Discover the finest spaces
Delen

Column: Patrick Roubroeks (XSAGA) vond inspiratie voor de toekomst van het evenementenvak

Wie is Allard Pierson? Met die vraag gingen wij gewapend met camera en al op pad in de aanloop naar de feestelijke opening van het vernieuwde complex aan de Oude Turfmarkt in Amsterdam.

‘Allard Pierson is een man die vragen stelt, het huis is een ontmoetingsplaats voor de nieuwsgierige mens’, omschreef de kunsthistoricus en nazaat van de familie Six. Met zo’n introductie moest en zou ik daar meer van weten, dus ging ik mee naar de plek die ik als kind als museum leerde kennen.

Al snel leerde ik dat de locatie van weleer inmiddels een innige relatie is aangegaan met de immense collecties van de Universiteit van Amsterdam en dat de plek een ontmoetingsplaats is geworden voor mensen die vragen stellen en antwoorden vinden.

Supperclub avant la lettre

Ik ging naar de plek en was nieuwsgierig of ook ik iets kon vinden in de oudheid dat mij zou inspireren voor de toekomst. En u raadt het al, ik heb het gevonden. Ik vond hier een drinkschaal met daarop een van de allervroegste afbeeldingen van een symposium. Voor de niet Latinisten onder ons, ‘symposion’ staat voor een drinkgelag, samenzijn van mannen uit dezelfde klasse. Tijdens het wijndrinken en eten discussieerde men over politiek en andere onderwerpen. Liggend op bedden. Een beetje de Supperclub avant la lettre.

De schaal en het daarbij horende verhaal toonde een van de eerste vormen van evenementen uit de oudheid. Het vak dat door corona zo hevig wordt getroffen, kent dus een verleden dat ons ver – wat zeg ik – zeer ver terugvoert in de geschiedenis. Zo’n 550 jaar voor Christus om precies te zijn.

Zo leren de verhalen uit het verleden ons veel over waar we vandaan komen, wie we zijn en geven richting aan een toekomst waarbij samenkomsten – en dus ook evenementen – met zekerheid zullen terugkeren als een langverwachte lente na een forse wintertijd.

Maar er viel meer te ontdekken. Het statige gebouw zelf, ooit de thuishaven van De Nederlandsche Bank, is voor iedereen vrij toegankelijk en kent inmiddels zalen en ontmoetingsplekken waar de achteloze voorbijganger tot rust kan komen onder het genot van een hapje en een drankje. Maar het wil ook nadrukkelijk een ontmoetingsplek zijn voor nieuwsgierige mensen, mensen die vragen stellen en openstaan voor de wereld van gisteren, vandaag en morgen.

Patrick Roubroeks

Patrick Roubroeks is creatief directeur van XSAGA, Staging Brands. Met zijn bedrijf zet hij al bijna twintig jaar merken op een podium en regisseert hun verhalen. Patrick is een ‘maker’ die zich graag laat inspireren door bijzondere mensen, verhalen en locaties. In zijn geschreven column neemt hij ons mee naar deze speciale plaatsen en deelt met ons zijn bijzondere ontmoetingen.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.