Coming soon: Wijnbar Stuyvesant in Het West-Indisch Huis
Bij Het West-Indisch Huis in Amsterdam staat veel te gebeuren. De Commandeurszaal is leeggehaald en opent op 1 augustus voor het eerst in twee eeuwen voor het grote publiek de deuren naar de Haarlemmerstraat, in de nieuwe functie als Wijnbar Stuyvesant. Het monumentale gebouw wordt toegankelijker dan ooit tevoren, zowel voor bezoekers van de wijnbar als voor kleinere zakelijke meetings en events. GreaterVenues nam alvast een kijkje achter de schermen en sprak met Lisette de Jong van cateraar ‘a matter of TASTE‘.
Het West-Indisch Huis is al vele jaren de thuisbasis van cateringbedrijf ‘a matter of TASTE’, die er haar keuken heeft gevestigd en de schitterende historische zalen exploiteert als locatie voor bijzondere meetings en events. De hoge deuren aan de Haarlemmerstraatkant bleven tot nog toe echter gesloten. Daar komt heel snel verandering in. ‘a matter of TASTE’ opent samen met horecaondernemer Wim Wiersma (Wijncafé Lefebvre in Utrecht) een wijnbar, met pure maar betaalbare kwaliteit.
Open voor publiek
De wens om een horecagelegenheid te openen in het West-Indisch Huis was er al langer, vertelt Lisette de Jong. “Het is voor ons interessant om een plek te hebben waar altijd aanloop is. Tegelijkertijd willen we mensen de kans bieden om hier gewoon binnen te kunnen lopen – en niet alleen tijdens een vergadering, diner of huwelijk. Het feit dat deze monumentale deuren straks opengaan en iedereen zo binnen kan lopen is heel bijzonder. Heel veel Amsterdammers krijgen nu de kans om kennis te maken met het West-Indisch Huis. En de Haarlemmerstraat krijgt een publiekstrekker, midden in de straat. Ik denk dat veel mensen verrast gaan zijn.”
Dynamische opstelling
We staan in de Commandeurszaal, die er heel anders uitziet dan de laatste keer dat we hier waren. De koperen luchters verlichten geen lange dinertafels, maar steigers en bouwmaterialen. Boven de schouw hangen de bouwtekeningen en vangen we vast een glimp op van de nieuwe inrichting. Een dynamische opstelling, met hoge tafels bij de ramen en in het midden van de ruimte een lagere bank met zitjes aan beide kanten. “De kleurstelling wordt zwart, koper, groen en oranje. Het oranje komt vooral terug in de details zoals de stoffering van de stoelen; de groene monumentenkleur van het plafond en het koper luchters blijft ongewijzigd, en komt straks weer terug in bijvoorbeeld het blad van de bar en in het logo.”
[De logo’s van Wijnbar Stuyvesant]
Ook De Brug, de aangrenzende ruimte die nu voornamelijk als ontvangstkamer wordt gebruikt, wordt bij Wijnbar Stuyvesant betrokken. Het drukke behang gaat van de muren en wordt vervangen door zwarte muren. Er komt een heel mooie eikenhouten vloer en eikenhouten tafel, met strakke stoelen. Pronkstuk van deze ruimte worden de wijnrekken die van vloer naar plafond lopen. Een mooie ruimte voor wijnproeverijen of diners voor twaalf personen.”
Live bereiding
Eye catcher van Wijnbar Stuyvesant wordt de hoefijzervormige bar, van zes meter lang met een koperen blad. Aan één kant is de bar gericht op wijn, aan de andere kant komt een breed blad waaraan koks live het eten bereiden. “Denk aan lekkere hapjes voor bij de koffie en de wijn, zoals een hartig taartje met kaas en truffel of lokale patisserie. Je kunt kleine pannetjes bestellen met vis, vlees of vegetarische gerechten. Maar ook een charcuterieplankje of gamba’s die à la minute worden gegrild achter de bar. Die gerechtjes worden dan door de bediening perfect gematched met een goed glas betaalbare wijn.”
Focus op verhuur
Aan de voorkant, met zicht op de haarlemmerstraat, is de meest opvallende verandering een nieuw aan te leggen terras. Aan de achterkant blijft de binnenplaats van het gebouw specifiek voor de evenementen gereserveerd. Verrijdbare plantenbakken kunnen naar wens voor de ramen worden geschoven om het exclusieve karakter van privé bijeenkomsten te waarborgen. Want voor Het West-Indisch Huis blijft de focus liggen op de verhuur van de ruimtes. “Sterker nog, we hebben de prijzen van de zalen verlaagd. De prijs is straks gebaseerd op de huur van één ruimte, niet meer op exclusiviteit van het hele pand. Daardoor wordt het een stuk minder kostbaar om een bijeenkomst te organiseren in één zaal en dat biedt naast de gebruikelijke zaalverhuur aan groepen tot 350 personen nu ook kansen voor kleinere groepen. Immers het zaalbudget drukt nu niet meer zo op de prijs per persoon.”
Wordt vervolgd…
GreaterVenues blijft dit project volgen! In augustus lees je hier over de eerste ervaring en zie je de foto’s van het nieuwe interieur.
[Foto’s: Cojan van Toor]