Discover the finest spaces
Delen

‘Carte blanche’ voor nieuwe ontwerp de Kuip

Het nieuwe ontwerp van de Rotterdamse Kuip ligt in handen van Rein Jansma, directeur van bureau Zwarts & Jansma Architects. Samen met Arend Rutgers, Bureau A&E, krijgt hij ‘carte blanche’, om de vernieuwde thuisbasis van Feyenoord vorm te geven. In opdracht van Marc de Vreede, directeur van BAM, moet het eindontwerp dit najaar op tafel liggen.

Vernieuwend en duurzaam
Dat de keuze op Rein Jansma als medevormgever van de nieuwe Kuip is gevallen, is volgens De Vreede onder meer te danken aan zijn grote ervaring op het gebied van stadionbouw. Zijn vernieuwende visie en oog voor duurzaamheid gaven de doorslag voor het nieuwe ontwerp dat de historische waarde van de Kuip weet te behouden.

“Ik had me ziek gevoeld als ik er niet bij was betrokken,” aldus Jansma. “Het is een fantastisch stadion, een gebouw om van te houden. Het is voor ons de uitdaging om de kwaliteit te behouden, en er nieuwe dingen aan toe te voegen. Direct na de vakantie gaan we met veel plezier aan de slag.”

Oude bekende
Eerder al in de jaren ’90 was bureau Zwarts & Jansma betrokken bij een opknapbeurt van de Kuip en werd de Feyenoord tempel door hen voorzien van het ‘kapje’. Ook bij stadionprojecten in Alkmaar, Utrecht, Den Haag en was het architectenbureau betrokken.

“Het is een fantastisch stadion, een gebouw om van te houden. Het is voor ons de uitdaging om de kwaliteit te behouden, en er nieuwe dingen aan toe te voegen.”

 

Externe architect
Het schetsontwerp van de nieuwe Kuip dat verschillende keren gepubliceerd werd, viel bij de Feyenoord supporters niet direct in goede aarde. Zij hadden gehoopt op een stoer en robuust uiterlijk en omschreven de eerste plannen als ‘te licht’ en ‘breekbaar’.

Om naast een nieuwe look ook de monumentale waarde van het gebouw tot zijn recht te laten komen, werd een ‘externe architect’ aangetrokken om de klus te klaren. Met de op- en aanmerkingen van de stad, de betrokken commissies en supporters in het achterhoofd, wordt gewerkt aan een nieuwe Kuip die perfect past in de omgeving. “Het concept van het stadion, met twee bijgebouwen, een verlengde tweede ring en een membraandak blijft behouden. Daar komen we niet aan,” aldus Jansma.

“Het concept van het stadion met twee bijgebouwen, een verlengde tweede ring en een membraandak blijft behouden. Daar komen we niet aan.”

 

240 miljoen
Feyenoord en het Feyenoord Founders Consortium (BAM, gebiedsontwikkelaar AM en Siemens) willen volle kracht vooruit met de stadionplannen. In totaal is er 240 miljoen nodig om de Kuip-droom te realiseren. Deels door middel van aandelen en een aanvullende lening. Wanneer eind dit jaar door Feyenoord en FFC getekend wordt, kan volgende zomer al gestart worden met de verbouwing van de Kuip. Het vernieuwde stadion gaat dan maar liefst 70.000 bezoekers herbergen.

De Vreede: “De reacties op ons plan zijn overweldigend. We hebben vorige week 6.000 folders uitgedeeld, en daarop hebben we al 3.000 reacties gekregen. Die wegen we allemaal mee.” Wat er aan het huidige ontwerp veranderd gaat worden, laat hij nog in het midden. “Dat is aan de architecten. Dat het stadion een stuk minder wit wordt, is het enige wat nu al duidelijk is.”

Bron: AD.nl

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.