Facelift voor hoofdgebouw Amsterdam ArenA
De Amsterdam Arena heeft een facelift achter de rug. Met als resultaat: de volledige modernisering van het hoofdgebouw, inmiddels omgedoopt tot ArenA Business Club. Het nieuwe hoofdgebouw is donderdag 27 juni geopend door burgemeester Eberhard van der Laan, Ajax-directeur Edwin van der Sar en Hans Zwarts, voorzitter van de raad van commissarissen van de Amsterdam ArenA.
Uitgebreid, vernieuwd en gemoderniseerd
Met de opening van de ArenA Business Club krijgt het grootste stadion van Nederland er ongeveer 3.000 m2 ruimte bij. Nog eens zo’n oppervlak is volledig gemoderniseerd. Het vernieuwde hoofdgebouw van de ArenA biedt drie grote zalen, tien kleinere zalen en vier lobby’s. Ze zijn bestemd voor evenementen, congressen, seminars, beurzen en horecadoeleinden. Ook is het nieuwe deel voorzien van een ruim atrium met nieuwe roltrappen en liften. De realisatie van het nieuwe hoofdgebouw kostte in totaal 22 miljoen euro.
Kleinere evenementen op topniveau
De nieuwe zalen in de ArenA Business Club zijn vernoemd naar plaatsen waar thuisclub Ajax de grote Europese successen behaalde. Ze dragen namen als Amsterdam ’72, Wenen ’95 en Athene ’87. In de lobby’s hangen unieke, wandvullende voetbalkunstwerken van Marijntje Teeuwen. De ArenA Business Club richt zich op het binnenhalen van kleinere evenementen op topniveau voor bedrijven en organisatoren van congressen en concerten. Een van de eerste events in het nieuwe zalencomplex is het South East Jazz Festival dat op 3 augustus plaatsvindt. Dit is een kleinschalig festival met vijf podia en topartiesten zoals jazz-legende Toots Thielemans, Hans Dulfer, Matt Bianco en de Brand New Heavies.
Duurzaam hoofdgebouw
Om het energiegebruik van het hoofdgebouw te beperken, maakt de ArenA gebruik van duurzame technieken zoals stadswarmte en stadskoude. Stadswarmte is milieuvriendelijker dan traditionele verwarming omdat het restwarmte is, die vrijkomt bij de productie van elektriciteit in een energiecentrale van Nuon in Diemen. De CO2-uitstoot van stadswarmte is 50% lager dan traditionele verwarming. De ArenA Business Club wordt koel gehouden met stadskoude. Nuon maakt stadskoude door steenkoud water onderuit de nabijgelegen Ouderkerkerplas op te pompen en te gebruiken voor koeling. De uitstoot van CO2 is 75% lager dan koeling met koelmachines.