Discover the finest spaces
Delen

Wat het bruisende festivalgevoel van TivoliVredenburg doet voor jouw event

“Ik krijg ontzettend veel energie van alles wat hier gaande is en precies dat horen we ook vaak terug,” vertelt Menno Tielemans van muziekgebouw en evenementenlocatie TivoliVredenburg in hartje Utrecht. “We trekken daarom ook vaak opdrachtgevers aan die ons écht leuk vinden. Die houden van de geschiedenis die hier is geschreven, van de zuilen met concertposters die overal staan en van de mensen die je hier altijd en overal tegenkomt. Met 1800 producties per jaar is het bij ons namelijk altijd volle bak.” We spreken Menno over hoe hij en zijn collega’s het gebouw en het karakter van TivoliVredenburg zo optimaal mogelijk inzetten tijdens events. En we kijken naar de richting die het muziekgebouw op wil in de toekomst.

Als je er ‘s ochtends vroeg binnenloopt om alles in orde te maken voor je event, kom je de nachtploeg tegen die wat te eten haalt na een nacht bier tappen en opruimen. TivoliVredenburg is namelijk continu in bedrijf en eigenlijk nooit gesloten. Die levendigheid maakt deze locatie uniek en zorgt gegarandeerd voor inspiratie. En dan is er nog het bijzondere gebouw vol gangetjes, tussenruimten, roltrappen en doorkijkjes over de stad. Een gebouw waar je net zo gemakkelijk een congres in festivalsfeer organiseert als een presentatie voor aandeelhouders. TivoliVredenburg wordt hierom ook vaak een stad in een stad genoemd. “Je moet die levendigheid hier echt kunnen omarmen. Natuurlijk heb je wel een eigen ruimte of een gedeelte van het gebouw die je helemaal naar je eigen hand kunt zetten. Maar de sfeer, energie en natuurlijk onze expertise met het realiseren van allerlei soorten events huur je er ook bij!”

TivoliVredenburg

TivoliVredenburg kent een roerige geschiedenis. Tivoli en Vredenburg waren jarenlang aparte muziekgebouwen en Tivoli bestaat zelfs al sinds 1871. Concertgebouw Vredenburg, dat in 1977 gebouwd werd en is ontworpen door Herman Hertzberger, moest het verouderde Tivoli vervangen. Maar hier was niet iedereen het mee eens en Tivoli ging als poppodium door in een aantal gekraakte panden. Uiteindelijk werd Tivoli vanaf 1982 toch legaal en bestonden beide muziekpodia naast elkaar. Totdat in 2005 werd besloten om de handen ineen te slaan als TivoliVredenburg. Er moest een bijzonder nieuw pand komen op de plek van Concertgebouw Vredenburg dat open was voor iedereen en waar iedereen zich thuis moet voelen. Een deel van het oude pand bleef staan en hier tegenaan werd een groot, modern pand gebouwd vol ramen. Vier verschillende architecten bogen zich over de zalen, die daardoor elk een eigentijds en uniek karakter hebben gekregen. Sinds 21 juni 2014 is TivoliVredenburg een feit.

En ook in het nieuwe TivoliVredenburg is inmiddels heel wat geschiedenis geschreven. Als je binnenkomt in de centrale hal kun je overal op de muren anekdotes lezen van wat zich hier heeft afgespeeld. Zo speelde de band Pearl Jam in 1992 een legendarisch concert in Tivoli en is frontman Eddie Vedder sindsdien fan. Hij droeg twee keer een zelfgemaakt Tivoli t-shirt tijdens optredens waarvan er één in de hal hangt. Menno: “Maar het bijzondere is ook juist dat hier niet alleen legendarische rock- of popconcerten worden gegeven. Er spelen hier ook wereldberoemde orkesten en andere klassieke ensembles. De akoestiek in onder andere de Grote Zaal en de Hertz is namelijk van topkwaliteit.” Dit merk je natuurlijk ook tijdens congressen en events. “In de Hertz zaal kun je zonder versterking de tweede ring bereiken.”

Zalen

Het bijzondere en diverse gebouw verkoopt voor een groot deel zichzelf. Roltrappen brengen je naar het wijdse Park 6 dat het hart van het gebouw vormt. Aan dit centrale plein grenzen de zalen Pandora, Hertz, Cloud Nine en Club Nine. Ideaal voor congressen, presentaties, kick-offs of andere events met meerdere subsessies omdat je zo van de ene naar de andere zaal loopt. Op de begane grond liggen de grootste zalen Ronda en de Grote Zaal. Elke ruimte ziet er weer totaal anders uit met een hele eigen sfeer. “Dit gebouw is op haar best tijdens events met een festivalkarakter. Events met een programma in zoveel mogelijk zalen waardoor je je heerlijk op je gemak door het gebouw kan laten leiden. Bovendien zijn de momenten waarop je van zaal wisselt ook juist de momenten waarop je van gedachten wisselt. Daarom adviseren wij altijd om lekker veel tijd in te plannen voor deze wisselingen. Misschien wandel je bij ons wat langer tussen de ruimten dan bij andere locaties, maar gebruik dat juist als een voordeel”, vertelt Menno. Ook uniek: de afstand tussen de spreker of artiest en het publiek is nooit meer dan twintig meter. Dit komt door de vele balkons in bijna elke zaal. Het geeft een ongekend intieme sfeer aan een evenementenlocatie met zo’n grote capaciteit (7500 personen).

“Omdat wij zelf de catering van je event op ons kunnen nemen, ontzettend veel ervaring hebben met allerlei soorten producties en alle techniek en technici in huis hebben die je je maar kunt wensen, kunnen opdrachtgevers zich focussen op het inhoudelijke programma. Wij regelen de rest wel. Die mate van comfort heb je natuurlijk niet overal.” Ook zijn alle pleinen, andere tussenruimten en de zalen helemaal voorzien van zitjes, stoelen en ander meubilair. “Het voelt hier eigenlijk al als een soort huiskamer. Je hoeft die alleen nog meer persoonlijk te maken.” Omdat er al zoveel aanwezig is en het team van TivoliVredenburg draait als een geoliede machine is er veel tijd om het te hebben over de doelen die je met je event wil bereiken. “Ik vraag altijd: ‘Hoe wil je dat je gasten naar huis gaan? Euforisch? Bijgepraat? Geïnspireerd? Geïmponeerd? Daar ga ik vervolgens mee aan de slag.”

Toekomst

Een muziekgebouw dat als taak heeft een podium te bieden aan alle muziek- en kunstgenres, publieksgroepen, politieke stromingen en aan zowel beginnend als gevestigd talent, staat natuurlijk nooit stil. Zo komt overal in het gebouw nog meer kleurrijke kunst te hangen en wordt de bar van Park 6 binnenkort verbouwd zodat dit gebied nog meer uitnodigt om er wat te eten en na te praten na afloop van een concert of event. Maar de grootste verandering moet in de zomer van 2023 plaatsvinden: dan opent de nieuwe entree die uitkomt op het Vredenburgplein. Met deze in- en uitgang erbij zijn er drie entreegebieden en dat biedt allerlei mogelijkheden voor zakelijke evenementen. De nieuwe entree komt aan de historische Grote Zaal te liggen en de foyers rond deze zaal worden ook helemaal vernieuwd. Hierdoor kun je echt je eigen bubbel creëren binnen TivoliVredenburg.

De kleurrijke en professionele zalen, de vele ramen waardoor je Utrecht kan bekijken vanuit de hoogte en een ervaren team dat jaarlijks meer dan 1800 producties faciliteert: er zijn niet veel evenementenlocaties die dit overtreffen. Maar het zijn juist de levendigheid en de bruisende sfeer, het festivalgevoel dat het gebouw oproept en de toplocatie pal naast Utrecht Centraal die TivoliVredenburg uniek maken. Vertel je verhaal op het podium waar duizenden bekende artiesten stonden en schrijf mee aan de geschiedenis van dit bijzondere muziekgebouw. TivoliVredenburg: waar het zakelijke ook feestelijk mag zijn.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.