Discover the finest spaces
Delen

Column Patrick Roubroeks (XSAGA): ‘Everything is experience, experience is everything’

Hotel New York, ik kom er al jaren en ik kom er al jaren graag. Zo ook nu. Terwijl mijn zoon in het Maasstad Ziekenhuis een geplande ingreep ondergaat, mag ik de tijd doden in de binnenstad van Rotterdam. Het rondwarende virus maakt het niet mogelijk dat ik in de buurt van mijn zoon mag blijven. Dus moet ik op zoek naar een plek waar, binnen de RIVM-maatregelen, nog wat te beleven valt. En waar kan dat beter dan in Hotel New York?

Rusteloos bestel ik mijn eerste kopje koffie bij de charmante serveerster die mij met glimmende ogen van achter haar mondmasker lijkt toe lachen. Ik glimlach terug en kijk over het uitgestrekte water van de Maas, of zoals mijn vader direct zou zeggen de Nieuwe Maas. Deze rivier heeft immers niets te maken met de Maas waaraan ik geboren ben.

Koffers vol dromen

Ik kom graag op plekken aan het water, daar dwalen mijn gedachten de glinsterende verte tegemoet. Zeker hier op deze historische plek aan de Rotte waar in een ver verleden ‘een brug over den oceaan’ werd gebouwd. Een vaste stoomvaartlijn die Holland met Amerika ging verbinden. Vele landverhuizers, zo noemden ze destijds onze emigranten, vertrokken vanaf hier met koffers vol dromen naar het beloofde land. Het was een komen en gaan van mensen en verhalen.

Tot op de dag van vandaag begeven wij ons hier op het snijpunt van komen en gaan. Een fraai, tot in het kleinste detail, vormgegeven niemandsland waar het heerlijk toeven is. Ooit bedacht door een illuster driemanschap waarvan Dorine de Vos, illustrator en interieur designer niet on-vernoemd mag blijven. Dat zij last had van smaak had ze reeds ruimschoots bewezen met de sfeervolle inrichting van iconisch geworden cafés in Rotterdam en Den Haag. Met Hotel New York voegde zij destijds een prachtige horeca-ervaring aan deze reeks toe.

Een tot kunst verheven aansporing

Op de muur van het restaurant een tekst van de Rotterdamse dichter Cornelis Vaandrager: “De kroketten in het restaurant zijn aan de kleine kant”. Deze tot kunst verheven aansporing kan ik niet afslaan en dus bestel ik de overheerlijke garnalenkroketten die op het menu staan. Even later liggen de gefrituurde jongens voor mij en lachen mij klein en uitdagend toe.

Er valt hier van alles te ontdekken. Van oude reiskoffers tot plastic prullaria, over alles lijkt nagedacht, is nagedacht. “Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is”, schreef Klaas Gubbels, de eveneens uit Rotterdam afkomstige kunstenaar, op één van zijn bekende muurschilderingen. Alle details werken mee aan de experience die al meer dan 25 jaar zijn smaakvolle werk doet.

Totaalbeleving

Het team dat een kwart eeuw geleden deze totaalbeleving creëerde herhaalde het kunstje een aantal jaren later in Dordrecht, alwaar Villa Augustus, gelegen aan het water van de Oude Maas, op eenzelfde manier werd aangepakt. Ook hier op basis van een groot historisch besef en een kleurrijk en poëtisch oog voor detail en altijd vanuit één centrale en sturende gedachte: ‘everything is experience, experience is everything!’

Wanneer mijn zoon weer volledig is hersteld dan stel ik voor daar samen naartoe te gaan. Er valt – ook in tijden van corona – immers nog genoeg te beleven.

Patrick Roubroeks

Patrick Roubroeks is creatief directeur van XSAGA, Staging Brands. Met zijn bedrijf zet hij al bijna twintig jaar merken op een podium en regisseert hun verhalen. Patrick is een ‘maker’ die zich graag laat inspireren door bijzondere mensen, verhalen en locaties. In zijn geschreven column neemt hij ons mee naar deze speciale plaatsen en deelt met ons zijn bijzondere ontmoetingen.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.