Discover the finest spaces
Delen

De Club: van ‘louche nachtclub’ tot mysterieuze evenementenlocatie in Amsterdam

Een plek waar je even kan ontsnappen aan de buitenwereld en je totaal vrij kan voelen. Dat wil designer Tijn Hoyng voor elkaar krijgen in ‘de Club’, een voormalige bioscoop en nachtclub in Amsterdam West. De ruimte van 350 vierkante meter zonder ramen is een plek die gehuurd kan worden voor vergaderingen, trainingen of bedrijfsfeesten en waar discussies en masterclasses worden gehouden. Maar niet iedereen kan zomaar naar de masterclasses komen, vertelt Tijn: “Alleen mensen die ons speciale telefoonnummer hebben, kunnen er via een appje achterkomen wat het programma is in de Club.”

Het pand waarin de Club gevestigd is, aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam, was eerst een bioscoop en vanaf de jaren tachtig een ‘louche nachtclub’ die West-End heette. “Topcriminelen zoals Willem Holleeder en Cor van Hout kwamen daar onder andere. Daarna heeft het pand heel lang leeggestaan. Hierdoor was het een flinke klus om erachter te komen wie de eigenaar was”, vertelt de designer. Tijn richtte in 2016 ‘Je m’appelle Company’ op, een plek waar jonge professionals wonen én werken. “Ik was al even op zoek naar een tweede vestiging en liep heel vaak langs dit gebouw. Het leek me geweldig om dat nieuw leven in te blazen. Via het Kadaster kwam ik uiteindelijk de huidige eigenaar op het spoor die bezig was om het aan een aantal investeerders te verkopen. Zij willen het gebouw slopen en er woningen neerzetten. Tot die tijd mag ik het huren.”

De Club

Na een flinke opknapbeurt is de Club inmiddels klaar om gebruikt en verhuurd te worden. Tijn: “Maar het is er nog steeds donker en stil. Je bent echt totaal weg van de buitenwereld.” Dat geïsoleerde gevoel is juist wat hij wil gebruiken: “Via mijn werk en Je m’appelle Company kom ik in aanraking met veel jonge professionals. Het valt me op dat zij steeds minder durven. Want als je iets doet wat anders dan anders is, wordt dat meteen afgestraft op sociale media. Schaamte en ‘beledigd zijn’ voeren de boventoon en dat is funest voor creativiteit. In de Club kun je focussen op werk zonder de zware last van politiek, regels en schaamte.”

Een aantal projecten van Je m’appelle Company wordt in de Club voortgezet en daarnaast wil Tijn discussies en masterclasses organiseren. “Tijdens die avonden wil ik echt het randje opzoeken. Alles is bespreekbaar, behalve als de politie er een stokje voor komt steken”, grapt hij. “Zo komt er bijvoorbeeld een masterclass over de retoriek van Hitler met bijdragen van onder anderen historicus Ewoud Kieft en acteur Pierre Bokma. Maar ook één over hoe Drake artificial intelligence gebruikt om hits te scoren.”

Evenementenlocatie

Het enorme pand waar de Club is gevestigd, is bovendien te huur voor allerlei soorten events. “Je kunt je hier echt even opsluiten met collega’s. Voor een training bijvoorbeeld, of een hackaton. Er kunnen hier 250 man terecht. Maar we kunnen ook een deel van de ruimte voor kleinere groepen reserveren. Voor een vergadering of een intiem etentje, bijvoorbeeld. We zijn heel flexibel wat dat betreft”, vertelt Tijn.

In de Club zijn drie podia en een bar, die allemaal ingezet kunnen worden tijdens een event. “We hebben ook allerlei matrassen, kunnen stoelen en tafels regelen en ook de catering kunnen we verzorgen. Er is een eigen keuken in het gebouw en daarnaast hebben we allerlei contacten met restaurants en cateraars in de buurt.”

Om het gevoel te bewaken dat alles in de Club gezegd en gedaan kan worden, zegt Tijn geen promotie te gaan maken voor de masterclasses of de verhuurmogelijkheden. “Wie het telefoonnummer van de Club heeft, kan ons via Whatsapp vragen om het programma. En wie geïnteresseerd is in het huren van de ruimte kan via Je m’appelle Company contact met me opnemen. Er komt geen website of een campagne op sociale media. In de Club ben je echt weg van de dagelijkse waanzin van onze samenleving.”

Benieuwd geworden? Bel of stuur een bericht naar de ‘Club’

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.