Discover the finest spaces
Delen

Zes evenementenlocaties met de meest bijzondere toiletten

Gemiddeld zitten we zo’n 43 uur per jaar op het toilet. Voor veel hotels en evenementenlocaties is dit reden genoeg om van een toiletbezoek bij hen een hele beleving te maken. Bij de ene locatie waan je je in een luxe spa, bij een ander zie je lichteffecten wanneer je doortrekt en bij nog een ander zet je een stap terug in de tijd wanneer je een van de toiletten binnenstapt. Maar welke locaties zijn nou de echte toppers wat het kleinste kamertje betreft? Wij zochten het voor je uit. 

KONTAKT DER KONTINENTEN

Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten in Soesterberg opende onlangs een nieuw restaurant: KonneKt. En net zoals het restaurant zelf zijn ook de toiletten op en top gestyled. Met een verhaal, dat ook. Overal zie je blauw en wit porselein uit allerlei landen, want Nederland is niet het enige land dat dit soort porselein maakt. Op de vloer liggen Portugese azulejos tegels, het behang is geïnspireerd op de Franse stof ‘Toile de Jouy’ en je vindt er allerlei decoratiestukken zoals vazen met Japanse schilderingen, Delfts blauwe borden en tajines uit Noord-Afrika. Hiermee wil Kontakt der Kontinenten de overeenkomsten tussen verschillende culturen laten zien.

HOTEL HAARHUIS

Het toilet van rooftop bar BLOU in Hotel Haarhuis in Arnhem werd in 2020 uitgeroepen tot mooiste toilet van Nederland door groothandel in schoonmaakartikelen 123toilet.nl. En dat is wat ons betreft helemaal terecht. Ten eerste zit je er in stijl: omringd door marmer, een gouden wasbak en nissen met champagne. Maar het toilet zelf is de hoofdattractie: die staat namelijk op een glazen vloer en is bovenaan een diepe liftschacht van 18 meter geplaatst. Hier zie je eerst niets van totdat je doortrekt: dan zorgen allerlei lichteffecten ervoor dat je de schacht ineens onder je ziet. Ook kun je zelf op een knop drukken om de lichteffecten te veranderen. Wat een spektakel! Het genderneutrale toilet heeft zelfs een naam gekregen: roofdrop.

HET SPOORWEGMUSEUM

Bij het Spoorwegmuseum in Utrecht is de reis langs de verschillende treinen en stations uit het verleden ook doorgetrokken in de toiletten. Hier zit je niet op een anonieme moderne witte wc, maar op het toilet uit de Koninklijke wachtkamers, die bij een aantal stations nog steeds bestaat. Je neemt plaats op een brede houten plank met een gat erin en de muren zijn bekleed met tegeltjes uit de Koninklijke wachtkamer van station Amsterdam Centraal. Het echte toilet in de Koninklijke wachtkamer op Amsterdam Centraal moet het met replica tegeltjes doen. Ook kinderen kunnen helemaal in thema naar de wc. Het kindertoilet is namelijk een schattig treintje.

WINKEL VAN SINKEL

De toiletten van evenementenlocatie Winkel van Sinkel in Utrecht geven je het gevoel in een luxe spa te zijn beland. Vooral de plek waar je je handen kunt wassen is bijzonder. Centraal staat de fontein van chroom met daar omheen een indrukwekkende wand vol witte bloemen van mozaïek. De moderne kroonluchter in het midden maakt het geheel af.

VAN DER VALK HOTEL EMMELOORD

Het mannentoilet van het Van der Valk Hotel in Emmeloord zorgt af en toe voor wat opschudding. Eén van de urinoirs heeft namelijk de vorm van een geopende mond met knalrode lippen. “Dit heeft wel klachten opgeleverd van mensen die dit vrouwonvriendelijk vinden. We denken dat het juist meer als een kunstobject gezien moet worden en je het met een knipoog moet bekijken, zoals het ook bedoeld is”, aldus het hotel. De vrouwentoiletten hebben meer weg van een luxe boudoir met veel kleur, pracht en praal en accessoires. Je kijkt hier hoe dan ook je ogen uit!

BLEYENBERG

Bij de kleurrijke evenementenlocatie Bleyenberg in Den Haag kan het niet anders dat de toiletten ook spectaculair zijn. De muurschilderingen zijn prachtig en duister, maar het bijzondere licht zorgt helemaal voor een futuristische sfeer. Zelfs de zilverkleurige afzuigbuis past precies in het interieur en geeft je het gevoel in een ruimteschip te zitten.

MARIËNHOF

De toiletten bij de ingang en aan de andere kant van evenementenlocatie Mariënhof in Amersfoort hebben twee jaar geleden een complete metamorfose gekregen. Zo zijn er bij de toiletten aan de achterkant van het pand geweldige wandversieringen gekomen en heeft het damestoilet een kaptafel gekregen. De toiletten bij de ingang zijn juist weer modern en strak met bijzondere lampen. “Hygiëne vinden we erg belangrijk. Daarom kun je alles in de toiletten gebruiken zonder het aan te raken. Van het doorspoelen van de toiletten tot aan het gebruik van de wastafel; alles reageert door sensoren op beweging”, vertelt Bente van Meene van Mariënhof.

Ken je een toilet dat absoluut niet mag ontbreken in dit lijstje? Vertel het ons via: redactie@locaties.nl

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.