Discover the finest spaces
Delen

Belangrijke rol voor events in laatste drie toekomstscenario’s Paleis Soestdijk

Een futuristische biodome, een spectaculair high tech paviljoen, of een proeftuin voor innovatie met als belangrijkste uitgangspunten tijdelijkheid en experiment: dat zijn de laatste overgebleven plannen voor Paleis Soestdijk. In de prijsvraag voor een nieuwe invulling aan de voormalige woning van prinses Juliana en prins Bernhard zijn nog drie kandidaten over. Dat maakte het ministerie van Wonen en Rijksdienst bekend. In alle drie de plannen is een belangrijke rol weggelegd voor zakelijke evenementen.

1. Eden Soestdijk

Eden Soestdijk

[Illustraties: Eden Soestdijk]

Dit voorstel is geïnspireerd door het Eden Project in Engeland. Soestdijk verandert in dit scenario in een paradijs van duurzaamheid, waarbij de kwetsbaarheid van de aarde is te zien vanuit de ruimte. Icoon van het project is een biodome, een architectonische kas die door het bos achter in de paleistuin slingert. In deze imposante kas leren bezoekers tijdens een interactieve wandeling door spectaculaire landschappen over circulariteit, ecologisch evenwicht en over de sociale aspecten van duurzaamheid. Het paleis zelf gaat dienst doen als informatiecentrum. In de paleisvleugels komen interactieve ‘wonderkamers’ die de fantasie en het innovatieve denken prikkelen. De paleisvertrekken worden gerestaureerd met behoud van het oorspronkelijke karakter en, wanneer mogelijk, gebruikt voor culturele en zakelijke evenementen. Aan de overkant van de weg komt een duurzaam vijfsterren boutique-hotel. Eden Soestdijk is een initiatief van Stichting Eden Soestdijk, Mecanoo architecten, Kossmann.dejong tentoonstellingsarchitecten en Royal HaskoningDHV.

2. Made by Holland

Mady by Holland Soestdijk

[Illustratie: Made By Holland]

In dit scenario wordt Paleis Soestdijk een podium voor de innovatiekracht van Nederland. Bedrijven, wetenschappelijke instituten en kennisorganisaties die zich onderscheiden met innovatie en excellent ondernemerschap kunnen hier hun nieuwste innovaties presenteren. Gerenommeerde partijen en starters komen er zo in contact met elkaar en met investeerders. Het Paleis biedt verder allerlei mogelijkheden voor zakelijke activiteiten. Het park wordt een proeftuin waar innovatie zichtbaar en beleefbaar wordt, in de historische gebouwtjes als het sportpaviljoen, het speelhuisje, de watertoren, het châlet en de ijskelder. Aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg komt ruimte voor ontvangsten en evenementen. Op verschillende plekken op het landgoed komt horeca, waarbij ook plek is voor hotels. De precieze invulling en programmering is te zien als een stapsgewijze ontwikkeling, naar voorbeeld van de Westergasfabriek. Tijdelijkheid en experiment zijn belangrijke uitgangspunten. De inzending is gedaan door Meyer Bergman, Westergasfabriek, Hylkema Consultants, Leeuwenpoort.

3. Nationaal Ensemble

Nationaal Ensemble Soestdijk

[Illustratie paviljoen: Nationaal Ensemble]

Het idee van Nationaal Ensemble is om van Soestdijk weer een buitenplaats te maken, waar bezoekers kunnen picknicken, wandelen en sporten. Een nieuw te bouwen modern paviljoen, halverwege het parkbos, fungeert als grote publiekstrekker. Het paviljoen krijgt een overweldigende binnenruimte van zo’n 2000 vierkante meter, waarin jaarlijks wisselende, audiovisuele blockbustershows à la Cathédrale d’Images in Les Baux-de-Provence in Frankrijk worden vertoond. Dynamische projecties – van bijvoorbeeld bekende kunstenaars, indrukwekkende foto’s en films – tot wel 17 meter hoog, voorzien van speciale effecten en ruimtevullende muziek, imponeren en verwonderen de bezoekers. Buiten bezoekuren is het paviljoen te gebruiken voor congressen, bedrijfspresentaties en denktankforums met een spectaculair karakter. Boven op het dak komt een openluchttheater met uitkijkpunt. Het paleis behoudt zijn museale functie. Tegen betaling zijn de historische zalen en eerder niet toegankelijke gedeelten van het paleis te bezichtigen. Andere vertrekken worden verhuurd als kantoor- en vergaderruimte. In en om het paleis gaan officiële ontvangsten, kleinschalige bijeenkomsten, concerten, diners en andere evenementen plaatsvinden. Het plan van het consortium Nationaal Ensemble Soestdijk is een krachtenbundeling van onder andere bouwconcern VolkerWessels, Van Hoogevest Architecten, H+N+S Landschapsarchitecten, Cultureel Organisatiebureau Artifex, DGO Concept en Staatsbosbeheer.

Landgoed

Paleis Soestdijk is sinds 1815 in gebruik bij de koninklijke familie, met prinses Juliana en prins Bernhard als laatste bewoners. Sinds 2004 staat het landgoed en de bijbehorende gebouwen leeg. Een jaar geleden schreef het Rijk een prijsvraag uit, waarbij iedereen met een goed idee voor een nieuwe invulling van het landgoed dat mocht indienen. De nieuwe bestemming van paleis en landgoed moet duurzaam en passend zijn. Restauratie is nodig, aanpassing en eventueel uitbreiding kan ook. Het plan moet financieel solide zijn, zakelijk rendabel ook op de lange termijn. Verder moet het nieuwe Soestdijk toeristische en recreatieve voorzieningen bieden en openbaar toegankelijk zijn. Een nieuwe bestemming doet recht aan de cultuurhistorische en ecologische waarde van het complex. Het paleis, de bijgebouwen en het landgoed blijven één geheel.

Paleis-Soestdijk

Uit 120 inzendingen kwamen vier partijen naar voren die hun idee verder mochten uitwerken. Daarvan mogen er nu drie een bod doen om het paleis, het landgoed en alle bijbehorende gebouwen te kopen. Aangezien alle drie de plannen kwalitatief aan alle eisen voldoen, telt in de laatste ronde alleen nog het bedrag dat de partijen bieden, in combinatie met eventuele voorwaarden. Naar de inhoud van de plannen wordt niet opnieuw gekeken. De drie partijen kunnen tot 28 april 2017 een bod uitbrengen. Wie het beste bod doet, mag Soestdijk kopen en starten met zijn plannen.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.