Discover the finest spaces
Delen

Zandbak of speeltuin? Stadsschouwburg Amsterdam opent nieuwe zaal voor jonge programmamakers

De ruimte op de begane grond zal hoofdzakelijk geprogrammeerd worden door SSBA Salon, het culturele jongerenmerk van de schouwburg. De Marnixvestiaire had niet echt een duidelijke functie. De Stanislavski, het restaurant van de schouwburg, gebruikte het om spullen te stallen. Af en toe werd de ruimte gebruikt voor een feestje, veelal in samenwerking met het naastgelegen Café CoX. “Het afgelopen jaar is de Marnixvestiaire steeds vaker decor geweest van onze evenementen. Met het permanent inhangen van techniek kunnen we onze jonge programmamakers nu meer productionele kwaliteit bieden.”, aldus Joris Bunder, hoofd events van SSBA Salon. “Bovendien vergroot het onze mogelijkheden om de nieuwe generatie te vertegenwoordigen. We kunnen nu bijvoorbeeld makkelijker podiumkunsten programmeren.”

Jongerenmerk
SSBA Salon, ‘De Culturele Deeltjesversneller van de Stadsschouwburg Amsterdam’, voorziet jong, ondernemend cultureel Amsterdam van impulsen. Ruim een jaar geleden startte het project, vanuit een kantoor op zolder van de schouwburg. Directeur Melle Daamen zag veel toegevoegde waarde in een jongerenmerk om het theater mee te verrijken: ‘Het waren aardige jongens, die met hun plannen  mijn kantoor binnenkwamen. Ze dachten mij te overtuigen met zo’n powerpoint-presentatie, live aan tafel. Ik vond die presentatie überpretentieus en  bullshit. Maar ze hadden verder een goed verhaal en waren enthousiast. Dat vond ik belangrijker.”

“Ze hebben het waargemaakt om allerlei jong volk aan de Stadsschouwburg te binden met zinvolle activiteiten.”

 

Zandbak of speeltuin?
Directeur Melle Daamen vervolgt: “Ik ben er best vaak geweest en ik vind het boeiend en gevarieerd wat de SSBA Salon doet. Ze noemen zich ‘Culturele Deeltjesversnellers’, goed bedachte titel. Had ik ook wel willen bedenken. Ze krijgen nu een eigen ruimte in de Stadsschouwburg, begane grond, aan de Marnixzijde. Eigenlijk een heel mooie ruimte, die we samen hebben opgeknapt. Om ze een beetje te pesten noem ik die nieuwe ruimte wel ‘de zandbak’. Omdat ze allemaal zo jong zijn daar bij de SSBA Salon”. Bunder: “We zien het zelf meer als een speeltuin”. De opening op 31 januari zal bestaan uit een besloten deel, voorzien van optredens van Dansmakers aan het IJ en Circus Treurdier, en daarna een feest met dj’s Rachel Green, Doppelgang en Chris Julien. Laatstgenoemde is tevens creatief leider van SSBA Salon.

Meer over SSBA Salon
SSBA Salon is de Culturele Deeltjesversneller van de Stadsschouwburg Amsterdam. Samen met een jonge generatie makers, denkers en doeners cureert het de kunst en cultuur die leeft in de stad. Met tal van evenementen en een online magazine presenteert SSBA Salon op eigentijdse wijze de beste hoge en populaire cultuur. In samenwerking met de beste initiatieven uit Amsterdam organiseert SSBA Salon uiteenlopende culturele events op een kersverse, eigen locatie in de Stadsschouwburg. Met zowel beschouwende als uitvoerende programma’s vormt de SSBA Salon een fysieke bron van alles wat er speelt in cultureel Amsterdam en is het een ontmoetingsplek voor cultuurliefhebbers en partycrashers. In 2013 werden zo 56 evenementen, met zo’n 6.000 bezoekers, georganiseerd.

Voor- en nabeschouwingen
Het online magazine van SSBA Salon geeft de jonge stadsmens dagelijks zijn portie kunst en cultuur. Met voor- en nabeschouwingen van voorstellingen en exposities, interviews met kunstenaars en curatoren, columns en kunstenaarsprofielen worden de omnivore liefhebbers voorzien in hun culturele cravings.

Foto’s: De SSBA Salon voordat deze werd opgeknapt tot volwaardige evenementenruimte. Fotocredits: Julia Hrudova.

 

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.