Discover the finest spaces
Delen

1,5-meter-case: pop-up restaurant Proefdruk geopend in Papierfabriek Nijmegen

Samen met wethouder Monique Esselbrugge reed Chantal Peters, eigenaresse van evenementenlocatie Papierfabriek Nijmegen, vorige week in een loeiende mini brandweerwagen haar terrein op tijdens de opening van Proefdruk. Eén van de grote hallen van de locatie is namelijk tot eind september het decor van een coronaproof culinair pop-up concept. Elke twee weken runt een ander Nijmeegs restaurant de zaak en kun je er komen genieten van een 5-gangen diner. Wij namen een kijkje bij deze originele en hippe plek voor bijvoorbeeld een zakelijk diner of teamuitje.

Terwijl een groot deel van de evenementenbranche aanvraag na aanvraag geannuleerd zag worden, kreeg Papierfabriek Nijmegen juist aanvragen binnen. Chantal: “Omdat wij 40.000 vierkante meter tot onze beschikking hebben, kun je je hier heel goed houden aan de richtlijnen van het RIVM. We hebben hier de afgelopen maanden regelmatig opnames en fotoshoots gehad bijvoorbeeld, maar ook een paar events. Bovendien is rubber- en schuimbedrijf EKI de eigenaar van de hele fabriek en zijn zij ook de grote financiële motor achter de evenementenlocatie. We hoeven dus niet altijd volgeboekt te zijn.” Daarom ontstond bij Chantal het idee om de branche te hulp te schieten: “Toen Bas Berden, onder ander eigenaar van evenementenbureau 024 Events, me belde over zijn pop-up restaurant concept was ik meteen enthousiast. De zes restaurants die hier hun pop-up locatie krijgen, mogen gratis van onze loods gebruik maken. Zo krijgen zij de kans om de omzet die ze door de coronacrisis zijn misgelopen weer terug te verdienen.”

Papierfabriek Nijmegen

Tijdens de opening van Proefdruk op 20 juli waren veel oud-medewerkers van de voormalige papierfabriek van Sappi aanwezig. Voor hen was het een feest van herkenning om de brandweerwagen van de fabriek weer te zien en te ontdekken hoeveel materiaal van Sappi is hergebruikt in het interieur van het grote pop-up concept. Na het openingswoord van de wethouder en een dosis vuurwerk en confetti mochten we een kijkje nemen in de industriële loods die binnen een maand omgetoverd werd tot restaurant. “Alles moest er nog in; stroom, water, afvoer, toiletblokken en natuurlijk heel wat stoelen en tafels. Om het industriële en nostalgische gevoel van de oude Sappi fabriek zoveel mogelijk terug te laten komen, hebben we bijvoorbeeld de oude stoeltjes uit 1908 hergebruikt”, vertelt initiatiefnemer Bas Berden.

Bij binnenkomst word je meteen naar een enorme stellage getrokken met in grote lichtgevende letters ‘Proefdruk’ erop. Perfect voor de nodige Instagram fotosessies. Nadat we onze handen hebben gedesinfecteerd en de veiligheidsregels van Proefdruk hebben gelezen, lopen we het restaurant in. De vintage tafels en stoeltjes van geleefd hout zijn hoofdzakelijk bedoeld voor twee personen en staan lekker ruim opgesteld rondom de bar en een groot kookeiland waar druk wordt gewerkt aan de mise-en-place van tientallen hapjes. Alle deelnemende restaurants serveren namelijk hun specialiteiten met bijpassende wijnen. Chantal: “We hebben gekozen voor toprestaurants uit het hogere segment die je echt een bijzonder avondje uit kunnen geven.”

De Nijmeegse restaurants Groenewoud, Hotel Credible, De Pelgrim, Renato’s Pizzeria en een samenwerking tussen Bistrobar Berlin en Bistrobar Bankoh zorgen samen met cateraar De Honneurs tot eind september voor een culinaire beleving in de Papierfabriek Nijmegen.

Foto’s: Derks Fotografie

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.