Discover the finest spaces
Delen

Sneak Preview: De Projectielen Fabriek

De nieuwste locaties, nog voordat ze zijn geopend: bij GreaterVenues bent u altijd op de hoogte. Dit keer nemen we u mee achter de steigers van de Projectielen Fabriek, een oude munitiefabriek op het Hembrugterrein, die binnenkort opent als evenementenlocatie. De loods is in beheer van Projectbureau HEMbrug, die voor de exploitatie de handen ineen heeft geslagen met Taets Art & Event Park. De Projectielen Fabriek gaat in juni officieel open. Het Projectbureau legt momenteel de laatste hand aan de verbouwing.

“Het gebouw hing vol leidingen en kanalen. Het leeghalen van het gebouw is eigenlijk het meeste werk geweest.” Marsha Kracht, betrokken bij de ontwikkeling van het Hembrugterrein, leidt ons rond door de hal. Af en toe klinkt het snerpende geluid van een slijptol die woest vonkenspuwend de resten overtollig metaal wegzaagt. “Dit was een fabriek waar projectielen werden gemaakt, hier werden hulzen geperst van wel een meter hoog. Toen de fabriek dicht ging hebben ze alles achtergelaten zoals het was. De spullen van waarde zijn eruit gehaald, daarna is de deur dichtgetrokken en is er jarenlang niet naar het gebouw omgekeken.”

“De nieuwe locatie heeft een heel andere uitstraling dan de huidige evenementengebouwen op het Hembrugterrein. De Projectielen Fabriek is minder clean, authentiek industrieel van buiten én van binnen.”

 

Hembrugterrein

De Projectielen Fabriek staat op het Hembrugterrein, een oud defensieterrein in Zaanstad, aan de ring van Amsterdam. Taets Art & Event Park en Projectbureau HEMbrug zien samen kansen in de oude fabriek. Taets zal de ruimte commercieel exploiteren, terwijl Projectbureau HEMbrug ruimte biedt aan cultuur. De nieuwe locatie heeft een heel andere uitstraling dan de huidige evenementengebouwen op het Hembrugterrein. De Projectielen Fabriek is minder clean, authentiek industrieel van buiten én van binnen. Het bouwmateriaal en de rauwheid zijn het decor, vertelt Joost van Nieuwenhuizen van Taets.

 

Taets Art & Event Park

“Net als het Hembrugterrein staat Taets Art & Event Park al sinds 2003 in de spreekwoordelijke steigers en blijven wij ontwikkelen en verbeteren. We zijn in twaalf jaar tijd gegroeid van 400 vierkante meter in één pand, naar 12.000 vierkante meter evenementenruimte in vijf panden. De Projectielen Fabriek is een hele mooie ruwe uitbreiding op ons huidige aanbod. Het gebrek aan basisfaciliteiten zou echter geen showstopper moeten zijn. Daarom investeert Taets in onder andere een verwarmingssysteem voor de Projectielen Fabriek.”

“De Projectielenfabriek wordt voor het eerst in gebruik genomen tijdens het culturele event Art Zaanstad, op 12, 13 en 14 juni. Na die tijd is de locatie beschikbaar voor evenementen.”

 

Ruw

De ruimte bestaat uit een ruwe betonnen vloer, brede betonnen pilaren – op sommige plekken bekleed met bakstenen, en stevige stalen draagbalken. Het licht komt binnen door vierkante ramen in de voorgevel en dakramen in het hoge plafond. Een grote kale loods, zonder poespas.

De vloer zit nog vol gaten. Het gebouw is ooit om de machines heen gebouwd, legt Kracht uit. “Ze plaatsten een fundering voor de machines en bouwden daar het gebouw min of meer omheen.” Op de grond wordt komende week een laag beton gestort om de vloer te egaliseren.

 

Drie bouwstijlen

De hal bestaat uit één open ruimte, die in de loop der tijd werd uitgebreid. Door verschillen in de bouwstijl is de ruimte voor het oog op te delen in drie hallen. Het grootste gedeelte is ruim 2.000 vierkante meter en heeft een bijzonder, bijna gewelfd plafond. Een boogconstructie met dakramen, die steunt op stevige groene stalen balken. Het middelste gedeelte is smaller en heeft een hoger, plat plafond. Hoog boven ons, vlak onder het plafond zijn rondom ramen. Het achterste gedeelte tenslotte is het smalst maar het hoogst. Hier is het plafond van hout, het heeft een twaalf meter hoog puntdak dat steunt op houten dwarsbalken.

De Projectielenfabriek wordt voor het eerst in gebruik genomen tijdens het culturele event Art Zaanstad, op 12, 13 en 14 juni. Na die tijd is de locatie beschikbaar voor evenementen. Later volgt meer informatie over deze nieuwe bijzondere eventlocatie.

[Foto’s: Taets Art & Event Park]

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.