Discover the finest spaces
Delen

A’DAM verliest zijn kroon en wordt stadsicoon

De transformatie van de voormalige Shelltoren in Amsterdam-Noord naar A’DAM is officieel van start gegaan. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft de toren ontdaan van zijn karakteristieke luifel zodat de toren de komende twintig maanden ingrijpend kan worden vernieuwd en verbouwd tot een multifunctioneel icoon voor de stad.

Creatief episch centrum
De oorspronkelijke Shelltoren werd in 1971 opgeleverd naar een ontwerp van architect Arthur Staal. Sinds eind 2009 staat de toren leeg. De toren is een bekend icoon aan het IJ maar was in haar ‘Shell-tijd’ altijd hermetisch afgesloten voor het publiek. Vanaf 2016 komt hier verandering in. A’DAM wordt het episch centrum voor creatieve bedrijven uit de muziek- en dance industrie. Het wordt een observatiepunt met een prachtig uitzicht over de stad en krijgt een ronddraaiend panoramarestaurant, een 120 kamers tellend hotel en diverse uitgangsgelegenheden. A’DAM wordt een baken aan de rivier dat 24 uur per dag leeft en Amsterdam Noord definitief onderdeel van het centrum van de stad maakt.

“A’DAM wordt het episch centrum voor creatieve bedrijven uit de muziek- en dance industrie.”

 

Opening april 2016
In het najaar van 2012 zijn Sander Groet, Duncan Stutterheim, Hans Brouwer en ontwikkelaar Lingotto door de gemeente geselecteerd voor de herontwikkeling van de toren. De afgelopen 1,5 jaar is hard gewerkt aan uitwerking van de plannen en deze zomer is conform de planning gestart met de verbouwing. In april 2016 opent A’DAM naar verwachting haar deuren voor het publiek.

Complexe opgave
Het transformeren van een leegstaand kantoorgebouw voor oorspronkelijk 400 medewerkers naar een multifunctioneel gebouw voor dagelijks zo’n 2.500 gebruikers is een complexe opgave. Bouwbedrijf J.P. van Eesteren gaat de toren ingrijpend verbouwen. Door de slechte bouwtechnische staat moet de betonnen gevel van de toren geheel worden vernieuwd. Ook de kroon wordt aangepakt, waarbij de luifel wordt veranderd in een echte verdieping met observatiepunt. Verder worden alle installaties in het gebouw vervangen en komen er nieuwe liften in de bestaande schachten. Al deze maatregelen maken van de toren een duurzaam gebouw dat klaar is voor een volgende levensfase van minstens 40 jaar.

(Foto’s: Adamtoren.nl)

“In april 2016 opent A’DAM naar verwachting haar deuren voor het publiek.”

 

A’DAM Toren
Massive Music en ID&T vestigen hier hun kantoor, te midden van tal van kleinere bedrijven uit deze belangrijke groeisector. De top van de toren is bestemd voor de Lookout. De toren biedt daarnaast plaats aan een observatiepunt met prachtige vergezichten over de stad, de havens en waterland. Verder kun je er eten, onder meer in het ronddraaiend restaurant 360, zijn er diverse bars en uitgaansgelegenheden en kun je overnachten in boetiek hotel Sir Adam. Ook kun je een feest of bijeenkomst organiseren in een van de kamers van A’DAM’s Loft. De toren heeft een 24 uurs vergunning wat betekent dat er een vrije sluitingstijd is. Direct naast de toren wordt een ondergrondse garage gerealiseerd met 204 plaatsen.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.