Discover the finest spaces
Delen

Jongerius Kantoor is nieuwe congreslocatie in Utrecht

Utrecht is opnieuw een bijzondere evenementenlocatie rijker: het monumentale Jongerius Kantoor, gelegen achter de beroemde Villa Jongerius, opende na een ingrijpend restauratietraject dat drie jaar heeft geduurd. Net als de Villa wordt het Kantoor in gebruik genomen als locatie voor meetings en events.

Kantoor Jongerius is onderdeel van het Jongeriuscomplex, waarop eerder ook de monumentale villa werd opgeknapt en al enkele jaren in gebruik is als bijzondere vergaderlocatie. Het Jongerius complex vertelt het verhaal van de bijzondere Utrechtse familie Jongerius en met name de ondernemer Jan Jongerius. Jan begon in 1921 met de handel en het vervoer van brandstof. Hij introduceerde en plaatste de eerste benzinepompen in heel Nederland. In korte tijd wist hij zijn imperium uit te breiden, nadat hij in 1925 zijn eerste Ford garage opende. Eind jaren dertig was hij de grootste Ford dealer in Nederland met garages in Utrecht, Amsterdam en Arnhem. Daarnaast ontwikkelde de NV Jan Jongerius aan het Merwedekanaal zich tot een belangrijke carrosseriefabriek waar o.a. diverse soorten vrachtauto’s, autobussen en kraanwagens werden gebouwd.

Jongeriuscomplex

De belangrijkste nalatenschap van Jan Jongerius is zijn zelf ontworpen woonhuis, het opvallende Villa Jongerius, en het daarachter gelegen kantoorgebouw. De villa werd eerder gerestaureerd en geopend voor publiek door de Stichting Vrienden van het Jongeriuscomplex, waarin ook veel familieleden van Jan Jongerius deelnemen. Bernadette Jongerius, kleindochter van Jan en general manager van de stichting, is bij beide projecten nauw betrokken. “Het leuke is dat wij de handschoen van Jan opgepakt hebben. Villa Jongerius en Jongerius Kantoor is een echt familiebedrijf, waar je als jij een evenement organiseert gastvrij ontvangen wordt door de familie.”

Jongerius Kantoor is voorzien van een nieuwe gevel en een installatie waardoor het binnenklimaat en het energieverbruik worden verbeterd. Zo liggen er een dikke isolatielaag en zonnepanelen op het dak en is het pand voorzien van warmte- en koudeopslag, waardoor het pand in de winter wordt verwarmd met de zomerwarmte en wordt de winterkou in de zomer gebruikt om het pand te koelen.

Authentiek

Het Jongerius Kantoor is gerestaureerd met veel respect voor het verleden van de locatie. De originele elementen in het gebouw, zoals een enorm glas-in-lood raam van 34 vierkante meter, werd gerepareerd en teruggeplaatst. “Dat is prachtig”, vertelt Bernadette. “Je komt binnen in de centrale hal, met vloer en muren van marmer. Het licht valt binnen door dat enorme glas-in-lood raam waardoor je allemaal verschillende kleuren ziet, het is beeldschoon!”

De sfeer van Jongerius Kantoor is wat zakelijker dan de villa. “Waar we in de Villa het verhaal vertellen van de familie, gaat het in het Kantoor juist over het bedrijf van Jan Jongerius.” Op de begane grond komt aan de ene kant een Grand Café en aan de andere zijde is een grote theaterzaal gemaakt, met plek voor 150 personen. Boven zijn vier vergaderzalen gerealiseerd.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.