Discover the finest spaces
Delen

Een blik binnen bij het gloednieuwe Forum Groningen

Forum Groningen: een kolossaal nieuw gebouw midden in de historische binnenstad van de Martinistad. Het pand telt maar liefst 10 verdiepingen en heeft een oppervlakte van wel 17.000 vierkante meters. De afronding van dit project heeft meer dan een decennium op zich laten wachten en nu het er staat moesten wij wel een kijkje nemen in deze veelzijdige evenementenlocatie.

Het Forum Groningen moet ‘de huiskamer van Groningen’ worden. Een plek waar de inwoners van de stad samenkomen om zich te verzadigen aan kunst en cultuur. Er worden exposities vertoond, films gedraaid, lezingen gegeven en cursussen aangeboden. Daarnaast kun je neerstrijken bij één van de drie horecagelegenheden met een geleend boek uit de bibliotheek. Ook voor de zakelijke bezoeker, van zowel binnen als buiten de stad, biedt het Forum een duizendtal mogelijkheden. Van intieme vergaderingen met 10 personen tot grootse conferenties met wel 450 man.

Attractie van de stad

Als je vanaf het station de stad inloopt, is het een kwestie van minuten voordat je het Forum boven de andere gebouwen ziet uittorenen. Je kunt door de glazen wanden op het dak de hordes mensen zien staan. Ze lopen rondjes en bekijken het uitzicht. In de openingsweek hebben al 100.000 nieuwsgierige mensen zichzelf op dit uitzicht getrakteerd. Wij als redactie kunnen natuurlijk niet achterblijven en melden ons bij de receptie. Het is druk bij de entree, de trappen naast de ingang zijn gevuld en het koffieapparaat van Stach draait overuren.

Robbert de Groot, verantwoordelijk voor de evenementen in Forum Groningen, begeleidt ons via een wenteltrap naar de eerste verdieping van het gebouw. Hier zijn de Newsroom en Rabo Studio gevestigd. De Newsroom is een met bamboe beklede zaal met een maximale capaciteit van 100 man, en zou ook perfect dienen als foyer voor de Rabo Studio. Tijdens onze rondleiding is er een conferentie voor natuurkundigen gaande in de Rabo Studio. In de ruimte is een tribune gebouwd en op één van de wanden wordt een presentatie geprojecteerd. Het is mogelijk om op drie wanden tegelijk te projecteren, en zo zou je bijvoorbeeld je gasten in een 270 graden onderwater wereld kunnen onderdompelen. De hal die de twee ruimtes met elkaar verbindt is uitgerust met een opvallende kristallen kroonluchter. Leuk weetje: als je de punten van de kroonluchter met elkaar verbindt, zie je de omtrek van de gemeente Groningen.

Gebouw van de toekomst

Nadat we de natuurkundigen onder ons kort verstoord hebben, vervolgen we onze tour naar boven. We nemen de roltrappen die de twee torens, als een soort loopbruggen, met elkaar verbinden. Het totaalplaatje oogt futuristisch, wat grappig is wanneer je bedenkt dat de plannen voor dit gebouw in 2007 voor het eerst op tafel lagen. We betreden het roze tapijt van de foyer waaraan de bioscoopzalen liggen. In Forum Groningen bevinden zich vijf bioscoopzalen die net even iets luxueuzer aanvoelen dan een gemiddelde bioscoopzaal. Eén van deze zalen is zelfs uitgerust met brede loungestoelen. De muren van alle zalen bestaan uit verschillende platen die op elkaar geplaatst zijn waardoor er een 3d-effect is gemaakt. ‘Goed voor de akoestiek’, zo laten we ons vertellen. Maar goed, het oog wil ook wat, en de speelse muren maken de ruimte zeker af. Alle vijf deze zalen zijn af te huren voor bijvoorbeeld een presentatie of filmvertoning.

Tijd om onszelf verder naar boven te bewegen. We komen op een verdieping vol twintigers terecht. Aan het raam, met uitzicht over de stad, zitten rijen jongeren te studeren. Tussen de boekenkasten zijn enkele afgesloten vierkante meters gecreëerd. Deze ruimtes zijn af te huren voor intieme vergaderingen met maximaal tien personen. Vanzelfsprekend beschikken deze vergaderruimtes ook over grote ramen zodat je, net als de studenten om de hoek, inspiratie kunt opdoen uit de Martinitoren.

Hoogtepunt

Tijd voor de grande finale! We bevinden ons ondertussen op bovenste verdieping, 45 meter boven de Grote Markt. Dit is waar restaurant Nok gevestigd is. We zullen verder niet uitweiden over de reden achter deze naam. Bij Nok kun je met jouw selecte gezelschap dineren bij kaarslicht. Of je huurt natuurlijk de hele zaak af voor een groots bedrijfsfeest, het kan allemaal. Nok is gebouwd rondom een binnentuin, een plek die in de zomer gebruikt zal worden om films te vertonen in de buitenlucht. De tribune staat er al klaar voor, nu alleen het weer nog.

Als je vanuit de binnentuin van Nok, via de tribune, naar boven loopt, kom je op het dak terecht. Dit is dan toch wel een beetje het uitzicht waar we voor kwamen. Je kijkt de Martinitoren recht in de wijzers, je ziet de weilanden die de stad omringen en we laten ons vertellen dat je hier op een heldere dag zelfs de Waddenzee kunt zien. Reden genoeg om nog een keer terug te komen…

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.