Discover the finest spaces
Delen

Nieuwe hotspot voor bijzondere events: Het Marineterrein Amsterdam

Gebouw 027E: het is niet de meest aantrekkelijke naam voor een gloednieuwe tijdelijke evenementenlocatie. Toch is dit gebouw momenteel een van de spannendste plekken van Amsterdam. De locatie ligt in het hart van Het Marineterrein Amsterdam, tussen de innovatieve jonge ondernemers, met een waanzinnig uitzicht over het Oosterdok en op steenworp afstand van het Centraal Station.

Het Marineterrein Amsterdam is in transformatie. Het eens mysterieuze en gesloten defensieterrein, 14 hectare groot, wordt de komende jaren ontwikkeld tot een nieuw stadskwartier waar ondernemers en wetenschappers werken aan oplossingen voor een duurzame samenleving. Inmiddels zijn al zo’n 30 organisaties, waaronder de Archeologiewerkplaats, VRBase, The App Academy en Open State Foundation, op het terrein neergestreken. In het midden vinden we Pension Homeland, het voormalige eetverblijf van de officieren, dat nu een nieuwe functie heeft als brouwerij, bar en hotel met 31 kamers. Op het militaire deel staat het Europagebouw, de tijdelijke vergaderlocatie van de Europese Unie.

23.12.15 MT Gebouw 27 -7006

Gebouw 027E

Het Marineterrein bestaat uit een mix van oude en nieuwe panden langs een lange groene kade, met uitzicht op het centrum van Amsterdam. In fases worden de gebouwen overgedragen van Defensie aan het Rijksvastgoedbedrijf, waarna ze kunnen worden verhuurd. Gebouw 027E, een prachtig gebouw langs de kade is onlangs vrijgekomen. Het gebouw staat op pootjes en kijkt daardoor letterlijk uit over de stad. Op de eerste verdieping vinden we Makerversity, met werkplekken voor jonge ondernemers in de maakindustrie; de derde verdieping dient – heel even, in afwachting van de vaste huurder – als expositieruimte voor kunst.

23.12.15 MT Gebouw 27 -6895

Transparant en open

Op de tweede verdieping ligt de Event Space: een ongekende ruimte voor de binnenstad van Amsterdam. De verdieping is 500 vierkante meter groot en geheel naar wens in te richten. Betonnen vloer en pilaren geven het gebouw een stoere industriële uitstraling. Aan de lange zijden zijn grote ramen, waardoor de ruimte transparant en open aanvoelt. Vanuit de hele ruimte heb je een spectaculair uitzicht, over het NEMO en het Oosterdok aan de ene kant, over Het Scheepvaartmuseum en de binnenstad aan de andere kant. Een ideale locatie voor hackatons, presentaties of conferenties tot 400 personen. Deze ruimte is tot september 2016 beschikbaar voor zakelijke bijeenkomsten, daarna krijgt het gebouw een permanente invulling.

24.08.15 MT Gebouwen-2918

Commandantszaal

Een andere locatie voor bijeenkomsten is de Commandantszaal, in de voormalige Commandantswoning even verderop op het terrein. Bijzonder aan deze ruimte is de openhaard met loungeplek, de grote professionele keuken, en de beschutte terrassen aan het Oosterdok met eigen aanlegsteiger. In de Commandantszaal werden vroeger geheime besprekingen gevoerd en banketten gegeven. De terrassen zijn beschut voor de buitenwereld, maar bieden toch een fraai uitzicht. De zaal is in 2015 opnieuw ingericht en wordt de komende jaren ingezet voor intieme diners, presentaties en lezingen.

24.08.15 MT Gebouwen-2931

Tijdelijke locaties

Het Marineterrein biedt ook plaats aan activiteiten en evenementen in de buitenlucht, op de Voorwerf of langs de kade. Deze activiteiten moeten wel een publiek karakter hebben en passen bij de ontwikkelingsrichting van het terrein, zoals kleinschalige of maatschappelijke events met een duidelijke inhoudelijke component op gebied van duurzaamheid, innovatie, maritieme kracht of sport. Zolang het terrein in ontwikkeling is, komen meer ruimtes en gebouwen vrij die worden verhuurd aan organisaties of tijdelijk kunnen worden ingezet voor activiteiten. In 2018 zal defensie het terrein grotendeels hebben verlaten. Alle vrijkomende gebouwen worden de komende jaren hergebruikt, met als doel om waarde en de betekenis van het terrein, in zowel economisch als maatschappelijk opzicht, te laten groeien. Daarna zullen meer definitieve ontwikkelingen van start gaan.

SMS_20140409_0216.NiA3+

Plattegrond-Basis-02-fase-3

[Beeldmateriaal: Marineterrein Amsterdam]

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.