Discover the finest spaces
Delen

Stuyvesant is de nieuwe hotspot in Het West-Indisch Huis Amsterdam

Het West-Indisch Huis in Amsterdam heeft een nieuw gezicht. Deze zomer opende in de locatie wijnlokaal Stuyvesant in de Commandeurszaal, met de deur en het terras aan de Haarlemmerstraat. Een bijzondere partnerschap tussen Het West-Indisch Huis en horecaondernemer Wim Wiersma (Lefebvre, Utrecht), waarbij de stijl van de locatie en de liefde voor wijn samenkomen.

“Toegankelijk, sympathiek, met goede service in een mooie omgeving; dat is het hart van het concept.” Wim Wiersma staat in zijn nieuwe zaak, Stuyvesant. We herkennen de ruimte duidelijk van recepties en evenementen in Het West-Indisch Huis, maar we zien de locatie op een nieuwe manier. Het hoge plafond met groene balken is onveranderd, de schitterende kroonluchters zijn nog dezelfde, net als de marmeren vloer. Maar in de ruimte staat nu een grote koperen bar, tafels en stoelen in opvallend zwart en oranje.

Kijk in deze foto in 360 graden rond in de locatie:

[vrview img=”http://www.greatervenues.com/wp-content/uploads/2016/09/Stuyvesant360.jpg” width=”100%” ]

Monumentale kenmerken

Het afgelopen jaar boog Wiersma zich samen met Miranda van Dinther van ‘a matter of TASTE‘ en ontwerper Didier Prince over de inrichting van de nieuwe zaak. “We spraken er al jaren over, dat we hier een keer een pop-up restaurant konden doen in de zomer. Het model van Lefebvre in Utrecht zou het hier ook geweldig doen. Langzaam begon het te groeien.”

En het resultaat mag er zijn. Over ieder detail is nagedacht, iedere stoel en elke tafel is op maat gemaakt voor deze locatie. De stoelen en tafels zijn op ideale zithoogte. Die hoogteverschillen geven Stuyvesant meteen een bepaalde dynamiek, met hoge tafels bij de ramen en in het midden een lagere bank met zitjes aan beide kanten. “Ik was gewend om from scratch te moeten beginnen. Hier waren al veel mooie elementen aanwezig. Zoals die vloer, het hoge plafond en nog meer monumentale kenmerken. Daar moet je rekening mee houden, maar het maakt de locatie ook zo bijzonder.”

Stuyvesant Amsterdam

Stuyvesant West Indisch Huis

Stuyvesant West-Indisch Huis

Eye catchers

Aan de achterwand, aan beide kanten van een grote schouw, hangen de eyecatchers van Stuyvesant: twee grote foto’s van fotograaf Jordi Gómez.”Weken, maar echt wéken zijn we bezig geweest om die uit te zoeken!” lacht Wiersma. “We moesten en zouden iets hebben wat vooral niet braaf is, én niet voor de hand liggend in een wijnlokaal. Geen zonsondergang boven een wijngaard of druivenranken in bloei ofzo. Nee, het moet afwijkend zijn, gek zijn, en naakt. Ondeugend en speels, om de drempel te verlagen. Uiteindelijk bleek fotograaf Jordi Gómez zelf wijn te maken onder het label Sexycologic, dus dat past perfect. Wacht, dan pak ik een fles erbij.”

De ondernemer loopt de trap op en gaat ons voor naar zijn schatkamer – voor wie de locatie kent vooral bekend als De Brug. De voormalige ontvangstkamer van het West-Indisch Huis is omgebouwd tot heiligdom voor wijnliefhebbers en privétempel van Wiersma. “Voordat ik in 1978 in de horeca aan het werk ging, ben ik begonnen met wijn. Ik had een kleine wijnkoperij, in Amerongen. Ik heb toen gezegd: waar ik mee begin, daar ga ik ook mee eindigen.”

Stuyvesant Amsterdam

Stuyvesant Amsterdam

Stuyvesant Amsterdam

Creatief stijlvolle handtekening

Hier, in deze ruimte, komt het gevoel voor styling van Miranda van Dinther (oprichtster ‘a matter of TASTE’) en de passie voor wijn van Wim Wiersma samen. “Miranda heeft een enorm goede kijk op creatieve concepten en loopt hier al dertig jaar rond. Zij wist perfect wat ze wel en wat ze niet wilde hebben in deze ruimten. Er zit heel veel gevoel, visie en liefde van haar in de styling van Stuyvesant, dat zie je meteen. De bekende creatief stijlvolle handtekening van ‘a matter of TASTE’ is duidelijk zichtbaar.”

Wiersma begint te glimmen als hij met zijn hand over een van de wijnkasten gaat. Metershoge kasten met deuren van goudkleurig strekmetaal. Handgemaakt, speciaal voor deze ruimte, om de perfecte ‘schatkist’ te vormen voor de wijnen. “De hele wijnvoorraad die we hebben, 1500 flessen, die staat hier. We hebben verder geen bergruimte. In deze kast de hardlopers, daar de exclusievere flessen, en in die de hele exclusieve. Ook wijnen die minder bekend zijn, die we zelf hebben ontdekt en geïmporteerd. Veertig procent is zo eigen import, de rest komt van kleine importeurs waar ik mee samenwerk. Dit is de fles van Gómez: je ziet het, de foto die wij hier hebben hangen staat op het etiket.”

Wim Wiersma

Smaakprofielen

Wiersma en zijn medewerkers nemen de moeite om de gasten kennis te laten maken met de wijnen. “Het leuke aan wijn is dat je er aan kunt ontdekken, dat mensen hun eigen smaakprofiel gaan ontwikkelen. Dus wie ervoor openstaat nemen we mee op avontuur.” Dat kan perfect in deze ruimte, die wordt ingezet voor wijnproeverijen en private dining. “Daar is al heel veel belangstelling voor, om hier met groepen te staan. Als er een bijzonder diner bij geserveerd moet worden kan dat ook, we hebben met ‘a matter of TASTE’ natuurlijk een fantastische high end cateraar in huis.”

Stuyvesant Amsterdam

Stuyvesant is sinds augustus iedere dag geopend, en daarmee is een stukje van Het West-Indisch Huis na tientallen jaren weer geopend voor het grote publiek. “Iedere Amsterdammer die hier binnenloopt, is hier wel eerder wel geweest voor een huwelijk, een partij, een congres of vergadering. Het West-Indisch Huis is een begrip. Voor alle bezoekers is het geweldig dat ze eindelijk weer eens binnen kunnen kijken.”

Events

De overige 5 ruimtes en de binnenplaats van Het West-Indisch Huis blijven exclusief beschikbaar voor evenementen tot 500 gasten. Met subtiele hints, beveiliging en meubels blijft dit gedeelte afgescheiden voor de bezoekers van wijnlokaal Stuyvesant. Wel bestaat de mogelijkheid voor event organisatoren om in samenwerking met ‘a matter of TASTE’ wijnproeverijen te houden in Stuyvesant. Zelfs het wijnlokaal volledig afhuren voor een event behoort tot de mogelijkheden.

Stuyvesant Amsterdam

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.