Discover the finest spaces
Delen

UrbanFarmers: Bijzondere events in Haagse flatboerderij

In Den Haag gebeurt iets bijzonders. Een oud flatgebouw is deels omgetoverd tot een stadsboerderij, met op de ene verdieping een vissenkwekerij en op het dak van de flat een groentekas. Middels een uniek, voor dit doel ontwikkeld aquaponics systeem wordt het restafval van de vissen gebruikt om de tomaten, aubergines, komkommers, sla en kressen te voeden. Naast het verbouwen van groente en het kweken van vissen, doet UrbanFarmers ook veel events, waarvoor ze nog een volledige verdieping en dakterras ter beschikking hebben. GreaterVenues nam een kijkje bij dit bijzondere project.

“Wisten jullie dat de tomaten die wij Nederlanders eten meestal uit Spanje komen, terwijl we ze zelf ook heel goed kunnen verbouwen? Dat de gemiddelde afstand die een tomaat aflegt van productie tot bord zo’n 2000 kilometer bedraagt? En dat de vrachtwagen die de Nederlandse tomaten naar Spanje exporteert, dus onderweg zijn Spaanse collega tegenkomt die de Spaanse tomaten naar Nederland brengt?” Met dit bizarre statement begint de rondleidster de tour door UrbanFarmers. De toon is gelijk gezet. UrbanFarmers heeft een belangrijk duurzaam doel voor ogen: de afstand van productie tot bord flink verkorten, om de ecologische voetafdruk een stuk minder diep te maken. ‘Echte versheid is voedsel eten waar het geproduceerd wordt’ is het motto, want door ubanisatie en een groeiende wereldbevolking moet er een manier gevonden worden om veilig en lekker voedsel te produceren om die groei tegemoet te komen. Vierkante meters worden vooral in Nederland steeds schaarser, en dus is een boerderij op een flatgebouw een uitstekende oplossing.

Aquaponics

Vanuit de bezoekerskas die grenst aan de kassen op het dak lopen we na een korte introductie richting de vissenkwekerij. Hier worden tilapia’s op natuurlijke wijze verbouwd – en dus niet massaal gekweekt tot smaakloze lappen vissenvlees vol antibiotica en hormonen, zoals ze in veel supermarkten wel verkocht worden. Een superslim team dat op wetenschappelijk niveau bezig is met biologie, werkt hier iedere dag om alles te optimaliseren. De juiste temperatuur, de juiste voeding, alle omstandigheden moeten perfect zijn om de vissen zo weinig mogelijk stress te laten ervaren. En dat komt de smaak ten goede.

Middels een complex buizensysteem en biologische filters worden de uitwerpselen van de vissen omgezet tot mest voor de kassen, die één verdieping hoger staan. Dit betreft een uniek, door het eigen team voor dit project ontwikkeld ‘aquaponics systeem’. Het kweken van de vissen houdt dus de vegetatie in de kassen in stand, en dat is weer flinke winst voor het verminderen van de ecologische voetafdruk.

Urban Farmers Den Haag

Groentekas

Een kleine goederenlift brengt ons naar het dak van de flat, waar een enorme kas over het hele dak gebouwd is. De gids licht toe dat het voor de bouwbedrijven een pittige uitdaging is geweest om deze kas te realiseren, maar allemaal voor een goed doel. Een teamlid is met zwarte handen van de aarde ijverig kleine slaplantjes in innovatieve kweektafels aan het plaatsen. Later horen we dat deze man ’s avonds op de laptop allerlei complexe modellen en berekeningen opstelt om het hele proces te optimaliseren, maar overdag maakt hij graag zijn vingers vies.

In de kas worden vooral sla en tomaten verbouwd, 100% biologisch en dus gevoed door de eigen vissenkwekerij. Iedereen die bij UrbanFamers een Advanced Tour volgt, mag een zakje met tomaten mee naar huis nemen, om aan het thuisfront te bewijzen dat biologisch toch echt veel lekkerder is. Want de tomaten zijn heerlijk – veel lekkerder dan die in de gemiddelde supermarkt. Wellicht door de liefde waarmee ze gekweekt zijn, maar waarschijnlijk toch vooral omdat het op een 100% verantwoorde en natuurlijke manier verbouwd is.

UrbanFarmers, Den Haag

Events

Aan het eind van de tour keren we terug in de gezellige event space op het dak, pal naast de kassen. De capaciteit is beperkt – zo’n 150 man – maar het is geheel in stijl van de rest van de kas, dus een hoog hip farmers gehalte. UrbanFarmers organiseert in deze ruimte ook wekelijks op woensdag en vrijdag een farmers market onder de noemer ‘DakMarkt’, waarop ze hun verse waren aanbieden voor de lokale bewoners. De rest van de productie gaat – natuurlijk – naar lokale bedrijven, want die afstand moet zo kort mogelijk blijven.

Voor grote evenementen heeft UrbanFarmers echter een uitwijkmogelijkheid. Onder de vissenkwekerij zit een gigantische event space die vrijwel de gehele verdieping in beslag neemt. Niet lang geleden hostte UrbanFarmers hier in samenwerking met de gemeente Den Haag de internationale Food Top, wat natuurlijk goed aansluit op de activiteiten van de stadsboerderij.

Events zijn vaak gekoppeld aan de voedselwereld, dus er worden veel tours voor studenten en geïnteresseerden vanuit het buitenland gedaan, die dat dan combineren met een evenement. Maar ook trouwerijen en verjaardagspartijen komen voor. De bijzondere ambiance van een verticale stadsboerderij en het revolutionaire project van Urban Farmers heeft een brede aantrekkingskracht. En dat is mooi, want hoe meer mensen bewust gemaakt worden van de verspilling in de voedselindustrie, hoe groter de kans dat mensen zich bij de fresh revolution voegen.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.