Discover the finest spaces
Delen

Moving circus BAUT betrekt vaste locatie: Bar BAUT

Het is nu zeven jaar geleden dat de eerste vestiging van BAUT zijn deuren opende. Een pop-up restaurant, in het leegstaande voormalig hoofdkantoor van Het Parool. Bij de opening je sluitdatum al communiceren was een uniek concept in die tijd. Nu zijn we zes locaties verder en vindt team BAUT dat het tijd is voor een vaste locatie. Een vestiging die eer doet aan al die jaren, de klassiekers op de kaart, de inrichting informeel doch sfeervol zoals we gewend zijn. Deze kers op de taart is nu geopend, in de vorm van Bar BAUT. We praten met Nick van der Meer, van BAUT, over de afgelopen jaren, deze vaste plek en de plannen voor de toekomst.

Nick vertelt hoe het allemaal begon. “Na de eerste BAUT, aan de Wibautstraat, kwam het idee om de pop-up door te zetten. Het plan ontstond om elk jaar/anderhalf jaar naar een ander stadsdeel af te reizen. Stuk voor stuk waren het iconische panden in Amsterdam. De oude Citroën garage naast het Olympisch Stadion, een pand omringd door de wolkenkrabbers op de Zuidas, het oude V&D-gebouw aan het Rokin, een gedateerd elektriciteitsgebouw in Amsterdam-Oost, en de meest recente locatie in de oude Magdalenakapel.” Deze laatste is waar we dit gesprek voeren, aan de Spaandammerstraat in Amsterdam-West. De deuren van de kapel zijn net een paar weken gesloten, want het is weer tijd om het ‘moving circus’, zoals BAUT het graag noemt, te verplaatsen.

Bar BAUT

Iedere locatie vraagt om een nieuw concept. “We kijken naar de plek waar we komen te zitten en naar een concept dat daarbij past. We zijn nu in west, een stadsdeel waar veel studenten wonen. We hebben daarom gekozen voor een creatieve, jonge uitstraling.” Nick wijst naar een hemelbed dat pal in de zaak geparkeerd staat – inderdaad geen standaard inrichting. Jong, hip, het zijn de juiste woorden voor deze vestiging. Niet alleen de locatie wordt steeds veranderd, ook de menukaart heeft door de jaren heen veel verschillende concepten gekend. Waar BAUT ooit begon met een landenthema, van Italiaans tot Oosters, groeide de kaart mee met de tijd. Er kwam een streetfood kaart en tegenwoordig neigt het menu steeds meer naar fine dining.

Nu is er dan dus eindelijk die vaste haven. “We gaan niet de bombarie maken die je van BAUT gewend bent. Dit puur omdat het kleinschaliger wordt. Een spin-off met de klassiekers van de afgelopen jaren. Het moet meer een bar-gevoel hebben. Een vaste plek, kleine gerechtjes, minder tafels.” Ten tijde van dit interview vragen we of we alvast wat foto’s mogen zien. Er wordt ons verteld dat Bar BAUT nog volledig in de steigers staat en dat we dus nog heel even geduld moeten hebben. We zijn dan slechts een aantal dagen verwijderd van de officiële opening, maar deze doorgewinterde pop-up specialisten zijn niet in paniek. “We doen het in 11 dagen. Dat is wel even aanpoten, maar zo gaat het altijd.” En inderdaad, nu een paar dagen later is er een plek geopend die informeel, sfeervol en toegankelijk is. Met stijlvolle street art aan de muren en gerechtjes voor een standaard prijs van 12 euro.

Moving Circus

BAUT combineert in al haar vestigingen het restaurant met evenementenlocatie. In de nieuwe locatie Bar BAUT aan de Stadionweg is dit ook het geval. Een deel van het restaurant kan afgeschermd worden om zo een private dining ruimte te creëren. Daarnaast blijft de vorige locatie, BAUT Spaarndammerweg, zolang mogelijk open voor de verhuur aan besloten partijen. Het restaurant blijft gesloten voor publiek, maar op de eerste verdieping zijn meerdere ruimtes beschikbaar voor bijvoorbeeld een intiem diner in de blauwe kamer of een groots verjaardagsfeest met eigen bar. Hoelang deze ruimtes precies beschikbaar zullen zijn is moeilijk in te schatten, want: het is en blijft een moving circus.

Dat BAUT nu op een vaste plek is neergestreken betekent niet dat de jaren van rondtrekken geweest zijn, ook al brengen deze verhuizingen de nodige stress met zich mee. “Dat is juist wat het leuk maakt. Je bent altijd bezig met vernieuwing, ontwikkeling en trends. Je dwingt jezelf om te kijken wat er in de markt gebeurt, het houdt je scherp.” Op dit moment wordt dan ook gezocht naar een waardige – tijdelijke – opvolger voor de eerdere etablissementen. BAUT zit al om de tafel met een aantal mogelijkheden maar er is tot op heden nog niks definitief. Voor nu vinden we ze dus bij de nieuwe vaste locatie en daarnaast als mini pop-up bij evenementen zoals het Terassenfestival en Het Amsterdamse Winterparadijs. Een nieuwe pop-up locatie zal vast weer verschijnen: opgezet in een paar dagen, tijdelijk maar tijdloos.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.