Discover the finest spaces
Delen

De waarde van entertainment in events – live én online

Het is een van de eerste dingen waar je aan denkt bij het organiseren van een fysiek event, maar was vaak een ondergeschoven kindje bij de online component: entertainment! Want ja, zie maar eens de gevoelige snaar te raken met een internetverbinding en een beeldscherm tussen jou en je publiek. In deze podcast spreken we met Koen Colmbijn en Ernst-Jan Beck van Plugged Live Shows en boekingsbureau The Fireflies. De mannen hebben torenhoge ambities, zowel voor live als online. Ze vertellen over hun visie op de toekomst van de evenementenbranche, over online en offline events, en wat er voor nodig is om de bezoeker te raken.

Luister hier de podcast

Tip: Volg GreaterVenues Podcast in Apple PodcastsGoogle Podcasts, Spotify of Soundcloud en luister onderweg altijd het laatste nieuws over de tofste venues!

Geen tijd om te luisteren? Lees hier dan enkele highlights uit het interview:

Wat mij opvalt wanneer ik jullie spreek, is dat jullie het altijd druk hebben. Hebben jullie vandaag de dag nog wat te doen dan?

Ernst-Jan: “Dat is opvallend ja. Ik merk dat bij veel mensen binnen de branche. De wereld ligt plat, evenementen staan stil en alles gebeurt online. Maar wij hebben de afgelopen tijd veel interne projecten opgepakt. We hadden een driejaren met ideeën die we wilden uitvoeren, en toen Covid-19 zich aandeed hebben we gezegd: we gaan die ideeën nú uitrollen. En daarnaast zijn we in januari dit jaar gestart met een heel nieuw project: The Fireflies Online. Dat is een online platform met pre-recorded entertainment voor online evenementen, gebaseerd op het Netflix model.”

Video: Beurs van Berlage – Dinner during Covid

“Ik denk dat we hiermee een behoefte vullen die heel groot is bij organisatoren. Iedereen loopt momenteel rond met dezelfde vraag: hoe kunnen we het programma dynamischer maken, leuker, zorgen voor meer interactie met de kijker en voor meer fun, zonder dat je daar meteen heel veel geld aan uitgeeft. We hebben gekeken naar alle touchpoints van een online event en zijn daarvoor content gaan maken. De aftelklok vind ik een mooi voorbeeld. Ik sta ervan te kijken hoeveel online evenementen beginnen met een aftelklok, terwijl we er bij fysieke evenementen aan gewend zijn dat de beleving al moet starten op de parkeerplaats. Wij hebben content ontwikkeld die de klok kan vervangen, op een ludieke wijze, zodat de fun daar al begint. Zo kan je je online event afwisselend maken met energizers en op laagdrempelige manier een hele leuke dynamiek toevoegen.”

Welke rol is er momenteel weggelegd voor entertainment in online events?

Koen: “Ik denk dat er altijd een rol is voor entertainment. Dat heb je gewoon nodig om een boodschap binnen te laten komen, daarvoor heb je bij de kijker een bepaalde gemoedstoestand nodig. Mensen moeten op hun gemak zijn, zodat ze kunnen focussen op de boodschap. Entertainment is niet alleen ‘het dansje tussendoor’, maar ook een moment van ontluchting, bezinning, zodat je daarna weer kan focussen. Entertainment is amusement, maar ook een manier om de emotionele staat van de ontvanger te sturen. Het is belangrijk dat er daar een element van bij zit. Maar dat kan op veel manieren en niveaus.”

Wordt het belang van entertainment voor online evenementen onderschat?

Ernst-Jan: “Ik denk dat veel organisatoren wel meteen al eraan dachten om beleving toe te voegen, maar dat het vaak een ondergeschikt punt was. We kwamen erachter dat de studio’s duurder zijn dan gedacht, dat de techniek duurder is dan je had gerekend. Nu we daaraan gewend zijn, komt er meer vraag naar entertainment. Omdat iedereen ernaar hunkert om vermaakt te worden.”

Koen: “De trigger om een event te organiseren is: ik wil een verhaal overbrengen. Daarop lag in het begin de prioriteit toen we online events moesten gaan organiseren. Daardoor zijn we vanaf moment één gaan concurreren met televisie of websites als TED.com. Als de insteek van je online event is om een interessante talkshow te maken, waarbij je directeur bijvoorbeeld aanschuift om wat te vertellen, dan ben je in feite aan het concurreren met programma’s als DWDD. Daar wens ik je heel veel succes mee. Ik denk dat de hele event industrie heeft moeten leren omdenken, hoe dat nou echt werkt en hoe je dat het beste kan uitvoeren.”

Video: Project Plaground

Is het volgens jullie mogelijk om mensen te ‘raken’ via een scherm?

Koen: “Mensen ‘raken’ is heel moeilijk. Dat is een soort magie. Mensen raken op een live event is al heel moeilijk, als je er niet de juiste moeite in stopt is het heel moeilijk om mensen op het moment supreme kippenvel te geven. Natuurlijk draagt het veel bij als je live met elkaar staat. Maar je kan ook geraakt worden als je in je eentje een film kijkt. Dat is alleen een kunstvorm. Ook op televisie zijn er maar weinig programma’s die daar echt in slagen, en degenen die dat lukt daar zit een team op met jarenlange ervaring.”

Waar jullie met The Fireflies inspringen op de behoefte aan online entertainment, kiezen jullie er met Plugged Live Shows bewust voor fysiek. Waarom is dat?

Koen: “In het begin hebben wij ook nagedacht hoe we beleving konden overbrengen via een scherm. We hadden bijvoorbeeld een kinderkanaal bedacht: zodat je mensen met kinderen thuis kunt helpen om hen te vermaken, en zij zich kunnen focussen. We hadden ook nagedacht over interactie, hoe je daar meer beleving bij kan krijgen. Zo kwamen we met het idee om Philips Hue lampen te koppelen aan het lichtsysteem van je online event, en de kleur van je woonkamer meekleurt met het lichtplan op je scherm. Of dat je kamer groen wordt als jij een vraag goed hebt beantwoord. Dat werkt heel goed om de focus van de kijker thuis te sturen. We hadden een paar van dit soort ideeën, die volgens mij echt fantastisch zijn, maar ook heel intensief om goed uit te werken. Je moet keuzes maken. Wij hebben ervoor gekozen om ons te richten op de toekomst: een duurloop, in plaats van nu mee te doen aan een ‘sprint’.”

Video: Showreel Plugged Live Shows

Een toekomst zonder corona dus. Zijn online events ook eindig?

Ernst-Jan: “Nee, online zal zeker blijven. We komen straks in een periode er weer events in hybride vorm gaan plaatsvinden. Het is heel interessant om te zien hoe dat zich gaat ontwikkelen. Veel internationale corporates komen er nu achter dat online een goed, duurzaam en goedkoop alternatief is voor iedereen van over de hele wereld laten invliegen. Tegelijkertijd, wij komen uit breda, en we balen dat carnaval dit jaar niet kon plaatsvinden. Iedereen hier staat te springen om weer in een polonaise te lopen. De ‘urge’ om samen te zijn en samen feest te vieren is heel groot. Het zit in onze natuur om live mensen te ontmoeten.”

Op dezelfde manier als voor corona?

Koen: “We moeten ook niet vergeten dat we van origine kuddedieren zijn. De Romeinen stonden al samen te dansen. De holbewoners deden dat met elkaar om een kampvuur heen. Een jaar corona krijgt dat niet uit ons geëvolueerd – we zijn nog antropologisch gezien nog steeds groepswezens. En als je de krant leest zie je voortdurend psychologen of directeuren van scholen, die hun beklag doen over wat isolement met jongeren doet. We zijn eraan gewend om in een groep te wedijveren, bevestiging te vinden, lol te beleven, meningen te delen de wereld te ontdekken; dat is wie wij zijn. Maar inderdaad, sommige events kunnen efficiënter. Zoals het invliegen van mensen over de hele wereld naar één plek. Maar dat moet je niet alleen in de tijdsgeest van corona bekijken. Dat heeft ook te maken met waar de jongeren vandaag de dag mee bezig zijn. Duurzaamheid is heel belangrijk, dat wordt geleefd door mensen van 20-30 jaar, en dat is ook een belangrijke reden dat dat niet meer kan.”

Als jullie daar zo van overtuigd zijn, blijft The Fireflies Online dan in de toekomst wel bestaan? Of hebben we dat straks niet meer nodig?

Ernst-Jan: “Heel eerlijk gezegd, ik heb geen idee. Ik weet wel dat er nu een heel stabiele basis ligt, waarop we kunnen doorgroeien en investeren in nieuwe content. En er komen grappig genoeg heel veel maatwerk aanvragen door binnen. ‘Ik vind dit cool, maar wil het net even in een andere jasje’. Dus er zit heel veel potentie in. Maar ik hoop stiekem dat het straks niet meer nodig is, omdat alles weer gewoon live kan. Aan de andere kant is het super leuk om dit op te zetten. Het is een heel andere manier van samenwerken. We zijn aan het pionieren, experimenteren, toffe content aan het maken voor events, wat ook internationaal gezien nog niet eerder is gedaan. We blijven dit doen tot wanneer het kan en nodig is.”

Koen: “Eerlijk gezegd zijn we bij Plugged Live Shows soms jaloers op The Fireflies. Wij zijn bezig met de toekomst, maar zijn hebben nu concreet iets te doen. Alleen al voor de moraal van iedereen die daaraan meewerkt is het super waardevol.”

Vlnr: Daniël Verheij, Coen Kolmbijn & Ernst-Jan Beck
X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.