Discover the finest spaces
Delen

Bij RAI straks ‘parkeren met zeezicht’

Bekijken we RAI Amsterdam op Google Maps, dan is moeilijk voor te stellen dat er nog een nieuw gebouw kan worden bijgebouwd. Toch heeft het Amsterdamse beurscomplex een gaatje gevonden, waar binnenkort een nieuw multifunctioneel parkeergebouw zal verrijzen. Tussen Hal 8, Hal 9 en de ring A10 is inmiddels begonnen met de bouw, waarmee de RAI haar parkeercapaciteit vergroot met 1000 parkeerplaatsen (van 3000 naar 4000) én het complex uitbreidt met 2500 vierkante meter beursvloer. RAI Amsterdam is de afgelopen jaren 1000 parkeerplekken kwijtgeraakt door de uitbreiding van de Zuidas en met het nieuwe parkeergebouw krijgt de RAI deze parkeerplekken er weer bij.

Maar een multifunctioneel parkeergebouw – wat moeten we daar nou precies onder verstaan? GreaterVenues was erbij toen de laatste funderingspaal in de grond werd gedraaid en we praatten bij met Business Development Manager Berend Bouwman en Wim Braakman, manager Trafficmanagement.

[Impressie: Het nieuwe parkeergebouw tussen de andere gebouwen]

Donkere wolken zijn samengepakt boven RAI Amsterdam als de laatste funderingspaal de bodem in draait. Tussen twee wolkbreuken door lopen we over de modderige bouwplaats. Hier verrijst komende maanden een 26 meter hoog pand. Berend: “Ik denk dat je vanaf het dak zelfs een stukje van de kustlijn kunt zien.” Wim kijkt bedenkelijk en lacht: “Dus eigenlijk verhuren we straks parkeerplek met zeezicht.”

Het nieuwe complex wordt tussen twee hallen in gebouwd en grenst direct aan de huidige parkeergarage. Op de eerste etage is het gebouw aan beide kanten ingesloten tussen beurshallen. Die verdieping krijgt een dubbele hoogte, waardoor het mogelijkheid wordt om dat deel van het gebouw aan te sluiten op de andere beursvloeren – een ‘extensiehal’ en het is de perfecte parkeergarage voor de hallen eromheen.

Een multifunctionele parkeergarage, wat moeten we ons daar eigenlijk bij voorstellen? Is het een parkeergarage waarin je ook beurzen kan organiseren, of een beurshal waarin je ook kunt parkeren?

Wim: “Het idee ontstond als puur parkeergarage, maar nu wordt het in de plannen veel meer gezien als een extensiehal voor het beursoppervlak. De faciliteiten gaan wel veel verder dan een parkeergebouw alleen. Overigens zal de extensiehal op de eerste verdieping de meeste dagen van het jaar worden ingezet als beursvloer. De dagen dat hier auto’s staan, ga ik foto’s maken.”

Het nieuwe complex wordt tussen twee hallen in gebouwd en grenst direct aan de huidige parkeergarage. Op de eerste etage is het gebouw aan beide kanten ingesloten tussen beurshallen

[Impressie: Het parkeergebouw verbindt twee hallen]

In totaal komen er duizend extra parkeerplaatsen en 2500 vierkante meter extra beursvloer. Is de RAI nog niet groot genoeg?

Berend: “Als je de kans krijgt om hier een hoogwaardige hal bij te zetten, dan moet je dat niet nalaten. Dit gebouw wordt een belangrijk knooppunt binnen de RAI. En qua beursvloer hebben we een aantal klanten waarvoor het huidige gebouw maar net aan past. Bijvoorbeeld de Horecava, die beurs blijft groeien en bezet dit jaar bijna alle hallen. Onze grootste klant, IBC, stond dit jaar al met vijfhonderd auto’s op P15 – een extern terrein dat we alleen in uitzonderlijke gevallen als laatste vullen. Dankzij de uitbreiding past IBC de komende jaren weer volledig hier.”

Wim: “We kunnen op het moment 90 procent van de evenementen aan. De overige 10 procent zijn de uitzonderlijke gevallen. Naar de Huishoudbeurs komen bijvoorbeeld 6000 auto’s per dag. En een enkele keer vallen een paar kleinere beurzen zo samen, dat er net teveel auto’s komen voor ons terrein. Maar ook met het nieuwe gebouw erbij is het niet zo dat voortaan alles past, je houdt momenten dat het zelfs dan knijpen is. Wij zetten nooit een bord met ‘vol’ neer. Het kan dat de garage vol staat, maar dan verwijzen we door naar een andere parkeergelegenheid en zorgen we voor pendelbussen.” Dankzij het nieuwe parkeergebouw wordt onze parkeercapaciteit verhoogd naar 98%. En voor onze bezoekers is natuurlijk dat ze op het RAI-terrein kunnen parkeren.

[Foto: Wim Braakman en Berend Bouwman op de bouwplaats]

Wim pakt een tabel tevoorschijn, waarop de pieken en dalen van het verkeer op en rond RAI staan weergegeven. “Dit is het verkeer rond RAI in een notendop. We krijgen gemiddeld elke dag 600 auto’s. Daar liggen we niet wakker van want we hebben 3000 plekken. Maar op de piekdagen zijn het er 6000 en dan heb je een probleem. Het zelfde geldt met vrachtwagens. Komen de schoonmakers en de visboer, dan merk je dat niet, maar komen er 600 standbouwers met vrachtwagens, dan moet je dat in goede banen leiden. Bij internationale congressen wil iedereen aan het einde tegelijkertijd naar Schiphol, en dan kan het dat er 2000 taxi’s af en aanrijden.”

Op een gegeven moment kan je die aantallen toch redelijk inschatten?

“Die pieken en dalen maken het interessant. Vooral bij nieuwe events. Je wil er niet naast zitten, want komen er 300 auto’s teveel, dan zijn dat er 300 die hier in de buurt gaan parkeren. Iedereen komt hier tegelijkertijd aanrijden, rond de opening van een beurs. De uren daarna is het rustig, totdat iedereen tegelijk weer naar huis gaat. Dat is ook de reden dat je bij RAI geen inrijkaart hoeft te trekken. Het heeft alles te maken met het verkeer met de hoogste snelheid naar binnen krijgen. In de parkeergarage zijn veel splitsmogelijkheden, alles om je zo snel mogelijk van de snelweg af de garage in te begeleiden.”

“Ik voorspel dat het een gewilde plek wordt voor exposanten, want iedereen komt hier straks langs.”

Berend: “De extra capaciteit van het nieuwe gebouw helpt bij dit schema, maar ook voor de buurt. Ik denk dat we 20 tot 25 dagen in het jaar overcapaciteit van onze parkeergarages hebben door hele drukke evenementen zoals een Huishoudbeurs, voor de overige dagen hebben we voldoende capaciteit om onze gasten te laten parkeren in de parkeergarages. Maar als straks de Noord-Zuidlijn hier op uitkomt, dan ga je zien dat mensen die een dagje Amsterdam doen ook hier gaan parkeren.”

De extra ruimte is dus vooral voor de ‘extreme gevallen’, 8 procent van de partijen . Wat is het voordeel voor de ‘kleinere’ klanten?

Berend: “Veel beurzen willen wel uitbreiden, maar niet te snel. Nu kan je als je Hal 9, 10 en 11 hebt alleen uitbreiden met Hal 8, en die is meteen 12.000 vierkante meter. De extensiehal is een goede tussenstap. En op het moment dat je alle zalen in gebruik hebt, is de extensiehal een mooie hal waar iedereen doorheen loopt. Ik voorspel dat het een gewilde plek wordt voor exposanten, want iedereen komt hier straks langs.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.