Discover the finest spaces
Delen

Column: in 2022 wilden we beléééven, maar wel op een duurzame manier en zonder teveel prikkels

GreaterVenues redacteur Joëlla Angenent schrijft in deze column over de ontwikkelingen die haar in 2022 opvielen in locatieland.

2022 was het jaar van bevrijding. In locatieland dan. Eindelijk mochten we weer! Als er genoeg personeel was tenminste… Weer nieuwe concepten bedenken, het foodbook vernieuwen, nieuwe activiteiten en workshops lanceren en natuurlijk je locatie weer zien waarvoor ze is bedoeld. Bruisend, vol met mensen en gelach. Voor veel ondernemers was 2022 ook hét jaar om iets nieuws op te starten. Nog nooit zagen we op de redactie zoveel nieuwe locaties ontspruiten. En veel van die nieuwe venues hadden één ding gemeen: je kan er iets beléééven.

Want mensen hadden niet alleen zin om weer samen met collega’s en relaties lol te maken en te genieten. Er brak dit jaar ook een strijd uit om aandacht. Na twee jaar vergaderen via Teams en alleen de onderdelen die je interessant vond volgen via een livestream, moest een meeting of event wel écht bijzonder zijn om mensen te trekken. De aantrekkingskracht en mogelijkheden van een evenementenlocatie speelt hier natuurlijk een belangrijke rol bij. En dus schoten de locaties waar je ook kan bowlen, jeu de boulen, genieten van kunst, karaoken, VR games kunt doen of arcadespellen kunt spelen als paddenstoelen uit de grond. Wat mij betreft een ontzettend leuke trend en daarnaast ook een must om relevant te blijven in locatieland.

Duurzaamheid en ontspanning

Het afgelopen jaar stond natuurlijk ook op allerlei manieren in het teken van het klimaat. Locaties gingen hier op volle kracht in mee en dus vloog het woord duurzaamheid me nog meer om de oren dan in andere jaren. Ik had niet gedacht dat dit mogelijk was, maar jullie hebben het bewezen. Iedereen ging over op wc papier van The Good Roll en alle catering was sowieso biologisch. Hierdoor zijn er wel flinke stappen gemaakt en is het tegenwoordig not done als je je als locatie niet bewust bent van de impact die je hebt op het milieu. Venues die het aandurven om bijvoorbeeld alleen vegetarische hapjes en gerechten aan te bieden of die flink investeren in daktuinen en zonnepanelen zijn wat mij betreft voorlopers in de branche. Met alleen een Green Key keurmerk kom je er allang niet meer.

Een ander bijproduct van de coronacrisis dat me opviel in 2022: de behoefte aan ontspanning. Na twee jaar thuiszitten, kan een event waar van alles te beleven valt heel erg intens zijn. Daarom begonnen steeds meer locaties aan te stippen op welke manieren gasten in en om de venue konden ontspannen. Een wandeling maken in de natuur rond een locatie, yoga en meditatieworkshops aanbieden, nieuwe lounge gedeelten creëeren en nieuwe mogelijkheden om te overnachten lanceren bijvoorbeeld. Het blijft interessant voor mij om te zien hoe flexibel onze branche is en hoe scherp in de gaten gehouden wordt wat de opdrachtgever voelt en denkt. 2022 draaide om beleving, duurzaamheid en ontspanning. Zal 2023, het jaar dat we écht helemaal zonder coronamaatregelen zijn, de tijd worden waarin al deze ontwikkelingen helemaal tot bloei komen?

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.