Discover the finest spaces
Delen

Kermis op de Basis: broedplaats van creativiteit en innovatie in unieke ‘kermis-experience’

Op GreaterVenues zien we wekelijks de meest prachtige nieuwe locaties voorbij komen. Maar heel soms zit er een locatie bij die ons blijblijft, omdat die zó anders is dan alles wat we hiervoor hebben gezien. ‘Kermis op de Basis’ is er een van die categorie. De locatie, een robuuste oude vliegtuigshelter op Vliegbasis Soesterberg, is al genoeg om ons te triggeren. Maar het is de inhoud van de locatie die maakt dat we dit verhaal willen uitlichten. Luister vooral ook de podcast die we op deze bijzondere locatie maakten met interviews met initiatiefnemers René van Engelenburg en Gijs ten Cate van Dropstuff Media!

LUISTER DE PODCAST

Tip: Volg GreaterVenues Podcast in Google PodcastsSpotify of Soundcloud en luister onderweg altijd het laatste nieuws over de tofste venues!

Kermis op de Basis

‘Kermis op de Basis’ is gevestigd in een oude F15-shelter op Vliegbasis Soesterberg. Een robuuste hal van 800 vierkante meter, omringd door niets dan natuur. Deze voormalige opslag van gevechtsvliegtuigen uit de tijd van de Koude Oorlog is nu ingericht als interactieve experience met installaties van de makers en ontwerpers van Dropstuff Media. Het is een even waanzinnig als fantastisch gezicht wanneer de deuren van de shelter open gaan, wat gepaard gaat met veel gepiep, gedreun van machines en alarmbellen, en je binnen in dat bunkerachtige bouwwerk een kermis ziet draaien.

Eigenlijk doe je de inhoud van de locatie enorm tekort door het een kermis te noemen. René van Engelenburg legt uit: “Mensen kunnen ons kennen van het project ‘De Koude Kermis’. Dat is een project waarbij we kermis als vorm van volkscultuur verbinden met kunst en erfgoed en nieuwe technologieën, waarbij vernieuwing en creativiteit centraal staan. We hebben een trampoline, botsauto’s, bewegende objecten, een treintje. Traditionele kermisattracties, zoals iedereen die kent, worden verbonden aan de verhalen van morgen, de verbeelding van creatieve processen en de verwondering over nieuwe technologische mogelijkheden. Elke installatie is gemaakt in samenwerking met musea of maatschappelijke organisaties, en staat symbool voor een transformatie of creativiteitsproces.”

Heisessies en events

Zelf noemen de initiatiefnemers Kermis op de Basis een ‘new media playground’. Bezoekers kunnen via bijvoorbeeld VR en Augmented Reality zélf unieke ervaringen gaan meemaken. En dat vormt dan weer de perfecte start en context van gezamenlijke werk-, onderzoeks- of ontwerpprocessen. De belangrijkste vraag die we hier natuurlijk stellen is: wat kan je hier als je een meeting of event wilt organiseren?

René: “We hebben het ingericht als een ‘broedplaats’. We zitten in natuurgebied, waar ook bijzonder diersoorten broeden, en wij broeden zelf op creativiteit en ‘creatieve ontregeling’. Dat willen we delen met anderen en daarom hebben we Kermis op de Basis opengesteld voor groepen. Voor mensen die een heisessie willen organiseren, een evenement, of die een online streaming plek zoeken die inspirerend is. We hebben een ruimte van 800m2, dat is ruimte zat voor een relatief kleine groep. En eventueel zit hier verderop nog een shelter die leeg staat, waar je met grotere groepen terecht kan. Je kunt hier komen met je eigen programma, maar we bieden ook dagprogramma’s in samenwerking met een cultuurcoach. Die coach heeft ons ook geholpen om ‘buiten de box’ te denken, en daar is deze locatie uit voortgekomen. Het idee dat we onze visie op creativiteit en transformatie hier delen, samen met zijn kennis over bedrijfsprocessen.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.