Discover the finest spaces
Delen

Backstage wordt frontstage na opening Depot Boijmans van Beuningen

Dit weekend is het zover. Het spraakmakende Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam opent zaterdag haar deuren voor het publiek. Nadat de koning het depot vandaag officieel heeft geopend, is iedereen welkom om de 151.000 opgeslagen objecten en kunstwerken te komen bekijken. Ook biedt de zesde etage een prachtige ruimte voor zakelijke evenementen. Greater Venues kreeg afgelopen week – met een kleine groep andere journalisten – als een van de eersten een sneak preview in het waanzinnige gebouw. Wij nemen je mee!

We lopen door het Museumpark naar het depot. Door het mooie weer en de herfstkleuren die het park rijk is, vergeten we bijna waar we naartoe op weg zijn. Plotseling reflecteert de zon in duizenden spiegels en straalt het indrukwekkende depot ons tegemoet. Dat we hier kunnen spreken van een knap staaltje architectuur is wel duidelijk. Ook de omgedraaide Ikea schaal – waar het ontwerp op geïnspireerd is – valt niet te ontkennen. Nadat we door de ingang naar binnen lopen, worden we in een lichte ruimte opgevangen door medewerkers van het nieuwe kunstdepot. Onze spullen leggen we in een kluisje van stalen gaas waar je doorheen kan kijken. Kunst en het ongewone staan hier zeker centraal.

Als we de glazen lift instappen en naar de zesde etage vliegen, schieten er allerlei verschillende kunstwerken voorbij. Het is een ware ervaring om op deze manier door het gebouw te bewegen. Het atrium met de elkaar kruisende trappen trekt de aandacht en we worden alsmaar nieuwsgieriger naar wat ons te wachten staat deze ochtend. De verdieping van onze bestemming is ook diegene waar ruimte is voor evenementen. Vanaf hier heb je, naast een heerlijke plek om in de zon een borrel te organiseren, ook een waanzinnig uitzicht over de iconische skyline van Rotterdam. Tijdens de perspresentatie worden we bijgepraat over het ontstaan van het idee om de 151.000 opgeslagen kunstwerken openbaar te conserveren maar ook over de bomen die op het dak van het gebouw geplant zijn en over het nieuwe restaurant, die voor de komende maanden al volgeboekt blijkt te zijn.

Evenementenruimte in het depot

Het depot is een experiment om natuur toe te voegen aan een stad. De 75 berken en 20 dennen op het dak zijn daar een voorbeeld van. Vanuit de evenementenruimte heb je door de aanwezigheid van die bomen niet het idee dat je 35 meter van de grond zit. Duurzaamheid komt sowieso veelzijdig terug in het depot. Bij de constructie is zoveel mogelijk gewerkt met duurzame materialen en er is een regenwateropslag voor de bomen op het dak.

Bij het ontwerp van de ruimte is lang nagedacht over het meubilair. “Hoe kunnen we banken, stoelen en tafels plaatsen die er mooi uitzien, maar ook makkelijk weg te halen zijn?” Uiteindelijk ontstond het idee waarbij het meubilair opgaat in de ruimte. In een paar bewegingen zijn de tafels omhoog te klappen en ontstaan er een aantal bogen, die de glazen zaal een extra dimensie geven.

Op dezelfde etage opent restaurant Renilde ook haar deuren, waar chef-kok Jim de Jong zes dagen per week de sterren van de hemel kookt. In evenementenzaal Coert kunnen allerlei soorten evenementen georganiseerd worden tot 170 personen. Alle audiovisuele faciliteiten zijn aanwezig voor presentaties, trainingen en andere soorten events. Restaurant Renilde heeft plek voor 120 mensen en is overdag alleen toegankelijk voor depotbezoekers. Na 17 uur kan je exclusief naar boven met de lift.

Kunstcompartimenten

Na de presentatie mag iedereen vrij rondlopen door het depot. We trekken een speciale laboratoriumjas aan, die gemaakt is van hetzelfde materiaal waarin kunstwerken vervoerd worden. Verschillende compartimenten worden geopend, waar we met maximaal 13 mensen naar binnen mogen. Een bewaker en speciaal opgeleide gids zijn bij de groep aanwezig om vragen te beantwoorden over de kunst, het conserveren ervan en om een oogje in het zeil te houden. Alles wordt goed in de gaten gehouden, want ondanks de manier waarop de werken opgeborgen zijn, zit een ongeluk in een klein hoekje…

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.