Discover the finest spaces
Delen

Brand New: Amtrium als verbinding tussen RAI en Amsterdam

Met het Amtrium – een samentrekking tussen Amsterdam en atrium – heeft de RAI aan de stadszijde een nieuw gezicht gekregen. Het nieuwe multifunctionele beurs- en congresgebouw werd op 2 juni officieel geopend. RAI maakte van de gelegenheid gebruik om meteen de naamswijziging bekend te maken: voortaan gaat het congrescentrum verder onder de naam RAI Amsterdam (in plaats van Amsterdam RAI).

Het Amtrium is een zogenaamd ‘derde generatie beursgebouw’: onder een dak zijn een beurs-, congres- en kantoorfunctie verenigd. Bovendien telt het gebouw twee restaurants en een kas voor stadstuinbouw. Niet voor niets kreeg het gebouw voorafgaand aan de opening als eerste congresgebouw in Europa het BREEAM-NL Excellent certificaat.

Verbindende schakel

Het nieuwe gebouw is een aanvulling op het bestaande aanbod van zalen in RAI. Zo is er op de begane grond een grote, open zaal, geschikt als alternatieve kleinere beursvloer of ontvangstruimte – het Amtrium is namelijk ook een verbindende schakel met de achtergelegen hallen 4 en 5, die altijd wat uit de looproute lagen.

Door dezelfde wand op zijn route uit te voeren in steeds ander glas – doorzichtig, mat, energieopwekkend, spiegeld, met verlichting of kunst erin – is deze in staat steeds een andere functie te vervullen.”

Op de eerste etage heeft het Amtrium enkele compacte ruimtes beschikbaar voor vergaderingen en presentaties, en op de derde verdieping ligt de zaal waaraan het gebouw haar naam ontleent: het atrium. Een zaal die erg geschikt is voor tentoonstellingen en met een prachtig uitzicht over de stad.

City farm

Meest in het oog springende element van het Atrium is echter het trappenhuis dat de verdiepingen met elkaar verbindt: een vijf verdiepingen tellende verticale kas. Aan de raamkant van het trappenhuis hangen 90 moestuinbakken met een totaal oppervlakte van 30 m2. Deze ‘city farm’ levert de eigen groenten en kruiden voor de restaurants van RAI en voor restaurant The Roast Room.

Klimplanten vormen een vitrage tegen het hete zonlicht en worden geleid door 272 klimdraden van circa vier meter lang. Het irrigatiesysteem wordt volledig automatisch gestuurd met circa 400 meter leidingwerk voor de beregening. De kas dient ook als luchtcirculatie.

Combineren van functionaliteiten

Voor algemeen directeur Hans Bakker van RAI Amsterdam is de opening van het Amtrium een mijlpaal: “Het Amtrium laat zien waar de RAI in gelooft. Door het combineren van functionaliteiten, zijn we als RAI nog beter in staat grote, internationale meerdaagse evenementen naar Amsterdam te halen. Belangrijk voor de RAI, maar zeker ook voor het zakelijk toerisme in de metropool Amsterdam.”

[Foto’s: RAI Amsterdam]

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.