Discover the finest spaces
Delen

Zó zoeken we naar de ideale evenementenlocatie

Het vinden van de ideale locatie voor jouw event kan nog weleens wat weg hebben van een zoekplaatje. Nederland kent honderden, zo niet duizenden locaties; tientallen daarvan voldoen waarschijnlijk aan de meeste van jouw zoekcriteria. En elke zichzelf respecterende locatie omschrijft zichzelf als ‘uniek’ en ‘inspirerend’. Wat is dé manier om het kaf van het koren te scheiden?

De zoektocht naar een locatie begint wanneer bekend is dat een meeting of event gaat plaatsvinden. Dit gebeurt gemiddeld 7,5 maanden voorafgaand aan een groot evenement en 4,3 maanden voorafgaand aan een meeting. Vervolgens beginnen we gemiddeld een kleine maand later met oriënteren op de locatie – 6,7 maanden voor een event plaatsvindt en 3,7 maanden voor de meeting.

Waar zoeken we naar locaties?

De zoektocht naar een locatie begint steeds vaker op internet. Het grootste deel van de deelnemers aan het Locatieonderzoek zegt te beginnen met het invoeren van zoektermen in een zoekmachine als Google of op locatiewebsites als Locaties.nl. Ook eerdere ervaringen die men heeft opgedaan met locaties en van kennissen uit het netwerk zijn op dit moment relevant. Opvallend is wie werkzaam is in een functie als assistent of secretaresse sneller begint met zoeken op Google, terwijl met name corporate event managers eerst hun geheugen afgraven naar eerdere ervaringen. Die goede oude rolodex hoef je dus voorlopig nog niet op te bergen!

Uiteraard eisen social media ook hun rol bij de zoektocht naar locaties. Een opvallend resultaat is dat vooral Facebook snel aan terrein verliest, terwijl LinkedIN en Instagram op hetzelfde peil blijven als in het vorige onderzoek. Opvallend: zzp’ers maken het vaakst gebruik van Facebook, terwijl alle andere groepen dat medium langzaam verlaten. Ook bijzonder om te zien is dat ook het ‘ouderwetse’ print zich niet zo snel laat verdringen als je zou denken. Uitgaven als het jaarboek LOCATIES worden regelmatig geraadpleegt, door maar liefst 28 procent van de deelnemers aan het Locatieonderzoek. Vooral de corporate eventmanager bladert het boek graag door. Dat aantal is zelfs licht gestegen ten opzichte van voorgaande jaren.

Hoe zoeken we naar locaties?

De beleving van de locatie staat steeds vaker voorop (zie ook het artikel met trends bij locaties), en dat geldt ook voor de zoekervaring! Nadat we hebben gecontroleerd of een locatie de juiste capaciteit aankan en voldoende zalen heeft, kijken we dan ook eerst naar de sfeerfoto’s. Past de locatie bij de sfeer en het thema dat je voor ogen hebt? Vervolgens spelen zaken als bereikbaarheid en parkeergelegenheid.

Opvallend is dat de manier waarop we evenementenlocaties zoeken op internet nog altijd erg verschilt met hoe we bijvoorbeeld naar een restaurant of hotel zoeken. Op de meeste sites daarvoor kijk je meestal eerst naar beschikbaarheid en prijs, en vervolgens pas naar ligging en foto’s. De beschikbaarheid en de prijs van de locatie komen voor de deelnemers van dit onderzoek pas op de respectievelijk zevende en achtste plaats.

Vertrouwde locaties

Hoewel nieuwe en vernieuwde locaties altijd populair blijven, is een zoektocht naar een nieuwe locatie niet altijd nodig. We vroegen de deelnemers aan het Locatieonderzoek hoe vaak zij voor hun events naar een vertrouwde of vaste locatie gaan. Een kleine meerderheid zegt bij voorkeur altijd nieuwe locaties te zoeken, maar gemiddeld keert 43 procent regelmatig terug naar een eerder bezochte locatie. De redenen daarvoor lopen uiteen: prijsafspraken en kortingsdeals spelen een belangrijke rol. Maar we kunnen ook vaststellen dat dit grotendeels een verdienste is van de locaties zelf: vertrouwde, hoge kwaliteit, goede service en betrouwbaarheid van de locaties worden heel vaak genoemd als reden om vaker terug te keren. Een mooier compliment kan je als locatie niet krijgen!

Dit artikel is afkomstig uit het Locatieonderzoek van High Profile Locaties, verschenen in december 2018. Bestel hier het volledige Locatieonderzoek.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.