Discover the finest spaces
Delen

Blijburg Amsterdam sluit na zomer 2018 (maar hoopt op doorstart)

Wie van plan is om een evenement te organiseren in de Amsterdamse evenementenlocatie Blijburg moet er snel bij zijn. Het strandpaviljoen op IJburg maakte deze week bekend haar laatste seizoen in te gaan. Aan het eind van de zomer sluit Blijburg haar deuren, na vijftien jaar als rondtrekkende strandlocatie te hebben gepionierd op IJburg. Deze zomer pakt Blijburg daarom nog één keer groots uit met evenementen en een uitgebreid cultureel programma.

In 2003 vestigde Blijburg zich op het nieuw opgespoten IJburg en introduceerde daarmee het fenomeen stadsstrand in Amsterdam. Blijburg werd in één klap beroemd als de creatieve buitenspeelplaats van Amsterdam. De locatie trok alleen al in het eerste jaar honderdduizend bezoekers de brug over het nieuwe IJburg op. Tot 2015 leidde Blijburg een nomadisch bestaan; toen bouwde ze het huidige duurzame en eco-neutrale paviljoen, met het plan dat ze minstens twaalf jaar op die plek mochten blijven. Binnen drie jaar na de opening en negen jaar eerder dan gepland moet Blijburg nu echter toch sluiten.

Onzekere toekomst

Reden voor het vertrek van Blijburg is de komst van nieuwe woningbouw, op de locatie waar het strandpaviljoen gevestigd is. Op 1 oktober moet het paviljoen plaatsmaken voor de aanleg van het nieuwe Strandeiland en de aanleg van de woningbouw op het Centrumeiland. Voor de oprichtster van Blijburg Stanja van Mierlo gaat het sneller dan gedacht. “Het is jammer om te moeten stoppen. Maar Blijburg kan niet overleven in het bouwgeweld dat er straks aankomt. De passie om mensen bij elkaar te brengen met mooie culturele en zonnige evenementen blijft. Natuurlijk denken we na hoe we de community in de toekomst blij kunnen maken, maar in welke vorm dat is, weten we nog niet.”

Tussen Blijburg en de gemeente Amsterdam is afgesproken dat Blijburg in de toekomst terug kan komen op een definitieve locatie. Hoe snel de bouw zal gaan en wanneer die tijd komt, is echter niet te zeggen. Het kan tussen de 5 en 10 jaar duren. Van Mierlo: “Voor ons is dat een erg lange periode. Maar als de gemeente een Blijburg-waardige locatie aanbiedt, komen we graag terug.”

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.