Discover the finest spaces
Delen

Nieuwe industriële hotspot in Utrecht: Werkspoorkathedraal

Goed nieuws voor liefhebbers van industriële locaties: in Utrecht wordt momenteel hard gewerkt om een historische industriële hotspot uit haar as te doen herrijzen. De Werkspoorkathedraal wordt het middelpunt van het ontwikkelgebied Werkspoorkwartier en gaat naar verwachting begin 2016 open voor evenementen.

Staalconstructies

In de Werkspoorkathedraal werden in de tweede helft van de 20ste eeuw robuuste staalconstructies gebouwd. De hal is ruim 23 meter hoog en heeft een oppervlakte van 6.000 vierkante meter. In de oude montagehal van Werkspoor zijn nog kranen en andere installaties uit de tijd aanwezig, door de tand des tijds van een koperkleurig randje roest voorzien.

“In de oude montagehal van Werkspoor zijn nog kranen en andere installaties uit de tijd aanwezig – door de tand des tijds van een koperkleurig randje roest voorzien.”

[Foto’s: André Russcher | Russcherfotografie.nl]

Inmiddels wordt de hal opgeknapt en bruikbaar gemaakt voor evenementen, met veel respect voor de authentieke onderdelen. Zo wordt de originele vloer, die door de vele hobbels, gaten en spoorstaven niet geschikt is om groepen mensen op te ontvangen, behouden met een beschermende laag. Daarbovenop wordt een egale laag aangebracht. Graffiti wordt verwijderd en in het oog springende authentieke elementen worden beschermd achter glas.

Glazen kantoren

Bijzonder aan de locatie is dat de rauwe industriële hal wordt verrijkt met nieuwe elementen. Aan de achterzijde van de zaal komen glazen kantoren die kunnen worden ingezet als flexplek of als breakout-ruimtes tijdens evenementen. Vanuit de kantoren kijk je aan de ene kant de zaal in en aan de andere kant naar buiten. De bedoeling is dat hier bedrijven met een creatieve achtergrond kantoor gaan houden.

Ook de rest van het Werkspoorkwartier wordt ontwikkeld tot een bruisende en creatieve omgeving, waarbij het historische karakter behouden blijft. Hierbij wordt goed gekeken naar gebieden als de Amsterdamse NDSM-werf en het Westergasfabriekterrein als voorbeeld. Cultuur en commercie gaan op het terrein hand in hand, licht Hanneke Weterings namens de locatie toe. “We bieden een creatieve omgeving voor groepen met weinig budget, maar ook de hele grote partijen kunnen bij ons terecht.”

Na de evenementenhal worden andere gebouwen op het terrein opgelapt. “Het is niet zo dat er meteen een gelikte locatie uit de grond wordt gestampt. Eerst moet de basis goed zijn, en op basis van aanvragen werken we verder. Het moet organisch groeien.”

Klaar voor gebruik

Inmiddels is er al een aantal kleine evenementen in de hal geweest. Zo was de Werkspoorkathedraal tijdens de Grand Départ van de Tour de France een overdekt festival en campingterrein. Ook figureerde de hal  als decor van het NOS jaaroverzicht 2014. Het laatste deel van 2015 wordt gebruikt om de laatste puntjes op de i te zetten. De exploitant zoekt bedrijven die in deze periode willen proefdraaien. Naar verwachting is Werkspoorkathedraal begin 2016 klaar voor gebruik.

[Illustraties: MONK Architecten BNA]

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.