het gras zijn weg omhoog nog zoekt’, ligt in het groene hart van Utrecht.

“Wat deze locatie zo bijzonder maakt is de ruige omgeving”, vertelt Martijn Geerdes namens De Batterijen. “De natuur is hier flink uitgegroeid. In combinatie met de historische gebouwen zorgt dat voor een bijzondere sfeer.”

De Batterijen

De Batterijen

De Batterijen

Verscholen in groen

De Batterijen zit net buiten de stad, verscholen in het groen (zie foto hierboven). Er wordt hard gewerkt aan de herinrichting van het historische terrein. Het Wachthuis is het eerste gebouw op het terrein dat beschikbaar is voor evenementen. Het betonnen pand bestaat uit een combinatie van drie gewelven met authentieke rode deuren. Door de glazen puien komt er veel licht binnen in de gewelven. De puien zijn de doorgang naar een 200m² grote vlonder, die direct aan het water grenst. Begin 2017 is dit deel van het fortterrein helemaal af, voor de pioniers is de locatie nu al te boeken.

De Batterijen

Uitgestrekte mogelijkheden

De totale bezetting van het fortterrein telt zes objecten, waaronder het Wachthuis, vier bunkers en een houten artillerieloods. De bunkers en de artillerieloods staan nog op de planning voor herinrichting en renovatie. De twee hectare grond die bij De Batterijen horen bieden uitgestrekte mogelijkheden voor outdoor evenementen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om hier tenten te plaatsen of sportevenementen te organiseren. Tegen de tijd dat de renovatie van het gehele terrein voltooid is, zullen er ook rondleidingen gegeven worden zodat ook de bezoekers de historie kunnen proeven.

De historie

De Batterijen aan de Overeindseweg maakten onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en diende als voorpost van fort Jutphaas. Hier werd het dorp verdedigd voor aanvallen van buitenaf en was water het grootste wapen. Stroken weiland konden onder water gezet worden, wat er voor zorgde dat de vijanden veel energie nodig hadden om  door de weilanden te komen.

De Batterijen

De Batterijen

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.