Discover the finest spaces
Delen

Wordt het wilde Vuurtoreneiland openbaar gebied?

Het nog wilde en ruige Vuurtoreneiland is nog geen twee voetbalvelden groot en alleen per schip te bereiken. Naast een fort vinden we hier, in het Markermeer bij Durgerdam, de nog enige vuurtoren van Amsterdam. Samen met Pampus en Fort Diemerdam, verdedigde dit stipje in het IJmeer ooit de toegang tot het IJ en daarmee de hoofdstad van Nederland, tegen aanvallen vanuit de Zuiderzee. Het eiland biedt een zeldzaam gevoel van ruimte, rust en natuur op een steenworp afstand van Amsterdam. Doordat het Vuurtoreneiland enkel per boot te bereiken is, is deze unieke plek lange tijd ontoegankelijk geweest. Generaties lang was het alleen de vuurwachtersfamilie Engel die waakte over deze mystieke plek.

Zomer op Vuurtoreneiland
Maar daar moet verandering in komen. Staatsbosbeheer, de huidige eigenaar, wil het eiland graag toegankelijk maken voor publiek. Daarom is het in 2012 een aanbestedingsprocedure gestart voor het vinden van een geschikte exploitant die het eiland voor de lange termijn wil opknappen en exploiteren. Deze procedure loopt nog, het resultaat wordt eind september bekend gemaakt. Met dit tijdelijke initiatief wordt het Vuurtoreneiland al deze zomer voor publiek beleefbaar gemaakt. Staatsbosbeheer heeft in samenwerking met Restaurant AS, Nooitlek , Lloyd Hotel & Culturele Ambassade het tijdelijke project ‘Zomer op Vuurtoreneiland’ ontwikkeld. Van juli tot en met september is het zomerrestaurant geopend op donderdag- vrijdag- en zaterdagavond en op zondagmiddag. In een tijdelijke glazen kas kan men onder alle weersomstandigheden genieten van de natuur en daarbij dineren op deze ruige en unieke plek onder het schijnsel van Amsterdams enige vuurtoren.

“Letterlijk eten in en van de natuur”
De chefs Sander Overeinder & Roy Wiggers verzorgen de maaltijden in het Zomerrestaurant op basis van lokale producten –“letterlijk eten in en van de natuur”, met ambachtelijke technieken van weleer tegen een schappelijke prijs. Zij nodigen wekelijks collega’s uit de stad uit, om samen ‘wild te koken’. Donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond wordt er een wisselend 4-gangen menu geserveerd, op zondagmiddag een uitgebreide familielunch.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.