Discover the finest spaces
Delen

5 Unieke evenementenlocaties in de Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie bestaat tweehonderd jaar. Eens een hypermodern verdedigingswapen van de belangrijkste Nederlandse steden, vandaag de dag hebben de forten een heel andere bestemming. Veel forten worden recreatief gebruikt, een boel zijn overwoekerd en verkeren in verwaarloosde staat. Maar onder de forten ook enkele bijzondere evenementenlocaties. Daarom: 5 locaties voor een uniek event in de Nieuwe Hollandse Waterlinie!

De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt van Muiden tot aan Gorinchem. Op de linie vinden we maar liefst 46 forten en de vestingssteden Muiden, Weesp, Naarden, Woudrichem en Gorinchem. Van de 46 zijn vele forten niet open voor publiek, of slechts tijdens Open Monumentendag. Fort Tienhoven bijvoorbeeld is ‘teruggegeven aan de natuur’.

Nieuwe bestemming

Afgelopen jaren werden enkele forten gerestaureerd en kregen een nieuwe bestemming. Zo is Fort Spion bij Loosdrecht tegenwoordig ingericht als een kleine en eenvoudige camping. Fort Kijkuit onderging afgelopen jaar een metamorphose: van verlaten verdedigingswerk is het nu een beheerkantoor en informatiepunt van Natuurmonumenten geworden. Fort Everdingen huisvest een speciaalbierbrouwerij, en Fort Vuren is vandaag de dag een hotel. Rijden we de linie af, van boven naar beneden, dan treffen we ook enkele bijzondere eventlocaties:

Fort Voordorp, Groenekan (Utrecht)

 

Fort Voordorp is als eerste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in particuliere handen terecht gekomen. Al in de jaren ’90 werd het fort gekocht en verbouwd tot locatie voor congressen, feesten en vergaderingen. Het fort werd gerenoveerd en van buitenaf zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat teruggebracht. Van binnen is het fort echter verrassend modern. Fort Voordorp beschikt over vele multifunctionele ruimtes, met ieder een eigen sfeer. De gewelven aan de voorkant van het fort zijn schitterend gerenoveerd, en hebben een eigentijdse, frisse uitstraling gekregen. Midden in het fort liggen twee gloednieuwe, moderne ruimtes. Hoge plafonds en grote glazen puien met uitzicht op het groen in de omgeving maken deze zalen erg geschikt voor congressen en feesten. Bovendien beschikt de locatie over 450 parkeerplaatsen.

“Midden in het fort liggen twee gloednieuwe, moderne ruimtes”

 

Fort aan de Klop, Utrecht

 

Aan de rand van Utrecht, goed bereikbaar en midden in het groen, vinden we Fort aan de Klop. Tijdens een renovatie in 2007 is de buitenkant van de monumentale artillerieloodsen teruggebracht in originele staat. Binnen zijn lichte, comfortabele ruimtes gecreëerd, geschikt voor overleg, training en bijeenkomst. Eten en drinken kunnen we in het oude wachthuis. Met mooi weer is het zonnige terras geopend en is het goed vertoeven onder één van de starshade-tenten.

 

Fort Vechten, Bunnik

 

Een sfeervol, groen fort met karakteristieke gebouwen. Fort Vechten  is een unieke vergader- en feestlocatie. Het fort is gebouwd in 1867 en is 17 hectare groot, kent 32 grondgedekte gebouwen en is weelderig begroeid. Ruimte genoeg voor allerlei binnen- en buitenactiviteiten in een bijzondere entourage. Donderdag 8 oktober 2015 wordt Fort Vechten uitgebreid met een nieuw museumpaviljoen: het Waterliniemuseum.

“Ruimte genoeg voor allerlei binnen- en buitenactiviteiten in een bijzondere entourage”

 

Wijnfort Jutphaas, Nieuwegein

 

De basis van Wijnfort Jutphaas in Nieuwegein is een wijnwinkel, die al sinds 1959 in het fort gevestigd is. In de kelders wordt de wijn goed bewaard. De ruimtes zijn onlangs geschikt gemaakt voor evenementen en vergaderingen. Zo is in de centrale hal ruimte voor diners en vergaderingen tot 100 personen. In de traditioneel ingerichte keuken vinden kookworkshops plaats. Er is, natuurlijk, een wijnbar met ca 400 geselecteerde wijnen.

 

GeoFort, Herwijnen (Leerdam)

 

Fort bij Nieuwe Steeg, zoals GeoFort vroeger heette, ligt aan de rivier de Linge, daar waar Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland samen komen. Het fortterrein biedt vele mogelijkheden voor workshops en innovatieve sesies. Bij GeoFort draait het om innovaties op het gebied van cartografie en navigatie. Rond dit thema biedt de locatie een groot aanbod aan activiteiten. Daarnaast beschikt het fort over een auditorium en vijf comfortabele zalen, elk met een eigen karakter, voor groepen van 5 tot 150 personen. Indien meer ruimte nodig is, kunnen we ook beschikken over de sfeervolle overdekte kazernestraat, het ruime terras, of het gehele eiland.

“Indien meer ruimte nodig is, kunnen we ook beschikken over de sfeervolle overdekte kazernestraat, het ruime terras, of het gehele eiland”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.