Discover the finest spaces
Delen

Amsterdamse evenementenlocatie De Vrijstaat heeft eigen cryptomunt

Het kon niet lang uitblijven tot ook de evenementenbranche op de blockchain hype zou springen. Maar De Vrijstraat, co-workingspace en evenementenlocatie in Amsterdam-Noord, is voor zover wij weten de eerste locatie waar je kunt betalen met crypto. En dat nog wel met een volledig eigen munt: de Freethereum – kortweg de ‘HANK’.

Het moment waarop de nieuwe munt uitkomt had beter kunnen uitpakken: wie in cryptocurrencies heeft belegd zal niet erg tevreden terugkijken op de afgelopen periode. De Vrijstraat-munt is echter een stuk minder marktgevoelig. De munt moet vooral het gevoel van een self-sustaining community versterken. De HANK bestaat uit 48.151.623,42 deeltjes, wat dagelijkse transacties binnen de Vrijstaat mogelijk maakt. De locatie ziet veel voordelen in de munt, zo is te lezen op de site: “Geen Tikkies meer of ‘ach, je krijgt er wel een keer eentje terug’, maar een eigen munt om te voorzien in een gezond sapje in de morgen, een uitgebreide lunch in de middag en een biertje na werk.”

Transactiekosten

Om de munt stabiel te houden wordt de waarde bepaald door de op dat moment geldende bierprijs en de prijs van de Ether. Hierdoor zijn de transactiekosten wel relatief hoog: “Omdat deze laatste nog steeds relatief hoog is en daarmee een belangrijk deel is van iedere transactie, voel je het direct in je portemonnee als je ‘maar’ één biertje afrekent. De transactiekosten worden een kleiner gedeelte van de totaalprijs als je ook meteen voor vrienden haalt. Je betaalt dus minder HANK per biertje als je meer koopt, iets dat ze eigenlijk in elke zelf respecterende Amsterdamse kroeg zouden moeten doen! Vroeger stond iedere gulden of dollar gelijk aan een bepaalde hoeveelheid goud, in te wisselen bij de centrale bank. Dit is natuurlijk compleet achterhaald: wie betaalt er nou met goud? In de Vrijstaat staat 1 HANK gelijk aan 1 flesje Heineken. Heb je bier ooit zien inflateren?”

In de toekomst moet het mogelijk worden om meer betalingsverkeer te regelen met de HANK. Zo komt er onder andere beloning voor eigen initiatief: je verdient munten als je de vaatwasser in- en uitruimt, de stookkosten minimaliseert of het afval scheidt. Gebruikers van de flexwerkplekken kunnen straks ook met de munt betalen voor het huren van vergaderruimtes. Of het ook mogelijk wordt om straks bezoekers van een congres of evenement bij Vrijstaat te laten betalen met de HANK wordt nog onderzocht, al zullen de meeste organisaties de drankjes afkopen.

De Vrijstaat is een oude fabriek, omgebouwd tot een authentieke werkloft. Geïnteresseerd in de HANK of De Vrijstaat? Op 15 maart vindt in De Vrijstaat een blockchain evenement plaats.

Bron: vrijstaat.nl

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.