Discover the finest spaces
Delen

Spectaculaire 4D-beleving in nieuwe evenementenruimte Naarderbos

Stel je voor: de geur van hout, mos en dennentakjes vult je neus. De wanden om je heen zijn gevuld met bomen, alsof je op een open plek in een bos staat. De jonge lichtgroene blaadjes bewegen zachtjes heen en weer in de wind. Het geluid van ruisende blaadjes zet op – eerst aan de ene kant van de kamer, komt dichterbij, vlak boven je en verdwijnt vervolgens aan de andere kant van de kamer. Dan druk je op een knopje, en je staat op een tropisch eiland in de branding van de Stille Oceaan. Of je zweeft in de blauwe lucht, tussen zachte witte wolken. In Naarderbos is het zomaar mogelijk.

Vingerbeweging

De toekomst van evenementen is 4D, als het aan Remco Smits van Naarderbos en Jeroen Akkerman van De Produktiewinkel ligt. Op de locatie Naarderbos legden zij de laatste hand aan de nieuwe evenementenruimte The Arena. Een ruime zaal met een spectaculair uitzicht over het Gooimeer. Maar het is niet het uitzicht dat de blik vasthoudt. Dat doen de acht HD projectoren, die de gehele ruimte in een vingerbeweging totaal veranderen.

“Een ruime zaal met een spectaculair uitzicht over het Gooimeer. Maar het is niet het uitzicht dat de blik vasthoudt – dat doen de acht HD projectoren die de gehele ruimte in een vingerbeweging totaal veranderen.”

Het idee werd uitgewerkt door Akkerman, eigenaar van De Produktiewinkel en Showequipment. Acht beamers zijn aan elkaar gekoppeld met videomapping. De projectoren beschijnen ieder hoekje van de witte muren, zodat je niet alleen vóór je, maar overal om je heen een film ziet. In combinatie met driedimensionaal geluid en een geurmachine kan de ruimte zo iedere gewenste sfeer opwekken. Vandaar de naam van het concept: Moods on demand.

Iedere gewenste sfeer

Videoprojectie is al vaker gedaan, maar nog niet eerder had een Nederlandse locatie een projectie op deze schaal permanent beschikbaar. Een investering, maar dan heb je ook iets unieks. Smits legt uit: “Als locatie willen we de bezoeker niet alleen een ruimte bieden, maar een beleving. Iets dat je ook echt bijblijft. Voor ons is het geslaagd als de bezoeker na een evenement thuis komt, en over ons vertelt: wat ik nou heb meegemaakt…”

Toch is het makkelijker bedacht dan gedaan. Akkerman: “Het moeilijke was om de projecties precies goed te krijgen. De ruimte is niet rond, maar ook niet vierkant. Het heeft ronde stukken, hoeken en rechte muren. Met videomapping hebben we alle ramen en hoeken in kaart gebracht in een template. In dat template kunnen we iedere gewenste video plakken.”

“Stel je voor, je zit hier: je hoort de ruis van de zee, ruikt de zilte lucht, en je krijgt een oester geserveerd. Wat wil je dan eigenlijk nog meer?”

Gevaar is ook dat de ideeën op hol slaan. “Er moet niet teveel beweging in de beelden zijn, anders gaat het je duizelen. Het meest geschikt is bijvoorbeeld een landschap, met een strakke horizon en alleen lichte beweging. Zoals een loofbos, of een strand.”

Toepassingen zijn eindeloos

De toepassingen van het concept zijn eindeloos. Zo kan een evenement volledig in het teken staan van de verschillende stemmingen. Denk aan een diner, waarbij iedere gang in een andere setting plaatsvindt. Je begint bijvoorbeeld op een tropisch eiland, zegt Smits: “Stel je voor, je zit hier: je hoort de ruis van de zee, ruikt de zilte lucht, en je krijgt een oester geserveerd. Wat wil je dan eigenlijk nog meer?”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.