Discover the finest spaces
Delen

Preview: Buitenplaats Doornburgh opent haar deuren voor meetings en events

Buitenplaats Doornburgh opent dit weekend haar deuren voor het publiek. Deze gloednieuwe locatie in Maarssen werd de afgelopen maanden ontwikkeld door MeyerBergman Erfgoed Groep en blijft de komende jaren in transitie. De locatie wordt ontwikkeld tot een uniek concept: een buitenplaats voor kunst en wetenschap. GreaterVenues werd vrijdag uitgenodigd om tijdens een exclusieve preview de mogelijkheden voor meetings en events te bekijken.

Een uitnodiging om het nieuwe project van MeyerBergman Erfgoed Groep te komen bekijken, dat sla je niet af als liefhebber van bijzondere locaties. De groep is verantwoordelijk voor het succes van de Westergasfabriek en is sinds 2017 eigenaar van Paleis Soestdijk. Dan weet je dus wel wat je doet. De groep is gespecialiseerd in het opnieuw tot leven brengen van monumentaal erfgoed. Bijzonder is hoe goed de groep aanvoelt waar bijzondere kansen en behoeften liggen. Voor Buitenplaats Doornburgh lieten zij zich adviseren door niet de minsten: Ernst Veen (voorheen o.a. De Hermitage Amsterdam), Karin van Gilst (voorheen o.a. Stedelijk Museum Amsterdam) en de creatieve en culinaire krachten achter restaurant As, Vuurtoreneiland en restaurant Luce uit Utrecht.

Het doel is om op de buitenplaats een plek te creëren waar kunstenaars en wetenschappers samenwerken en elkaar inspireren om zo tot nieuwe inzichten te komen. Het wordt een ‘laboratorium voor de kunst’ en een ‘atelier voor de wetenschap’. Delen van het klooster worden beschikbaar voor residencies: plekken waar kunstenaars en wetenschappers een tijd in alle rust aan een project kunnen werken en tijdelijk kunnen verblijven.

Buitenplaats Doornburgh

Maar Buitenplaats Doornburgh? Hoe kan het dat we dit project nog niet eerder hebben voorbij zien komen? Dat komt doordat het pas zeer kort vrij is gekomen en MeyerBergman Erfgoed Groep hier pas sinds april aan de slag kon. Buitenplaats Doornburgh bestaat uit twee monumenten op een prachtige plek aan de Vecht in Maarssen. Op het landgoed staan een historisch landhuis en een priorij uit de jaren ’50. En dat gebouw is nu als eerste geopend voor publiek.

De priorij werd in de jaren ’50 van de vorige eeuw gebouwd voor een groep zusters van de kloosterorde de Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf. Destijds een bloeiende kloosterorde, dus het gebouw werd op de groei gebouwd. Maar tegen de verwachting in dunde de orde in de loop der jaren uit, totdat er nog drie zusters het enorme landgoed bewoonden en onderhielden. In 2017 verlieten de laatste zusters de buitenplaats en kwam het in eigendom van MeyerBergman Erfgoed Groep.

Maya Meijer-Bergmans: “Voor we de buitenplaats kochten, hebben we lang met de zusters gesproken. Het idee voor Doornburgh is geïnspireerd op hun open attitude, devotie en idee van bezinning. Niet leven in de waan van de dag en je bewust zijn van wat je kan betekenen voor een ander. Die wereld van verwondering en bezinning willen we hier op een eigentijdse manier voortzetten. Doel is om een podium te creëren waar professionals, talent, leiders en publiek de gelegenheid krijgen om schoonheid, nieuwe inzichten en maatschappelijke verdieping te onderzoeken, te presenteren en te ervaren. Doornburgh is wat mij betreft de uitgelezen plek waar we vanuit een rijke geschiedenis, met verschillende disciplines kunnen werken aan een bright future.”

Hoe ziet deze locatie van bezinning er uit?

Als we de buitenplaats oplopen, laten we het schitterende landhuis dan ook even voor wat het is en lopen de priorij binnen. Dit gebouw alleen heeft al ruim 7.200 vierkante meter aan vloeroppervlak. Het interieur werd ontworpen door architect Jan de Jong, en oogt sober én modern, ondanks dat het al meer dan vijftig jaar oud is. Veel is nog in oorspronkelijke staat, waardoor het een schatkamer is voor wie geïnteresseerd is in de bijzondere levenswijze van de vorige bewoners. Bij een blik achter de schermen, op de nog niet ontwikkelde bovenverdiepingen, zien we tientallen ‘cellen’, kamertjes van 10 vierkante meter waar de zusters sliepen. Alles in perfecte staat.

De priorij is gebouwd als een groot vierkant rondom een centrale binnentuin. En dit is het terrein van het nieuwe restaurant, genaamd De Zusters. Twee topchefs koken hier vanaf medio oktober een wisselend menu met lokale producten, volgens het table d’hôtes principe: lange tafels waar je aanschuift om samen met bekenden en nieuwe gezichten te genieten. ’s Zomers vindt het diner plaats rond de prachtige binnentuin vol kruiden en eetbare bloemen; ’s winters in de refter, de voormalige eetzaal.

Mogelijkheden voor meetings en events

Op de begane grond is naast de refter veel ruimte beschikbaar voor onder meer exposities van kunstenaars, muzikale voorstellingen en poëzie. Diverse zalen zijn te huur voor meetings en events. De refter – in het weekend in gebruik als restaurant – kijkt uit op het landgoed en de Vecht. Op doordeweekse dagen is deze ruimte in te zetten voor grotere bijeenkomsten en private dining. De Huiskamer is de voormalige recreatiezaal, waar al het originele meubilair nog wordt gebruikt. De ruimte en meubilair zijn flexibele in te delen en is daardoor erg geschikt voor brainstormsessies. De Grote en Kleine Kapel zijn momenteel in gebruik voor een expositie, maar worden straks ook ingezet voor toneel en muziekvoorstellingen – en voor presentaties, symposia en congressen.

Het team achter Buitenplaats Doornburgh staat open voor ideeën om hier bijzondere evenementen neer te zetten. De zakelijke markt moet een belangrijke rol gaan spelen bij de ontwikkeling van het landgoed. De locatie is nu nog een ruwe diamant, maar zodra je hier binnenstapt zie je de mogelijkheden voor je ogen vormkrijgen.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.